« Back

Tesne pre Godzonom v Trenčíne

Podľa na Godzone zo strany organizátora v meste

Godzone v Trenčíne bude už druhý rok. Tá istá kapela, ten istý projekt, tá istá evanjelizácia, ten istý Julo Slovák. Mnohí sa s nepochopením pýtajú "prečo" a snáď sa za tým skrýva aj trochu pohŕdania.

Aj my - organizačný tím - sme si museli povedať "prečo". Predsa len, nejde o lacnú zábavu ani čo sa týka financií. A pre bežné spoločenstvo ide o celkom drahý špás. Nehovoriach o koordinačnom a usporiadateľskom nasadení, ktoré musíme do toho celého vložiť. Tu ponúkam zopár dôvodov, ktoré presvedčili tých zopár bláznov, ktorí do toho tento rok šli:

1. Godzone Tour je podujatie, ktoré presahuje možnosti jedného spoločenstva alebo skupiny spoločenstiev v regióne 

Vidím Godzone ako ohromnú možnosť zasiahnuť také ohromné množstvo ľudí, ktoré sa spoločenstvu jednoducho nepodarí. Je to loď, ktorá keď sa rozhýbe a ťažko sa zastavuje. Aj keď len na jeden týždeň. V pozitívnom zmysle - je to valec, ktorý berie všetko: veriacich, neveriach, váhajúcich.

2. Godzone Tour je aktuálny a relevantný spôsob ohlasovania evanjelia

Ok, každý máme svoj názor a svoj vkus. Godzone isto nie je univerzálny a všetkým vyhovujúci štýl. Čo je sila Godzonu je jeho potenciál priblížiť sa mladým ľuďom, hovoriť ich jazykom, použivať vizuálne a hudobné prostriedky, ktorým budú rozumieť. A čo je najdôležitejšie - mladí evanjelizujú mladých. Pozná niekto efektívnejší spôsob?

3. Godzone Tour ako celonárodná evanjelizácia, ktorá môže pohnúť duchovným svetom v mestách

Pamätáte si ešte na Kampaň pre Ježiša? Bola progresívna a na slovenské pomery priam trúfalá. Často premýšľam, či to nebola povestná drzosť Braňa Škripeka, ktorá doviedla bratislavské spoločenstvo k takému ojedinelému počinu. Keď som minulý rok zažil prvý krát Godzone, pripomenulo mi to Kampaň. Každá celoplošná evanjelizácia má okrem toho viditeľného efektu aj jeden (snáď najdôležitejší) dôsledok. Hýbe duchovnými svetmi nad nami, medzi nami. Tu už nehovoríme o počte obrátených, o vydarenej akcií. Hovoríme o duchovnom boji, v ktorom sa ten Zlý vždy bude snažiť vplývať na duchovné pozadie regiónu, nivočiť, zväzovať, komplikovať a klamať. A práve tu má Godzone svoju najsilnejšiu stránku. Viete, čo sa musí diať v poduchovnej oblasti, keď 1300 ľudí spieva "V mojom srdci znie, tvoje meno len, Ježiš, Ježiš". To je armáda, pred ktorou sa zlé mocnosti musia triasť. 

Na Godzone majme všetky možné názory. Sto ľudí, sto chutí. Diskutujme, kritizujme či buďme nadšení. Nezabúdajme však, že tu nejde o pekný kultúrny program, ktorý si pripravila skupina mladých. Ide tu o všetko. Ako hovorí Don Bosco - ide o duše.

Previous