« Back

Ďakujem pán Gašparovič

Ďakujem pán Gašparovič

V tomto blogu by som chcel poďakovať pánovi Gašparovičovi za jeho desať rokov služby pre Slovensko.

Po desiatich rokoch odchádza z prezidentského postu postava Ivana Gašparoviča. V týchto chvíľach ešte nevieme, kto ho nahradí a pravdepodobne sa to nedozvieme skôr ako koncom marca po druhom kole prezidentských volieb. Nechcem však písať o budúcom nástupcovi. O všetkých relevantných kandidátoch bolo toho už totiž napísané dosť a úprimne: nikto z nás už nechce počuť ďalšiu diskreditujúcu informáciu alebo špinu z minulosti. Prečo si musíme Slovensko vždy pred voľbami tak nechutne zasviniť?
 
V tomto blogu by som chcel poďakovať pánovi Gašparovičovi za jeho desať rokov služby pre Slovensko. Je množstvo oblastí, v ktorých s ním nemôžem súhlasiť ideovo ani morálne. Pokladám za škandalózne jeho implicitné prepojenie na vládnucu stranu, nedostatok reprezentačných zručností na medzinárodnej úrovni a asi najviac nedokážem prijať jeho úlohu pri nevymenovaní generálneho prokurátora a úmyselnom predlžovaní celého problému. Odhliadnuc od všetkých politických hádok to považujem za hrubú nezodpovednosť, ktorá dostala Slovensko do právnej neistoty. 
 
Pána Gašparoviča som volil iba raz a to v druhom kole, keď proti nemu stál Vladimír Mečiar. Odvtedy nikdy. 
 
Rešpektujem ho však ako prezidenta Slovenskej republiky, ktorý desať rokov zastával svoj úrad. O 40-50 rokov budú dejiny hodnotiť objektívnejšie výkon jeho služby, ja chcem dnes povedať, že mu ďakujem bez ohľadu na to, čo si myslím o jeho kvalitách. Desať rokov dal zo svojho života, aby nás reprezentoval. Desať rokov patril medzi troch najvyšších ústavných činiteľov tejto krajiny. 
 
A zároveň chcem činiť pokánie za výsmech jeho osoby. Všetkým je jasné, že pán Gašparovič posledné roky nevykonával svoju funkciu dostatočne či už z fyzických alebo mentálnych dôvodov (toto nepíšem ironicky). Viem však, že všetky obrázky a karikatúry, ktoré na to narážali a robili z neho senilného blbečka sú hrubým prejavom neúcty. Nezabúdajme, že Boh ho ako prezidenta krajiny výnimočne požehnával a pomazával. A okrem toho celý čas na neho pozerá s láskou a prijatím. Mrzí ma, že sme sa svojou neúctou oddelili od milosti, ktorá prúdi z autority, ktorá mu bola daná. 
 
Skutočná tragédia nespočíva vo voľbe takého alebo onakého kandidáta, liberála, scientológa, komunistu alebo skrytého zástancu pro-choice. Tým najvážnejším ohrozením pre Slovensko bude, ak ako národ budeme pokračovať v hlbokom disrešpekte, odsudzovaní, zatracovaní a zneucťovaní (rozumej neprejavením úcty, ktorá patrí) ľuďom, ktorí viedli, vedú a budú viesť tento národ. Zmeňme náš desiaťročia trvajúci zlozvyk a prejavme úctu ľuďom, ktorí si ju v našich očiach nezaslúžia. Čo myslíte, čo pohne srdcom Ivana Gašparoviča? Hateri na diskusných fórach, výsmech v memoch a vtipy? Alebo bezpodmienečná láska prejavená v úcte?
 
Misionárka Heidi Baker, žena, ktorá ma veľmi inšpiruje vraví, že láska vždy nejako vyzerá. Pozývam vás, aby sme prejavili odchádzajúcemu prezidentovi úctu. Nie kvôli politickým preferenciám. Nechcem tým povedať, že súhlasím s tým, čo robil. Chcem tým len povedať, že má moju úctu. Asi mu len pošlem pohľadnicu alebo napíšem mail. Dajte mi vedieť, či chcete pretrhnúť reťaz neúcty na Slovensku a spolu začať budovať kultúru úcty.
 

"Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú...lebo ak milujete tých, ktorí vás milujú, akú odmenu môžete čakať? Vari to nerobia aj mýtnici? A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo zvláštne robíte? Nerobia to aj pohania?"

Mt 5,44.46-47 
Comments
sign-in-to-add-comment
Tomuto sa povie: "kresťanský postoj". Pridávam sa.
Posted on 3/15/14 1:01 PM.
Peter, veľmi dobre napísané. My ale nevieme preukázať úctu ani svojim biskupom, duchovným otcom... Pojem autorita nám veľa nehovorí. Podstatu blogu vidím vo vete: "...svojou neúctou (sme sa) oddelili od milosti, ktorá prúdi z autority, ktorá mu bola daná." Súhlasím. Boh ťa žehnaj!
Posted on 3/15/14 1:34 PM.
Hoci som už na tému autorita písala na tejto stránke, mám ešte niekoľko myšlienok. V jednej rozhlasovej relácii som si vypočula názor, že tie autority moc nepotrebujeme, že sme všetci samostatní. Ale bolo aj tvrdenie, že to tak nie je, že po tých autoritách túžime, že chceme mať takého človeka v Cirkvi, v spoločenskom živote, v politike, v úrade prezidenta .... A každá autorita by mala vedieť obhájiť svoju dôstojnosť.
Spomínal mi bývalý školník, že aj učitelia majú veľký problém udržať alebo získať si autoritu žiakov v škole. Ak má učiteľ narábať s takouto problémovou mládežou, malo by tam byť aj náležité finančné ocenenie, že to učiteľ dokáže zvládnuť. Ak naša mládež nevidí nikde dobrý príklad, nemôže to byť lepšie. Často nie sú dobrým príkladom ani vlastní rodičia, ani politici, ani rôzni úspešní ľudia. A to len potvrdzuje tvrdenie, že „Zlá spoločnosť kazí užitočné zvyky“.
Posted on 3/16/14 10:56 AM.
Nuz pan prezident nereprezentoval nasu krajinu z alturistickych dovodov, ale bol za to zaplateny z dani vsetkych obcanov, ktory ho mali pravo kritizovat. Nemyslim si, ze obcania vnimaju prezidenta ako nepriatela a karikatury tiez boli/su viac vyjadrenim nespokojnosti ohladom jeho neschopnosti v urade, ako neuctou voci jeho osobe. Takze ano, modlit sa za neho je krestanske a pomodlim sa za neho i ja, ale krestan ma i povinnost napomenut svojho spolubrata, ak kona nepravost. Osobne si myslim, ze dobry krestan, by nemal mat ani nepriatela, ale to uz je na inu debatu. Ak to mam zhrnut, 10 rokov bola dost dlha doba mojho zivota a ja, hoci dovodov bolo dost, nenavist ci nepriatelstvo nepocitujem voci tejto osobe, rozhodne vsak dakovat tomu panovi nemam zaco ! Zvolenim do funkcie clovek este autoritu automaticky neziska a laska, ani ta krestanska by nemala byt slepa. Inak myslim si, ze som slusne vychovana a podsuvanie nazoru, ze ak neposlem dakovnu pohladnicu tak nechcem "pretrhnut retaz neucty na Slovensku a spolu zacat budovat kulturu ucty" mi pripada od vas viac nez matuce.
Posted on 3/16/14 6:18 PM.