« Back

Ako odpúšťať

Aby sme mohli odpustiť, musíme sa modliť za odstránenie pocitu krivdy z našich duší.

Poznáme to skoro všetci. 3 súrodenci zdedia rodičovský dom a jeden sa tam nasťahuje s celou rodinou. Ostatní od toho jedného očakávajú vyplatenie podielu, ktorý pri dnešných cenách domov vyjde aj na 30 000 EUR na jedného. Všetci uznáme, že sa jedná o ťažko riešiteľný problém, a každá strana si nájde riešenie, ktoré je ťažké pre toho druhého. Výsledkom je, že sa začnú súrodenci hnevať jeden na druhého, prestanú sa stretávať a navzájom sa rozprávať. Dokonca celú vec postúpia občianskemu súdu. Pritom všetci sú kresťania a chodia každú nedeľu do kostola.

Ak by ste boli na strane toho , ktorý má vyplatiť sumu zvyšným dvom súrodencom, čo je 70 000 EUR, mali by ste pravdu, lebo dnes nie je ľahké zohnať taký veľký peniaz.

Ale ak by ste boli na strane tých, ktorým by sa mali vyplatiť peniaze, aj vtedy by ste mali pravdu, lebo aj oni boli deťmi rodičov a majú pravo na svoje peniaze. Veď by boli blázni, keby sa nebili za to na čo majú nárok a hlavne, keď sa jedná o 30 000 pre každého. 

Možno sa súrodenci začnú po čase spolu rozprávať, ale to nie bežné rozprávanie. Sú to nekonečné hádky. Prečo je to tak? Prečo sa kvôli majetku hádajú? Veď chodia každú nedeľu do kostola, a počúvajú, ako im farári čítajú zo Svätého Písma a dokonca im aj vysvetľujú, ako to treba chápať a robiť?  

Všetci to poznáme, ako sa Peter pýtal Ježiša, že či stačí odpustiť 7 krát a ten mu povedal, že treba odpúšťať 77 krát, teda veľakrát, stále a každému. A poznajú to aj všetci súrodenci a bratranci, ktorí sa hádajú pre majetok. Prečo sa potom hádajú? Lebo sa im krivdí. A oni nevedia čo s pocitom krivdy robiť. A diabol sa len teší, ako vytvára medzi ľuďmi svár. Smeje sa, ako sa mu darí rozhnevať súrodencov, bratrancov, deti a rodičov, lebo všetci žijeme v krivde a nevieme čo s ňou, namiesto, toho aby sme sa modlili za to, aby nám náš Pán pomohol, aby sme sa tohto pocitu krivdy zbavili a tak zvíťazili nad diablom.

To znamená, že riešením tohto príkladu je, že súrodenci odpustia tomu jednému, ktorý ich má vyplatiť, a to tak, a to je dôležité pri odpúšťaní, že sa budú modliť za to, aby nemali pocit krivdy z toho, že nemá každý z nich 30 000 EUR. Ťažké však? Ale tu sa ukazuje sila kresťana, ako sa vieme modliť, ako veríme v nášho Pána, a ako sme odhodlaní bojovať proti diablovi.

Ak to dokážeme, že si vymodlíme, aby sme nepociťovali krivdu, že tých 30 000 EUR nemáme, verte mi, že náš Pán si nájde spôsob, ako sa nám za to odvďačí a nielen tým, že sa pomeríme so svojimi blízkymi a budeme mať pokoj na duši, ale aj tak, že nám aj tých 30 000 EUR vynahradí iným spôsobom.  Lebo náš Pán je spravodlivý.

Zámerne som použil tak ťažký príklad, aby sme si uvedomili, aké dôležité je pri odpúšťaní modliť sa za to, aby sme nemali pocit krivdy. S pocitom krivdy sa stretávame každý deň, už len tým , že nás niekto nespravodlivo obviní alebo skritizuje, alebo sa nám stane niečo nespravodlivé a hneď máme pocit krivdy a hneváme sa. Diabol to veľmi dobre vie, preto v nás stále tento pocit krivdy vyvoláva. Je ťažké odpúšťať s pocitom krivdy, lepšie povedané, ani sa to nedá. Preto sa musíme  modliť za to, aby sme sa pocitu krivdy zbavili a potom sa nám v srdci otvorí priestor pre odpúšťanie.

Ak by sme pritom ako chceme niekomu odpustiť, pociťovali ešte aj iné negatívne emócie, treba sa modliť aj za ich odstránenie. Napr. môžeme mať strach z toho, že to dotyčná osoba zneužije, alebo, že to bude opakovať, vtedy sa tiež treba modliť za to, aby sme ten zlý pocit z duše odstránili, alebo aby nám s tým náš Pán pomohol.

Ak sa týchto negatívnych pocitov zbavíme, uvoľníme miesto pre odpúšťanie, lásku a milosrdenstvo a prejavíme sa ako úprimní kresťania, ktorí konajú podľa svätej Biblie a Ježišových prikázaní.

Pomôcť by nám v tom mohla elektronická kniha Jak žít od Petra Membra. Tu je odkaz na knihu: https://www.kobo.com/ww/en/ebook/jak-zit

Comments
sign-in-to-add-comment
Aj ja som mal problém odpustiť jednej blízkej osobe. Podarilo sa mi to, až keď som sa začal za ňu modliť. To odporúčam všetkým, ktorí majú tento problém. Ak sa začnete modliť za tých, ktorí vám ublížili, či ukrivdili, Dobrý Pán Boh vám vie veľmi dobre pomôcť. A vy budete slobodní od hnevu. Len sa modlite za svojich hnevníkov, a ďalšie starosti zložte na Pána. On sa postará...
Posted on 4/7/19 10:57 PM.

whole-profile

Peter belongs-to:

Friends

June 22
11:42 AM
June 18
Peter Bálint wrote a new blog entry, Milujme svojich nepriateľov..
9:31 PM
January 20
Peter Bálint wrote a new blog entry, Odpúšťame s trpkosťou v srdci?.
12:58 PM
December 2
Peter Bálint wrote a new blog entry, Zranenie na duši ako cesta k pokušeniu.
6:27 PM
December 2
Peter Bálint wrote a new blog entry, Proste a bude Vám dané.
1:04 PM
November 28
Peter Bálint wrote a new blog entry, Prečo sa stále hádame?.
5:13 PM
November 13
Peter Bálint wrote a new blog entry, Buďme v neustálom spojení s Bohom.
12:20 PM
February 6
Peter Bálint wrote a new blog entry, Ako bojovať proti diablovi.
12:34 AM
September 6
Peter Bálint wrote a new blog entry, Krivda.
11:07 AM
November 10
Peter Bálint wrote a new blog entry, Najdôležitejší moment našej viery.
11:22 AM
Subscribe to Peter Bálint's activities. (Opens New Window)