« Back

Kristus ustanovil v Cirkvi hierarchiu

Kristus ustanovil v Cirkvi hierarchiu

Konštitúcia "Lumen gentium" na základe Písma svätého a ústneho podania učí, že putujúca Cirkev je pre spásu potrebná. "Nemôžu byť spasení tí, čo nechcú vstúpiť do Cirkvi, alebo nechcú v nej zotrvať, hoci vedia o katolíckej Cirkvi a o jej Kristom ustanovenej nevyhnutnosti."

Hoci "Duch vanie, kde chce", a sú tu rôzne možnosti, predsa však zvestovanie viery, jej oznamovanie všetkým národom nie je zbytočné. Ako Otec poslal Syna, tak aj Syn posiela apoštolov:

"Choďte teda, a učte všetky národy."

Keď koncil spomína nepokrstených, myslí predovšetkým na synov vyvoleného národa Starej zmluvy a na mohamedánov takisto veriacich v jedného Boha.

Kristus ustanovil v Cirkvi hierarchiu.

Slovo "hierarchia" znamená posvätnú moc. Jej nositelia majú duchovnú moc, aby mohli učiť, posväcovať a spravovať Boží ľud. Nejde o povyšovanie sa jedných nad druhých, ide o službu, diakoniu. Pápež sa od čias sv. Gregora Veľkého (+ 604) nazýva"sluha sluhov božích". Kristus chcel a založil hierarchickú Cirkev.

Jednotlivých "vyvoli" na službu, nazval ich apoštolmi, dal im rôzne poverenia a udelil im aj potrebnú právomoc.
Apoštoli po príchode Ducha Svätého učili, krstili, birmovali, organizovali a viedli bohoslužbu, najmä "lámanie chleba", svätú omšu ako obnovenie obete kríža. Vynášali zákony a nariadenia. Posväcovali a spravovali. Veriaci sa im podrobovali. Apoštoli vysvätili diakonov. Pavla a Barnabáša oddelili od ostatných veriacich a vkladaním rúk im odovzdávali posvätnú moc.

Hierarchia zostala aj po smrti apoštolov. Oni totiž ustanovili svojich nástupcov a vkladaním rúk ich vysvätili na biskupov, ktorí s av prvých časoch nazývali presbytermi. Sv. Pavol apoštol nariaďuje svojim učeníkom, Timotejovi (bol biskupom v Efeze) a Titovi (ktorého ustanovil za biskupa na ostrove Kréte), akých mužov majú vybrať a ustanoviť, a ktorých potom vkladaním rúk majú vysvätiť na biskupov - presbyterov (1Tim 3,2  Tit1,7). Neskoršie tých, ktorí dosiahli plnosť kňazstva, nazývali biskupmi (mohli udeľovať všetky sviatosti a vykonávať právomoc na väčšom území). Mohli súdiť aj presbyterov, ktorí sa previnili, a boli autentickými učiteľmi pre územie, ktoré spravovali.

(Malý teologický lexikon)

obrázok: Google