Blog

« Back

Časované bomby pred svadbou

Časované bomby pred svadbou

Aj cesta k dňu D má svoje zastávka a nástrahy, ktoré sa však dajú zvládnuť. Zvlášť- keď o nich vieme :)

1.       Radšej si všetko zariadime sami

Máte svoju dokonalú predstavu o svojom veľkom dni  a aj by ste si dali niekým pomôcť, ale máte strach, že by to nespravili podľa vašich predstáv ? Máte dve možnosti- buď začať pripravovať svadbu sami dlho dlho dopredu  alebo poprosiť o pomoc. Pamätajte však, že je mnoho vecí, ktoré sa dlho dopredu vyriešiť nedajú a ostávajú na posledné dva dni  a svadobný deň(delenie, príp. rozvoz koláčov, výzdoba kostola a spätné odloženie, výzdoba sály, poriadok a výzdoba u vás doma, kozmetika nevesty, jedlo pre rodinu na druhý deň, vyzdvihnúť výzdobu na auto z požičovne...). Ak poprosíte ľudí, na ktorých sa môžete spoľahnúť, vytvorí sa medzi vami pekné puto vďačnosti a zároveň sa vám nestane, že si budete červený koberec pred sebou naťahovať sami alebo vám z honosnej predstavy o kvetinovej výzdobe v kostole ostane umelá ikebana, ktorá je tam každý deň.

2.       Taký bežný stres
Väčšina z nás si  kvôli svadobnému dňu nemôže zobrať mesiac dovolenky- takže bežne chodíte do práce alebo si ju usilovne hľadáte, venujete sa každodenným povinnostiam, ku ktorým pribudnú tie milé okolo svadby. Nepodceňujte povedomý tlak a únavu, vďaka ktorým nie je ťažké pohádať sa nielen so svojim milovaným/ou  a rodičmi, ale aj budúcimi svokrovcami, čo je začiatok, na ktorý nikto nespomína rád. Cieľová predsvadobná rovinka je najmä čo sa týka konfliktov „úsekom mnohých nehôd“, preto po nej choďte opatrne a skúste spomaliť aj svojich rozbehnutých rodičov.

3.       Rozdielnosť názorov
Každý z nás je originálny a teda rozdielny od toho druhého, preto nezhoda vo vkuse a názoroch neznamená, že nás svokrovci nemajú radi a nikdy do tejto rodiny nezapadneme ale treba prísť jednoducho ku konsenzu a neprestávať byť úctivými navzájom.  

4.       Všetko musí byť dokonalé
Táto časovaná bomba vybuchne vždy, pretože žijeme v nedokonalom svete s nedokonalými ľuďmi . Určte si priority, na ktorých Vám skutočne záleží a chceli by ste, aby vyšli. Musia to však byť veci, ktoré môžete ovplyvniť. Tým venujte svoju zvýšenú pozornosť.  (Malá rada: Skúste vsadiť na radosť a lásku k sebe navzájom a k hosťom „Ak sa milujeme navzájom- Boh je v nás a Jeho láska v nás dosahuje dokonalosť“)

5.       Máme na to ?
Svadba nie je položka, ktorú by si človek mohol dovoliť každý deň. Pocit z pribúdajúcich finančných požiadaviek vás môže dostať do stresu a znechutenia. Nedajte sa oklamať myšlienkami typu : „Čo by povedali, keby sme nemali kameramana...“  Rozvážne s premyslite, či chcete chýbajúce peniažky doplniť z tých vytancovaných na svadbe či zo svadobných darov alebo niektoré nepodstatné veci jednoducho vynecháte alebo vymyslíte lacnejšie.

6.       Hostia
Otázka zväčša neznie „Koho pozvať a poteší sa?“ ale skôr „Koho nepozvať a neurazí sa?“. Starostlivo si prejdite zoznam plánovaných hostí a tých, nad ktorými váhate. Neberte to ako vypočítavosť, no každý z hostí Vám prinesie dar minimálne vo výške vašich nákladov naň, takže ak sú vaše dôvody iba finančné, nemusíte sa báť. Nepozvanie na svadbu bez vysvetlenia zamrzí nejedného, kto sa považoval za vášho blízkeho priateľa, hoci dobre chápe možnosti finančné i priestorové. Skúste daných ľudí kontaktovať a ospravedlniť sa, že to nie je vo vašich možnostiach, naplánujte malú párty na druhý deň alebo o týždeň pre tých, ktorí sú Vám blízky a do zoznamu už nevošli, prípadne niektorých pozvite po polnoci, keď už viacero hostí odíde...   

7.       Sv. omša ako povinná jazda
Svadobný deň je pre veriacich oslavou Božej dobroty a začiatkom nového života v trojici s Ním ( mladomanželia + Boh). Ak sa prípravy okolo sv. omše (výber čítaní, spev, obetné dary, prosby...) nechajú na koniec, môže to troška naznačovať, koho odsúvame na posledné miesto... Božie požehnanie a Jeho prítomnosť je pri tom to najdôležitejšie, čo budeme na všetko potrebovať a čo sa neskončí svadobným ránom.

8.       A kde vlastne budeme žiť
Na Slovensku trápi táto otázka väčšinu mladých párov. Osamostatniť sa nie je veru ľahké, ale pravdou je, že ak je mladý pár vyzretý a pripravený, musí začať byť samostatný. Z role detí prechádza do role manželov a budúcich rodičov. Napožičanie si z každej strany na nové bývanie a na základ hypotéky môže veľmi rýchlo priniesť  dlhotrvajúce napätie, kedy už danú čiastku mladý pár konečne vráti. Niekedy pomôže jednoducho nechcieť všetko naraz a rozmýšľať vo svojich možnostiach, po roku či polroku sa situácia môže vykryštalizovať, čosi sa podarí ušetriť a začínať sa bude ľahšie. Ak nie, budete len vďační za to, že nemáte neúnosné dlhy na krku.

9.       Ó, šaty !
Mnohé z princezien- nevestičiek narazia pri požičiavaní šiat z požičovne na nemilú vec- pred nimi ich vysnívané šaty zničila iná princeznička a oni s musia vybrať týždeň pred svadbou iné, žiaľ nie také ako chceli. Ak ste ešte nevideli ponuku na internetových svadobných bazároch- oplatí sa tam pozrieť- šaty sú tam oblečené väčšinou iba raz, narozdiel od tých z požičovne (hoci hovoriť vám budú celkom iné), ceny sú o polovicu nižšie a vo svadobný deň nemusíte mať hlavu v smútku kvôli dosť natrhnutej sukni na opätku družičky tancujúcej hneď vedľa.

10.   Koláčovo
Takmer každý pár má celé príbehy o svadobných zákuskoch. Najmä pri 1. Svadbách v rodine sa mamky s nevestami plné entuziazmu pustia do pečenia a veru, nie vždy sa to skončí dobre. Ak trváte na tom, že si chcete piecť na svadbu sami, zvážte, či by nebolo lepšie plnkové druhy, ktoré vydržia čerstvé len 2 -3 dni objednať a svojpomocne upiecť skôr tie, ktoré nemusíte robiť ešte deň pred svadbou.

 

Páčil sa vám tento blog ? Pošlite ho iným :) 

Venovanie : Nebeskému Ockovi a mojim milovaným rodičom a súrodencom,ktorým vďačíme za krásny svadobný deň

Zdroj obrázka : www.the crewcoach.com