Blog

« Back

21 krokov pre pevnejšie maželstvo 2. časť

21 krokov pre pevnejšie maželstvo 2. časť

Manželstvo nedokáže existovať bez starostlivosti. Ak očakávame, že len preto, že sa máme na začiatku radi, budeme žiť šťastne, radostne a naša láska bude len rásť, dočkáme sa podobného výsledku ako keď si niekto kúpi krásne kvety v črepníku a už po pár dňoch bez vody, vetra a slnka začne schnúť a stratí svoju krásu. Tento článok pozostáva z troch častí a je krátkym zhrnutím rovnomennej konferencie s misionárkou Gloriou Gray pre manželov.

8.krok: Pravidelne orezávajte

Tak ako si vinica vyžaduje orezávanie a pristrihávanie, treba z času na čas odstrihnúť aj zdravé výhonky, aby k plodom viniča preniklo slnečné svetlo, ktoré mu poskytne výživu. Príliš veľa výhonkov by totiž oslabilo úrodu a hrozno by nebolo také chutné, aké by mohlo byť. Aj s manželstvom je to podobne. Ak dovolíme, aby nás obrástlo príliš veľa vetvičiek, ak si vezmeme príliš veľa aktivít, alebo ak dovolíme, aby na nás tlačilo príliš veľa vonkajších vplyvov, ocitneme sa v probléme. Ajmedzi priateľmi musíme rozlišovať, aký vplyv na naše manželstvo celkovo majú. Občas musíme niektoré (niekedy aj dobré) aktivity odstrihnúť, aby sme si zabezpečili čas a silu, ktoré potrebujeme na rast v manželskom vzťahu. 

 

9. krok: Pozerajte sa na hodinky

Nikdy neriešte ťažké problémy po 21. hodine. Neprinesie to nič dobré, pretože v takom čase sme už unavení. Naplánujte si čas, kedy budete hovoriť o veľkých veciach a o náročných problémoch. Dôležité je, aby ste vtedy neboli vyčerpaní a unavení.

10.krok: Budujte silné priateľstvá s inými

Veľa párov vstupuje do manželstva s presvedčením, že si vystačia sami. To však nie je pravda. Potrebujeme aj príbuzných, priateľov, duchovnú rodinu aj poradcov, ktorí nám poradia, ako budovať zdravé manželstvo a nebudú sa nám báť povedať: „Správal(a) si sa ako idiot. Rob pokánie.“

11. krok: Choďte spať vždy o tom istom čase

Toto vám zabezpečí ďalšiu možnosť komunikácie – slovnú alebo fyzickú. Vyberte si sami. Buďte otvorení. Tešte sa z prítomnosti manžela/manželky. Ak ste zvyčajne príliš unavení, takže sa len zvalíte do postele a hneď zaspíte, chodievajte spať skôr. Tento čas je pre manželov veľmi dôležitý.

12. Krok: Buďte trpezliví

Žijeme v perfekcionalistickej spoločnosti, ktorá nás núti dosiahnuť všetko hneď. Je to veľmi nesprávny postoj v prípade tých, čo chcú dosiahnuť uzdravenie, integritu a svätosť. Každý si do manželstva prináša istý náklad. Niekto vnáša plný nákladiak, druhý len plecniak. Nijaká zmena sa však neudeje z večera do rána. Musíme byť trpezliví voči svojmu manželskému partnerovi aj voči sebe samým.

13. krok: Smejte sa... dokonca aj vtedy, ak jeden s druhým nesúhlasíte

Vytvorte si stratégiu na chvíle hádok, ktoré nikam nevedú – nájdite si slovo alebo vetu, ktorá vás z tejto situácie dostane von, prípadne vás rozosmeje. Hlavne sa neberte príliš vážne. To je najväčšia tragédia.

14. Nebojte sa poprosiť o pomoc

Ak naozaj prežívate v ťažkosti v manželskom vzťahu, nájdite si dobrého katolíckeho poradcu, zrelý pár alebo kňaza, ktorý má skúsenosti v riešení manželských konfliktov. Komunikácia je kľúčom k silnému manželstvu. Ak teda máte ťažkosti v komunikácii, môžete potrebovať tretiu stranu, ktorá vám pomôže vrátiť sa na správnu cestu.

Poznámka: Niektoré kroky sa nám zdajú samozrejmé, niektoré však nereálne. Ako máme chodiť spať v rovnakom čase, ak máme malé deti? Koho porosiť o pomoc, keď akoby naokolo nikto nebol? Tieto kroky nie sú jednoduché, ale sú to presne oblasti, na ktorých sa potýkame a oslabujú nás. Nemusíme byť 100% úspešní, potrebujeme ale začať v jednotlivých krokoch zmenu a začať v nich niečo postupne robiť. Krôčik po krôčiku sa nám to podarí a naše manželstvo bude stále viac prekvitať. Keď sa potom obzrieme, isto neoľutujeme, že sme tieto kroky urobili. Veľa požehnania!

Pokračovanie: 21 krokov k pevnejšiemu manželstvu 3.časť doplníme na budúci týždeň

Comments
sign-in-to-add-comment
[...] Dobré manželstvá sa nezrodia len tak samy od seba, zvlášť nie dobré katolícke manželstvá. Milovať druhého človeka – druhého zraneného, hriešneho, slabého a zlomeného človeka tak, ako Kristus miluje... [...] Čítať viac
Posted on 8/14/18 4:47 PM.
[...] Aby manželstvo stále prekvitalo a dokázalo dlhodobo čeliť každodenným skúškam, nesmieme zanedbávať starostlivosť oň a tiež sa musíme naučiť, čo do neho nevpúšťať, aby napriek spoločným rokom... [...] Čítať viac
Posted on 8/31/18 10:56 AM.