blog - slovensky

« Back

Obyčajne neobyčajná

Obyčajne neobyčajná

Uchvacuje ma. Obyčajné dievča s neobyčajnou odvahou... Mária. Dnes, poslednú adventnú nedeľu,ju Cirkev ponúka ako vzor všetkých mladých. Ak chcete: rebelucionárov :)

Pán mal a má mladých vždy akosi zvlášť blízko k srdcu. Vie, že v mladom veku, plnom snov a chuti žiť sa k mladým môže približovať s veľkými požiadavkami.

Mladíci ako Samuel, Dávid alebo Daniel. Mladé dievčatá, ženy ako Rút, Zuzana či Sára z príbehu o Tobiášovi... a mnoho, mnoho iných mladých, ktorí aj dnes odpovedajú Pánovi s tou istou odvahou.

Čo to anjel ponúkol Márii? Čo od nej žiadal? Môžeme povedať, že nič výnimočné. Žiadal ju, aby sa stala matkou. Niečo, čo je pre každú mladú ženu celkom normálne. Naozaj: každá žena je pozvaná byť matkou. Tak, ako je každý muž pozvaný byť otcom. A ak ním, ňou, nie je, alebo lepšie, ak sa ním, ňou, odmieta stať, je na tomto svete úplne zbytočne. Jasné, že potom môžeme hovoriť o tom, či je toto otcovstvo, materstvo, telesné alebo duchovné, či sa jedná o rodinný alebo zasvätený život; ale to je iná téma.

Takže Mária. Anjel jej ponúkol, aby vo svojom živote naplnila to, čo je pre ženu úplne normálne. Aj keď jedným dychom treba dodať, že jej to ponúkol celkom výnimočným spôsobom. Dokonca môžno povedať, bez preháňania, že ju pozval riskovať s Bohom. Nesmieme zabudnúť, že Mária bola zasnúbená, s Jozefom ešte spolu nebývali. Ako sa teda panna môže stať matkou? Prijatím anjelovej ponuky Mária riskovala ukameňovanie. Možno sa anjela na vysvetlenie pýtala so strachom. Ale keď ho dostala, keď sa dozvela, že toto dielo je Božie, celokom ho prijíma. Osobne si myslím, že si nebola celkom dobre vedomá, do čoho ide. Aj toto je krásna vlastnosť mladých. Sú (ste?) ochotní ísť do rizika, aj keď azda celkom nechápu...

V živote s Pánom niet strachu. Ako Mária sme pozvaní napĺňať Pánov plán s nami, povedať spolu s ňou "som služobník, služobnica Pána... nech sa mi stane podľa tvojho slova..." Povedzme tieto slová zoči-voči každej výzve, ktorá stojí pred nami. Nebojme sa, lebo to, čo Pán od nás žiada, nie je nad naše sily dokonca ani vtedy, keď sa to zdá tak veľké; keď sa zdá, že toho nemôžme byť schopní. Nie je dôležité, to čo sa zdá. Dôležité je veriť, že ak počúvame Pánov hlas, sme dosť silní na to, aby sme urobili všetko, čo on sám žiada. Napokon... pripomeňme si Máriu. Ani od nej Boh nežiadal niečo nemožné, niečo výnimočné.

Bez strachu sa zverme Pánovi. On nie je len ten, ktorý žiada, pozýva či vyzýva, aby sme niečo urobili. On je aj ten, ktorý posilňuje, podopiera, zdieľa s nami každý náš úspech a neúspech. Tu sa skrýva tajomstvo nášho života: robiť malé veci s veľkou vernosťou, robiť obyčajné veci s neobyčajnou láskou. Ako Mária...

Comments
sign-in-to-add-comment
Ďakujem Tomáš za pekné povzbudenie. Chvíľku si ma vyplašil, ked som čítal, že ak sa muž odmieta stať otcom, tak je tu zbytočne, potom som sa upokojil. Drsná veta emoticon haha. Nad týmto príbehom som dosť meditoval v poslednom čase a je to naozaj úžasná časť evanjelia o Panne Márii. Podľa mňa si uvedomovala v tej chvíli, že je to nutné poslúchnuť Boha. Až v čase keď šla za Jozefom ako keby bola nervózna, ako to príjme. Na druhej strane, keď si ako muži premeditujeme tento príbeh z pohľadu Jozefa, tak si môžeme uvedomiť, akú nesmiernu milosť dostal Jozef týmto od Pána Boha.
Posted on 12/18/11 9:00 PM.
Tak jednoduché to zase z pohľadu ženy nie je.
Ak Mária sľúbila Bohu celoživotné panenstvo, tak to myslela vážne.
Šok musela chytiť pri tom, kedy jej veľkňaz povedal, že sa vydá.
Nemohla si vybrať sama koho má rada, ale musela začať ľúbiť niekoho, koho jej Boh vybral. Tých (lámaní jej) predstáv o živote u nej bolo viacero.
Najprv jej krachlo to že sa nikdy nevydá a zostane slobodná pre Boha.
Potom jej krachlo aj to, že sľúbiac žiť celibát, nikdy nebude mať vlastné deti.
Nehovoriac o tom , že je krachlo aj to, aby videla svojho syna ako sa ožení, ako jej vnúčatá budú sedávať na kolenách... Každá matka túži prežiť svoje dieťa. Aj to Márii" krachlo". Boh ju učil prijímať Jeho vôľu ...

Márii krachlo všetko čo by sme si my predstavovali.
Krásna čistá posteľ pre pôrod? špinavá maštaľ.
Doma? V cudzom prostredí...
V kľude vychovávať synka? Nie, v noci útek do Egypta.
Málo?
Ako by sa tebe páčilo pozerať sa na to, ako bičujú tvoje dieťa pre nič za nič? Ako by ti bolo, keby tvojmu dieťaťu pribíjali ruky nohy na kríž a vyzdvihli by ho na potupu???

Mária to musela vedieť.
Žila v chráme.
Bola vzdelaná v písme.
Vedela čo proroci povedali o mesiášovi.
Nepanikárila pri anjelových slovách.
Aká viera!!!
Aká vernosť Bohu!!
Aká tvárnosť v hrnčiarových rukách...!
Posted on 12/18/11 10:30 PM.
Otília, ty si to už zbytočne príliš porozoberala emoticon
Posted on 12/18/11 10:48 PM in reply to Otília Ferenčíková.
Posted on 12/19/11 12:02 AM in reply to Miroslav Čonka.
Jarmila Semanová
Tomáš,

krásne.

Predsa si len myslím, že Božia logika vo chvíli zvestovania bola neobyčajne nad ľudskou logikou - ako môže žena nosiť pod srdcom dieťatko a zároveň nestratiť panenstvo?

Podľa ľudskej logiky je to to isté, ako keď Ti poviem, aby si urobil hranatú guľu, alebo guľatú kocku. Niečo, čo tu na zemi si protirečí vo svojej podstate.

A predsa presne toto vravel anjel Márii : Počneš dieťa bez toho, aby si poznala muža.

Dať svoj súhlas k niečomu tak vysoko nad ľudskou logikou ... Mária - jej viera bola veľmi veľkej miery.

Neobyčajne veľkej.

My máme problém uveriť, žeby Boh mohol mať niečo spoločné s našim intímnym životom.
Mária uverila, že Duch Svätý v nej spôsobí jej telesné materstvo.
Posted on 12/19/11 8:23 AM.
nekomentujem Máriinu vieru. ani to, že viera je tiež Božia milosť a Mária s touto milosťou spolupracovala naplno - preto "milosti plná" (gr. kecharitomene). Komentujem to, ako sa Mária k tomu postavila. Nerobme z nej niekoho, kým nebola. Viera neznamená nemať pochybnosti. Rovnako ako odvaha neznamená nemať strach...
Mala Mária právo povedať "nie"? Ak áno, potom sa treba pred týmto tajomstvom skloniť a ponúknuť jej postoj ako vzor. Ak nie, tak sme tu zbytočne, lebo popierame slobodu ľudskej bytosti. To, že niečo prevyšuje niečo iné, ešte neznamená, že tieto skutočnosti si protirečia. Dopĺňajú sa.
Posted on 12/19/11 8:38 AM in reply to Jarmila Semanová.
alebo nebyt jedneho, nevazime si natolko to druhe :-)
Posted on 12/19/11 9:17 PM in reply to tomáš kuník.
alebo emoticon práve som si chystal kázeň na zajtra - mám v školách sv. omše pre deti (to je tiež zázrak, že mi riaditelia dovolili) - pozriem čítania... a zmohol som sa len na jedno slovo: ameeen! emoticon to je žena tá Mária! ja ju že...obdivujem emoticon
Posted on 12/19/11 9:31 PM in reply to Daniela Cerovská.
Aj ja obdívujem svoju MAMU MÁRIU emoticon..a vďakaáá za krásny blog emoticon :+)).
Posted on 12/20/11 2:21 PM in reply to tomáš kuník.
Úplne s Tebou súhlasím. Myslím, že práve ten Máriin postoj + vedomie si toho, že viera neznamená nemať pochybnosti - pomáha mnohým prijať ju za vlastnú matku.
Posted on 12/22/11 4:01 PM in reply to tomáš kuník.