Blogs

« Back

Útok na katolícky kostol v Pandžábe, sikhovia ohrozovali katolíkov

Útok na katolícky kostol v Pandžábe, sikhovia ohrozovali katolíkov

Farský kostol, ktorý sa nachádza asi 50 kilometrov od Amritsaru, je poškodený vandalmi. Hnutie Nihang, sikhský bojovník, sa vyhráža, že „podnikne kroky“ a zameria sa na kresťanov za údajné vykonávanie konverzií. Miestny farár don Poochalil vyzýva katolíkov, aby sa modlili k Panne Márii Kráľovnej pokoja za mier a pokoj.

 Skupina neidentifikovaných mužov zaútočila na katolícky kostol Dieťaťa Ježiša v Patti, starobylom meste v indickom štáte Pandžáb. Pri útoku bola vandalsky zničená socha Panny Márie a podpálené auto kňaza.

Podľa don Thomasa Poochalila, miestneho kňaza, k razii došlo okolo 12:45, keď skupina ľudí zablokovala ochrankárov kostola pred vstupom, zatiaľ čo iní vtrhli do kostola a kričali: „My sme Khalistani.“*

Farnosť sa nachádza v diecéze Jalandhar, zatiaľ čo mesto Patti (okres Tarn Taran) je asi 50 km južne od Amritsaru, sikhského svätého mesta.

V neďalekej obci Jandiala sa v uplynulých dňoch vyhrážali miestnym katolíkom.

Nihang, staroveký ozbrojený sikhský bojový zväz, obviňuje kresťanov z vykonávania konverzií v tejto oblasti a tvrdí, že vláda Pandžábu nerešpektuje ich varovania.

Nedávne zatknutie člena Nihanga pre násilné narušenie kresťanskej oslavy v dedine ešte viac rozhnevalo niektorých Sikhov.

Sikhská skupina sa má stretnúť budúci pondelok v Anandpur Sahib, aby prijala rezolúciu proti konverziám.

„Ak sa vláde nepodarí obmedziť konverzie, bude vypracovaný akčný plán,“ povedal Giani Harpreet Singh, vodca Nihangu.

Don Poochalil, ktorého kostol bol zdevastovaný, vyzýva katolíkov, aby sa modlili k Panne Márii Kráľovnej pokoja, aby vyprosila mier v tejto oblasti a  vinníci sa postavili pred zákon.

*Khalistan je pokrikom sikhských nacionalistov, ktorí chcú vytvoriť nezávislý sikhský štát s názvom Khalistan.

Preklad z AsiaNews

Foto: wikimedia