« Späť

Syriacká vojenská rada žiada o pomoc

Syriacká vojenská rada žiada o pomoc

 

 

Brusel, 04. 03. 2015 - Včera na pôde Európskeho parlamentu predniesla svoju prosbu o pomoc Európska Syriacká únia a Syriacká vojenská rada (SVR). Aktívne bojuje proti teroristickým oddielom Islamského štátu a zaznamenala už významné úspechy.

 

Potom ako v Sýrii prepukli vojenské nepokoje, bojovníci Islamského štátu (IS) začali vraždiť príslušníkov všetkých menšín žijúcich na okupovaných územiach. Sýria a jej vojenské zložky nedokázali obrániť svojich obyvateľov. “Môžeme povedať, že dnes už Sýria prakticky ako štát nefunguje. Na jej území bojujú rôzne súperiace skupiny a štátna správa zlyháva, preto nedokáže ochrániť svojich obyvateľov pred vraždiacimi teroristami IS,” vysvetľuje slovenský europoslanec Branislav Škripek, ktorý sa venuje problematike prenasledovania menšín v Sýrii a Iraku. V novembri minulého roku sa podarilo na pôde EP podpísať zástupcom prenasledovaných menšín spoločnú Deklaráciu. V nej Turkméni, Chaldejsko-Sýriacko-Asýrski (CSA) kresťania a Jezídi vyjadrujú vôľu ustanoviť si miestnu autonómiu a samosprávu v spolupráci s Kurdskou regionálnou vládou v Iraku a s Irackou centrálnou vládou. Záštitu nad podpisom Deklarácie prevzal Branislav Škripek, ako aj politické hnutie Európske krasťanské hnutie (ECPM), kde pôsobí v predsedníctve.

“Takto sa vytvoril základ pre vznik Demokratickej samosprávy a Syriacká vojenská rada bude môcť pôsobiť ešte adresnejšie. Aktívne operuje pre ochranu obyvateľov tohto regiónu, a môže byť relevantným partnerom pre  spojenecké sily zo zahraničia, ktoré váhajú spolupracovať s režimom prezidenta Asada,” hovorí Branislav Škripek. Tiež sa tým vytvoria lepšie podmienky na prijatie humanitárnej pomoci.

 

Úspešná výmena civilistov za radikálov IS

“Radikáli z IS berú za zajatcov civilistov. Jednoznačne tým porušujú medzinárodné dohovory. SVR sa podarilo zajať vyznamný počet bojovníkov IS a rokujú o ich výmene za unesených civilistov. Postavili sa na odpor týmto beštiálnym radikálom a obraňujú životy ľudí a územia svojich predkov,” opisuje situáciu na Blízkom východe Škripek. Zatiaľ sa podarilo oslobodiť 19 civilistov, ale výmeny budú pokračovať. Oddiely SVR dnes operujú vo viacerých oblastiach kantónu Al-džazíra a kontrolujú centrá  miest al‑Qahtaniyah, al-Malikiyah a Khabur. 22. decembra 2014 založila SVR vojenskú akadémiu Martyr Abgar, kde dobrovoľníci podstupujú tréning a získavajú skúsenosti pre boj.

SVR sformulovala niekoľko požiadaviek. Okrem humanitárnej pomoci vyzývajú na okamžitú  politickú a vojenskú podporu. Rada prichádza tiež s pozvaním na oficiálnu návštevu  členov EP. Na ich výzvu odpovedal Branislav Škripek. “Predseda našej frakcie ECR Syed Kamall mi prisľúbil súčinnosť pri tejto záležitosti a ja dúfam že to nepotrvá dlho, kým sa do ich oblasti skutočne dostanem. Verím, že sa pridajú viacerí členovia EP a spoločne podporíme úsilie Sýriakov o boj za svoje základné ľudské právo - právo na život,” dodáva Branislav Škripek na záver.

 

Viac ifnormácií:

Mgr. Elena Burešová, e-mail: press@branislavskripek.sk, č.t.: 0915 808 884