« Späť

Kresťania na Blízkom východe prispievajú k zmiereniu a odpusteniu

Kresťania na Blízkom východe prispievajú k zmiereniu a odpusteniu

Brusel, 8. apríla 2016 - Včera sa na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli konala konferencia s názvom Úloha kresťanov na Novom Blízkom východe. Branislav Škripek predsedal tejto konferencii a otváral ju krátkym príhovorom, v ktorom zdôraznil prínos kresťanov pre stabilizáciu situácie  v regióne. Organizovalo ju Európske kresťanské politické hnutie (ECPM) spolu s Transatlantickou kresťanskou radou (TKR).

Kresťania na Blízkom východe patria k menšine, ale rozhodne treba povedať, že nie k pasívnej. Na jednej strane vôbec nezostali v pozícii obetí - rozhodli sa usporiadať demokratickú samoprávu oblastí, ktoré obývajú. Povolali svojich mužov do zbrane a vyhnali jednotky tzv. ISIS (Islamského štátu). Začali sa brániť brutálnemu vyvražďovaniu pre svoju vieru, avšak motívom ich konania nebola pomsta, ale  obrana vlastných rodín a vlastnej krajiny. Vo svojom boji dosiahli viaceré významné úspechy, o ktorých svetové média mlčali. 
Kresťania na Blízkom východe prispievajú k nastoľovaniu mieru tým, že vedia odpúšťať a robia tak každý deň. Je to presne v súlade s učením Ježiša Krista.    „Keď sa stávajú zlé veci, prirodzene sa tým naštartuje uzavretý kruh násilia a pomsty. Tento kruh dokážu preťať často len kresťania a to tým, že vedia odpustiť,” zdôraznil hneď na úvod Branislav Škripek.
Ale ani zďaleka úloha kresťanov nekončí odpustením. Prinášajú nádej a budúcnosť. Aj tým, že spolupracujú so všetkými menšinami  pri budovaní demokratickej samosprávy. Sýria a Irak fatálne zlyhali pri obrane vlastných občanov pred vyvražďovaním zo strany ISIS a preto kresťania inicializovali vznik domobrany a vlastných demokratických štruktúr.  Tak vznikol federatívny systém Rojava a buduje sa aj ďalší na Ninivských planinách. „Čas ukáže životaschopnosť týchto projektov, avšak dnes už vieme povedať, že boli úspešne vytlačení bojovníci ISIS z tejto oblasti a tak sa podarilo zachrániť mnohé ľudské životy a to nielen kresťanov, ale aj príslušníkov iných menšín,” povedal Branislav Škripek (OĽaNO) ako člen predsedníctva ECPM.
Konferencie sa zúčastnili aj ďalšie významné osobnosti ako Bas Belder, člen EP za Holandsko, Henk Jan van Schothorst, riaditeľ TKR a Giudo van Beusekom, generálny riaditeľ ECPM.
Branislav Škripek na záver konferencie povedal: „Európa potrebuje stabilitu na Blízkom východe. Nemôžeme ignorovať túto skutočnosť. Sú to naši susedia, ktorí reprezentujú našu kultúrne a duchovné korene. Aj preto musí byť Európa silnejším  hráčom v tejto oblasti a chrániť všetky menšiny, špeciálne kresťanov. Aj keď tam nemáme vlastnú armádu, existuje diplomacia a ekonomický tlak, ktorý musíme využiť na pomoc prenasledovaným. A práve prítomnosť kresťanov vie zabezpečiť stabilitu a pokoj.”

 

zdroj:http://www.branislavskripek.sk/

 

Pre MK Rastislav Mečiar

 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým