« Späť

Relikvia sv. Raymunda vystavená na hrade Ľubovňa

Relikvia sv. Raymunda vystavená na hrade Ľubovňa

Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, exkluzívne počas tejto letnej turistickej sezóny, vystavilo v  hradnej kaplnky sv. Michala na hrade Ľubovňa relikviár s relikviou sv. Raymunda z Portella.
Je veľmi zaujímavé, že relikvia španielskeho svätca sa dostala  na hrad Ľubovňa. Stalo sa tak vďaka manželke grófa Jána Zamoyského, španielskej princeznej Izabele de Borbón i Borbón.
Princezná Izabela bola španielskou korunnou infantkou a jej manžel bol posledným súkromným majiteľom hradu Ľubovňa. Bola to veľmi zbožná a napriek svojmu kráľovskému pôvodu, skromná žena.  Manželia sa často zdržiavali v kaštieli pod hradom.
Isabela sa narodila 16. októbra 1904. Jej matkou bola princezná Mária Mercedes, ktorá však pri Isabellinom pôrode zomrela. Sv. Rajmund je považovaný za patróna rodičiek, preto je nepochybné, že Izabela si relikviu tohto svätca priviezla práve zo španielskeho kráľovského dvoru.  Relikviu tvorí malá časť svätcovej kosti. Je pri nej aj papierik so svätcovým menom. Relikvia je uložená v zasklenom, oválnom, zdobenom medailóne a otváracej krabičke. Na jej veku je španielska kráľovská koruna a bourbonovske ľalie. Táto vzácna relikvia sa práve cez španielsku korunnú princeznú dostala až na hrad Ľubovňa. Návštevníci ju môžu vidieť v sakristií hradnej kaplnky sv. Michala Archanjela.
Týmto srdečne pozývame všetkých návštevníkov na prehliadku hradu Ľubovňa, ktorý je otvorený denne od 9:00 – 19:00, posledný vstup do hradu je o 18:00.
O živote sv. Raymunda:
V katolíckej cirkvi je zakorenená hlboká úcta k svätým už od počiatkov kresťanstva. Častiam tiel svätcov, alebo aj ich odevu pripisuje kresťanská tradícia nadpozemskú silu. Daný svätec mal človeka chrániť, prípadne orodovať za jeho modlitby a prosby. Rovnako je to aj v prípade svätého Rajmunda.
Svätý Rajmund sa narodil okolo 1200 v mestečku Portella pri Barcelone. Už samotné jeho narodenie bolo zázrakom. Rajmundova matka totiž zomrela počas pôrodu. Keď ženy umývali jej telo, všimli si, že sa dieťa v nej hýbe. Celú situáciu vyriešil brat nebohej, keď mečom rozrezal žene brucho a priviedol tak chlapca na svet. Po tomto netradičnom „cisárskom reze“ dostal chlapec meno Rajmund, (po španielsky Ramón), s prímením „Nonnatus,“ čo znamená „Nenarodený.“ Napriek komplikáciám pri pôrode sa chlapec normálne vyvíjal a prejavilo sa uňho veľké nadanie na učenie.
Mladý Rajmund vstúpil do rehole mercedárov v roku 1224. Bolo to v čase, kedy bola veľká časť dnešného Španielska pod nadvládou maurov.  Práve rehoľa mercedárov sa venovala vykupovaniu kresťanských otrokov z moslimského zajatia. Toto poslanie plnil aj mladý Rajmund. Okrem toho cestoval aj do Ríma, kde mal vybaviť dôležité rehoľné záležitosti. Po svojom návrate pôsobil v Alžírsku, kde opäť vykupoval kresťanov z otroctva. Dokonca, raz keď nemal peniaze na oslobodenie istého muža, sám namiesto neho išiel dobrovoľne do otroctva. Aj tu však pokračoval v ohlasovaní evanjelia a v rámci možností si plnil kňazské povinnosti. To sa, samozrejme, nepáčilo maurom, ktorý ho chceli umlčať tak, že mu žeravým klincom prebili pery a zavesili na ústa kladku. Až po ôsmich mesiacoch sa jeho spolubratom podarilo vyslobodiť ho. Keď sa vtedajší pápež Gregor IX. dozvedel o jeho hrdinstve, vymenoval ho za kardinála a povolal do Ríma, aby bol jeho poradcom. Avšak počas cesty ho pri mestečku Cardone dostal vysokú horúčku, ktorej 31. augusta 1240 podľahol. Je pochovaný v miestnom kostole sv. Mikuláša.
Patrocínium:
Vďaka zázračným okolnostiam, ktoré sprevádzali jeho narodenie sa stal patrónom tehotných žien, pôrodných asistentiek, pestúnok, orodovníkom proti popôrodným ťažkostiam šestonedieľok. Taktiež je patrónom nespravodlivo obžalovaných. Relikvie jednotlivých svätcov sa mohli dostať na rôzne miesta sveta. 

zdroj:http:// www.hradlubovna.sk

Pre MK Rastislav Mečiar