« Späť

Slovenské prípravy na SDM už bežia na mieste

Slovenské prípravy na SDM už bežia na mieste

 

Brazília 12. júla 2013 - Zástupcovia slovenského Organizačného tímu Svetových dní mládeže (SDM) 2013 už pôsobia v Brazílii, kde komunikujú s organizátormi stretnutia a dokončujú prípravy na prijatie slovenských pútnikov, ktorí budú postupne prichádzať do tejto latinsko-americkej krajiny. Na mieste už vytvorili aj Slovenské centrum.

 

"Dvadsať dva hodín v lietadle, srdcia plné očakávaní a diáre preplnené úlohami a poznámkami, na čo nesmieme zabudnúť. Cez Londýn a New York sme sa dostali do Brazílie, ktorá nás privítala dúhou a pre nás netypickým zimným počasím - čerstvých 25 stupňov," hovorí pre rio13.sk Jana Hulová, jedna z jedenástich členov tímu, ktorý priletel do São Paula, najväčšieho mesta v Brazílii, v stredu. Oddnes do budúceho utorka strávia pútnici čas modlitbou, budovaním spoločenstva a spoznávaním mesta.
Prípravná skupina sa tiež zameriava na doladenie posledných detailov pred príchodom slovenských pútnikov, ktorí budú postupne budú prichádzať do 17. júla. V tento deň sa začnú takzvané Dni v diecézach, ktoré sú akýmsi predskokanom stretnutia v Riu. Slováci budú v siedmich farnostiach. Program, ktorý pripravujú diecézy hosťujúcej krajiny, zahŕňa bohatý duchovný a kultúrny program. Dni v diecézach budú mať v Brazílii misijný charakter, preto sa nazývajú aj Misijný týždeň.

 

 Tím bude ubytovaný u brazílskych saleziánov. "Ani jeden z nás sme netušili, čo presne nás čaká v tejto ďalekej krajine. Keď sme však prišli ku Saleziánom vedeli sme, tak ako kedysi apoštoli, že Pán sa stará. Prijatie bolo srdečné, izby boli pripravené a sýte občerstvenie nás posilnilo," hovorí Jana Hulová. "Atmosféra v tíme by sa dala charakterizovať jednoducho – je plná radostného očakávania – pútnikov, toho, čo je tu pre všetkých pripravené a toho, čo my môžeme tejto krajine priniesť," dodáva.

 

Predtým, než mladí odídu do Ria, sa 21. júla vydajú zo São Paula do Aparecidy, jedno z najznámejších pútnických miest na svete. V ten istý deň večer prídu do Ria de Janeiro. Posledný týždeň (22. 7. – 28. 7. 2013) budú bývať vo františkánskej farnosti v časti Madureira. V Riu sa zúčastnia na katechézach a zažijú chvíle spoločného zdieľania sa a spoločenstva. Nebudú chýbať na slávnostiach, ako sú otváracia svätá omša, privítanie pápeža, krížová cesta, vigília mladých a záverečné vyslanie do sveta.

 

SDM 2013 sa oficiálne začnú v utorok 23. júla o 18.00 h slávnostnou otváraciou svätou omšou, ktorej bude predsedať Mons. Orani Joao Tempesta, arcibiskup Ria de Janeiro na pláži Copacabana. Od 24. do 26. júla sa uskutoční trojdnie príprav na vigíliu a záverečnú svätú omšu so Svätým Otcom. V ranných hodinách sa mladí zúčastnia na tradičných katechézach, ktoré budú rozdelené podľa jazykov a ktoré budú viesť biskupi z celého sveta. Slovenské povedie žilinský biskup Mons. Tomáš Galis.

 

Od 22. do 26. júla bude v Rio de Janeiro prebiehať Festival mládeže. Privítanie Svätého Otca v brazílskej metropole bude vo štvrtok 25. júla v popoludňajších hodinách na pláži Copacabana. Na tomto istom mieste, pozdĺž ulice Atlantica, sa bude v piatok 26. júla od 18:00 h sláviť aj krížová cesta. Program vyvrcholí na približne 20 km vzdialenej Guaratibe. Vrcholom SDM budú vigília, v sobotu 27. júla, a záverečná svätá omša, ktorej bude v nedeľu 28. júla predsedať Svätý Otec František.

 

Zdroj: Komunikačný tím SDM 2013 / Jana Hulová
Snímky: Archív Jana Hulová

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým