« Späť

Rio de Janeiro sa pripravuje na návštevu Františka

Rio de Janeiro sa pripravuje na návštevu Františka

Vatikán 15. júla 2013 - Rovných 131 dní po voľbe na Petrov stolec sa Jorge Mario Bergoglio vracia do svojej rodnej Latinskej Ameriky. Už za týždeň bývalý arcibiskup Buenos Aires a terajší pápež František začne svoju prvú medzinárodnú apoštolskú cestu do Brazílie pri príležitosti konania 28. svetových dní mládeže.

Táto púť nebude pre 78-ročného Svätého Otca ľahká. Sedemdňová pastoračná agenda zahŕňa celkom 33 udalostí. František sa pri nich 15-krát prihovorí - bude mať desať príhovorov, dve homílie a tri pozdravy. Presuny po brazílskom vnútrozemí obnášajú zhruba 600 kilometrov, zatiaľ čo let z Ríma do Ria de Janeira a naspäť potrvá takmer celý jeden deň. Významným momentom na palube lietadla bude vôbec prvá tlačová konferencia pápeža Františka v priamom kontakte s novinármi.

S päťhodinovým časovým posunom sa Svätý Otec bude vyrovnávať ihneď po svojom prílete a uvítacom ceremoniáli - teda od pondelkového večera 22. júla do stredajšieho rána 24. júla, keď odlieta na mariánske pútnické miesto Aparecída. Do Baziliky Našej Pani Nepoškvrneného Počatia Františke prichádza po šiestich rokoch - tamojší biskupi totiž so záujmom očakávajú, o čom bude kázať pred spoločným slávením Eucharistie.
Nie menší záujem budia i ostatné príležitosti k stretnutiu so Svätým Otcom - príhovor k brazílskej štátnej elite, ktorá mu isto poskytne možnosť k reflexii nad súčasnou latinsko-americkou realitou či samotné Svetové dni mládeže v Riu, na ktoré sa prihlásili takmer dva milióny mladých. Vôbec prvé podobné stretnutie mladých ľudí s pápežom - teda Jánom Pavlom II. - prebehlo práve v Argentíne v roku 1987.

Súčasný Petrov nástupca sa na ňom ale vtedy nezúčastnil a ani neskôr ako biskup nezavítal na ďalšie ročníky. Ako sám uviedol, mal na starosti pastoráciu vo svojej diecéze. Na tohtoročných Svetových dňoch mládež bude teda vlastne nováčikom.
Viac než 70 percent výdavkov na organizáciu Svetových dní mládeže v Riu budú pochádzať z darov súkromných firiem a pútnikov. Bude to nie malá čiastka, pretože celkové výdavky sú odhadované na 160 miliónov dolárov. Celková suma je však stále ťažko zistiteľná, pretože bude závisieť od konečného počtu účastníkov. Okrem súkromných darcov prispeje i magistrát mesta, ktorý bude hradiť množstvo verejných služieb, napr. zdravotnícke zabezpečenie.

Iba príprava samotnej siete bodov prvej pomoci počas týždňového stretnutia mládeže bude stáť okolo 4 miliónov dolárov. Pápež František bude počas pobytu v Riu bývať v diecéznom stredisku Sumaré mimo stredu mesta.
V Riu cítiť atmosféru veľkého očakávania návštevy Svätého Otca a SDM. "Miestny organizačný výbor pracuje vo dne v noci, zapojené sú tisíce dobrovoľníkov. Zvlášť sa pracuje na úprave tých miest, kde sa uskutočnia veľké stretnutia mladých: na Copacabane a v Guaratibe," hovorí kardinál Stanislaw Rylko, predseda Pápežskej rady pre laikov, ktorý sa vrátil nedávno z brazílskej metropoly.
Brazília sa stala v posledných týždňoch dejiskom mnohých sociálnych protestov, ako však kardinál hovorí, ovplyvniť SDM by nemali. „Vo všeobecnosti je v súčasnosti atmosféra v celej krajine pokojná. Federálna vláda, ale aj vláda v Riu nás ubezpečili, že urobia všetko možné preto, aby sa SDM a návšteva Františka uskutočnili pokojným spôsobom a bez nepríjemností,“ dodáva predseda dikastéria.

www.rio13.sk

Zdroje: Komunikačný tím SDM 2013 / VR SK, VR CZ
Snímka: Internet

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým