« Späť

Soška Panny Márie z Aparecidy sa objaví na R13

Soška Panny Márie z Aparecidy sa objaví na R13

 

Ružomberok 16. júla 2013 - Vernú kópiu sošky Panny Márie z Aparecidy - patrónky Brazílie - vystavia počas Národného stretnutia mládeže R13 v Ružomberku. Mladí pútnici ju uvidia v nedeľu. Objaví sa v programe počas multimediálneho ruženca "s MáRIOu", ktorý srdce Liptova prepojí s celým svetom a na oltári počas záverečnej svätej omše s kardinálom Jozefom Tomkom. O tejto vzácnej udalosti hovoríme s kňazom Petrom Mášikom, farárom v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Bratislave – Petržalke, z ktorého si organizátori R13 sošku zapožičali. Peter spolu s mladými vycestoval v týchto dňoch do Ria, ktoré hostí Svetové dni mládeže (SDM).


Kde a kedy sa zrodila túžba ísť na SDM do Brazílie?
Túžba ísť na SDM do Brazílie sa zrodila počas slávnosti odovzdávania kópie sošky patrónky Brazílie, N.S. Aparecida. Z iniciatívy vtedajšej veľvyslankyne Brazílie na Slovensku Marilie Sanderberg Zelnerovej ju k nám osobne priviezol biskup mesta Aparecida kardinál Raymondo Damsceno Assis spolu s rektorom národnej svätyne v tom istom meste redemptoristom Darci-Jose Niciolim. Pán kardinál na konci slávnostnej svätej omše na sviatok sv. Šebastiána, 20.januára 2012, pozval všetkých mladých na SDM do Ria. Vtedy sa vo mne zrodila myšlienka motivovať mladých a putovať do Ria. A popritom navštíviť aj Aparecidu, čo aj máme v pláne.
 

S akou skupinou tam idete, ako tam idete a aký program sa chystáte absolvovať?
Ideme v skupine 12 osôb, plus jedno dievča s k nám pridá až v Riu. Je to skupina, ktorá sa vytvorila okolo našej farnosti, i keď nie všetci sú priamo z našej farnosti. Z Viedne sme odcestovali 14.júla cez Londýn do Sao Paola. Tam sa zúčastníme na misijnom týždni spolu s ostatnými slovenskými pútnikmi. Odtiaľ sa v nedeľu 21.júla autobusom prepravíme do Aparecidy, kde si chceme uctiť patrónku Brazílie a tiež hlavnú patrónku SDM, tiež tam budeme mať sväté omše, prenocujeme a v pondelok 22. júla sa autobusom presunieme do Ria, do farnosti určenej pre slovenských pútnikov. Tam sa mienime zúčastniť na celom programe, ktorý pre nás organizátori pripravili. Odlietame už v nedeľu v noci 28. júla cez Londýn do Viedne.
 

Aký je váš vzťah s Brazíliou?
Brazíliu som navštívil jedenkrát v roku 2000. Bol som týždeň u sestier Matky Terezy priamo v Riu. Mám pekné spomienky na túto návštevu, na otvorenosť a radostnosť ľudí. Brazília je však inak pre mňa dosť nepoznaná a neznáma krajina. Mal som niekoľko spolužiakov z Brazílie počas štúdia v Ríme a s niektorými sa utvorili aj pekné priateľstvá.
 

Spomínali ste, ako ste sa dostali k soške patrónky SDM. Čo to pre vás znamená mať ju teraz v kostole, kde slúžite?
Znamená to napríklad teraz úžasnú možnosť prežívať SDM oveľa osobnejšie a živšie, lebo cez sošku Patrónky Brazílie nám akosi celá táto udalosť je bližšia srdcu. Verím, že naše modlitby v našom farskom kostole, keď sme často vzývali aj orodovanie N.P. z Aparecidy, otvoria srdcia mladých pútnikov a čas na SDM bude pre nich veľkým povzbudením a posilnením vo viere.
 

Čo to pre vás predstavuje, keď ste ju poskytli organizátorom R13?
Keď mi Pali Danko túto prosbu po prvýkrát predostrel, potešil som sa. Ja som na to vlastne myslel, len som nechcel "ponúkať " organizátorom túto možnosť, dúfal som, že ich to napadne samých. A stalo sa! Pre mňa osobne je to veľmi správne a na mieste. Táto soška bude osobitným spôsobom sprítomňovať a vytvárať most medzi pútnikmi v Rio a v Ružomberku. Som si tým istý! Zatiaľ čo naša putuje do Ružomberka a podstavec v kostole osirel na dva tri týždne, my budeme na návšteve v Aparecide.
 

Viac informácii o Panne Márie z Aparecidy

 

 

Kliknutím na obrázok vojdi do FOTOGALÉRIE.

 

 

 

Zdroj: Komunikačný tím SDM 2013
Snímka: TK KBS, Peter Zimen / Archív Petra Mášika

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým