« Späť

Televízia LUX dnes odvysiela exkluzívny príhovor kardinála Korca

Televízia LUX dnes odvysiela exkluzívny príhovor kardinála Korca

22. januára 2014
Tlačová správa

Dnes, 22. januára, oslavuje J. Em. Ján Chryzostom kardinál Korec 90 rokov života. Televízia LUX večer o 20:10 h prinesie exkluzívny príhovor tejto významnej osobnosti slovenského národa. Kardinál Korec ponúkne pohľad na dnešnú situáciu v spoločnosti cez prizmu svojich 90 rokov života. Zaujímavým spôsobom sa pozerá na súčasný pohyb v oblasti hodnôt rodiny a manželstva.

J. Em. Ján Chryzostom kardinál Korec sa narodil v roku 1924 v Bošanoch. V tajnosti bol vysvätený za kňaza v roku 1950 v Rožňave. Po uväznení a internovaní takmer všetkých oficiálnych biskupov na Slovensku bol ako 27-ročný 24. augusta 1951 tajne vysvätený za biskupa otcom biskupom Pavlom Hnilicom. Nakoľko biskupskú službu nemohol vykonávať verejne, pracoval ako robotník. Vyvíjal však aktívnu apoštolskú činnosť a tajne ordinoval kňazov. V roku 1960 bol odsúdený za vlastizradu pre náboženskú činnosť medzi študentmi na 12 rokov väzenia. Strávil v ňom 8 rokov a v roku 1968 sa z neho vrátil s podlomeným zdravím. Napriek tomu pokračoval vo svojej službe - v apoštoláte v rôznych podobách, v práci s mladými ľuďmi a v bohatej literárnej činnosti. V rokoch 1990 - 2005 bol nitrianskym biskupom. V roku 1991 bol menovaný za kardinála pápežom Jánom Pavlom II. V súčasnosti je emeritným biskupom v Nitre. 

Televízia LUX je slovenská katolícka televízia, ktorá spustila samostatné vysielanie v roku 2008 prostredníctvom satelitu a káblovej televízie. Jej ambíciou je budovať na Slovensku televíznu alternatívu, prostriedok šírenia pokoja, povzbudenia a hodnôt.

Moju Komunitu informovala
Ing. Eva Hrešková, PhD.
PR manažérka TV LUX