Blog

« Назад

Viac ako darovanie

Viac ako darovanie

Na darovaní je niečo viac ako čosi bežné – či si to uvedomujeme alebo nie, pravé darovanie je napodobňovanie Božej lásky, ktorá vychádza z Božieho milujúceho srdca.

Mnohí môžu byť pohoršení z toho, že dnes sú vianočné sviatky komerčne preexponované a že mnoho, mnoho okolo Vianoc je čisto okolo toho materiálneho. Boh však dobre pozná a rád využíva darovanie, ktorým nám dáva hmmotne zažívať, že vie o našich túžbach, že na nás myslí, že Jeho láska nie sú len slová... A my tak dobre a jasne chápeme, keď nám aj takto materiálne odpovedá na naše modlitby, často ani nahlas nevyrieknuté. 
 

Dávajme !

Chcem nás teda tieto sviatky povzbudiť – dávajme! Dávajme z lásky, s radosťou a veľa – veľa času, veľa pozornosti, veľa toho, čo nás čosi stojí. Stojí to za to, dať si navzájom vedieť, že na toho druhého myslíme, že nám stojí za ten čas a námahu. Zvlášť v rodine mnohí považujú za náročné vyjadriť, že nám rodina nie je samozrejmosťou, že milujeme tých najbližších okolo nás – hoci sa stáva, že možno práve s nimi máme najkomplikovanejšie vzťahy. Darovanie prináša mnoho vnútorného uzdravenia a je jedným zo spôsobov, ako skutočne potešiť druhého.
 
Dávajme ako Boh
A ako dáva Boh ? Skúsme povedať iba to najzrejmejšie: Boh dáva z lásky, radostne, nezištne, cielene, viac ako by sme ho prosili, dáva len dobré, len cenné, nič druhotriedne, nič z donútenia. Dávanie Ho nikdy neomrzí, nezaťažuje, ale naopak napĺňa- dáva, lebo je Láska.
 
Dávajme viac ako dar
Či už máme darovanie v krvi alebo sa mu len učíme, s každým darom, akokoľvek finančne náročným, môžeme dať omnoho viac ako dar samotný. Naši blízki nikdy celkom nepochopia 100% nášho daru, ak im ho celý neodkomunikujeme. Jasné, že každý vidí, že dostal doplnok k počítačovej výbave, kuchynský robot, šperk, vitamíny, poukaz ku kozmetičke, ale nie každý/á za ním vidí "Chcela som, aby sa Ti lepšie darilo v práci", "Vážim si, že pre nás varíš a chcel som Ti uľahčiť námahu pri tom." "Si moja princezná a táto maličkosť chce podčiarknuť Tvoju krásu." "Tvoj život a zdravie si cením najviac!" "Si krásna a veľmi pracovitá- zaslúžiš si oddych." Netreba čakať so zatajeným dychom, či tí druhí pochopia o čo nám celý čas šlo- vyjadrime im jasne a mnohokrát- mám Ťa rád, vážim si Ťa, mnoho pre mňa znamenáš, vidím, ako sa namáhaš a chcem sa Ti za to poďakovať. Skúsme to napísať na malú kartičku, či vysloviť pri odovzdávaní darčeka - skúsme využiť túto príležitosť :)
 
"Veselého darcu Boh miluje!" Mnoho Božej lásky a radosti, milí darcovia :)
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Skvelé, ako vždy.
Zvlášť ma oslovilo to pripomenutie, aby sme nečakali, že (kým) ten obdarovaný sám pochopí, ako sme to (s darčekom) mysleli.
Vidno, že sa usilujete pozerať na každodenný život Božími očami. Verím, že aj On na Vás často spočíva svojím láskavým pohľadom.
Отправлено в 28.12.15 5:13.
Číslo štyridsať osem: https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlasenia/p/dokumenty-papezov/c/a­postolska-exhortacia-gaudete-et-exsultate
Отправлено в 19.12.18 17:40.