Дневники

« Назад

Moje svedectvo

Moje svedectvo

Je to len malé svedectvo o Bohu v mojom osobnom živote, ktorý ma vedie stále, aj dnes, je to malé svedectvo o jeho Cirkvi. Boh je tu, pôsobí stále a vedie nás.

Môj život viedol Pán od začiatku. V rodine som dostala vieru v Boha, krst, sviatosť birmovania. Dostala som rodinu takú normálnu, katolícku so všetkým ostatným. Boli a sme "normálni" obyčajní ľudia (ako by to povedal môj ocko - bláznivá rodinka), lebo sme doma mali všetko:o) Od spoločného chodenia do kostolíka, spoločných modlitieb, stretiek, cez nervy v práci a v škole, medzi sebou navzájom, potom prvé rebélie dozrievajúcich mladých dospelých detí až po ich odchody a príchody domov. Boli aj  hádky a nadávanie, a nie málo, na všetko možné a nemožné, po čom však väčinou vždy prišlo zmierenie. Verili sme, že nás vedie Boh.  Modlili sme sa k Matke Božej. Boli aj veľmi ťažké časy. nebolo dosť peňazí na to, čo bolo treba do školy, v  zamestaní bola výplata úbohá. Ocko drel od rána do noci a maminka tiež. Neskôr, sa aj v našej rodine množili problémy rôzneho charakteru. Nedorozumenia vo vzťahoch a iné veci spôsobili,že sa naši rodičia sa takmer rozišli, verím, že Matka Božia, ku ktorej sme mali a máme veľkú dôveru, ich od rozchodu zachránila. Môj ocko veľmi dlho nebol účastný na sviatostiach v Cirkvi, jeho obrátenie, kedy po mnohých rokoch prijal Krista do svojho života, považujem za zázrak...Vymodlený a vyprosený od Boha v tých ťažkých časoch. Bol zážitkom živej viery pre nás všetkých.  Mali sme chronicky málo peňazí, mali sme nie - priateľsky ladených starkých z okolia GA (hovoriaci maďarsky), ktorí našej rodine boli ťažkým podielom, dostali sme mnohé požehnanie a veľa detí - bolo nás päť a Boh sa staral o nás po celý čas. Boh nás viedol cez mnohé úskalia a strasti a radoval sa s nami, keď vychádzalo slnko nad našimi životmi. maturovala som na gymnáziu, skončila zdravotnú školu, pracovala som v Detskej fakultnej nemocnici ako detská sestra, potom na onkológii. Mám za sebou interné odd. a chirurgiu, teraz pôsobím v Južnom Rakúsku na odd. šestonedelia. Pracujem stále s ľuďmi, s malými i s veľkými, a žijem normálny život ako mnohí z nás. Neangažujem sa (zatiaľ) v žiadnej organizácii, ani v cirkevnej, pre moje povolanie som nemala som na to nikdy čas,

Je úžasné, smieť žiť vieru "obyčajnej rodiny" a vidieť mocnú ruku Otca, ktorý nikdy nechýba...

Moja osobná viera prešla časom komunizmu, socializmu až po demokraciu a liberalizmus súčasnej doby, v ktorej je všetko dovolené... Viera v Boha vždy bola a je mojou mocnou oporou vo všetkom. Aj ja som sa učila mnohému. Musela som prechádzať očisťovaním "nesprávnych" obrazov a pojmov v nej, ktoré vznikli tým, že sa nevyvíjali. Moja viera sa "prehupla" do dospelosti, pričom vôbec nezrela a zostávala v tých detských topánočkách úprimnej ľudovej "zbožnostiô, ktorú dnes mnohí vyvracajú a vyhlasujú za prekonanú, neúčinnú. Poviem vám, bola a je účinná a ako! Moju vieru aktualizoval vždy Boh,  viedol ma k ľuďom, ktorí vysvetlili aj žili podľa nej.

V rodine zažívame náš malý svet, ktorý potom skutočne zažijeme, keď z nej odchádzame a zakladáme si vlastnú rodinu. Ani u nás to nebolo iné.

 

Je mojou srdcovou záležitosťou podeliť sa o zážitky viery práve TERAZ, v dnešnej dobe, lebo dnes ešte mnohí  "čakáme a hľadáme", hoci už dávno máme. Zdá sa, ako keby sme  sa obávali vziať si, čo nám dáva Boh.

Čerpajme z bohatstva viery v tohto úžasného Boha, z pokladov Cirkvi, pokladov viery mnohých ľudí spred tisícročí až po dnes, čerpajme z pokladov nevídanej krásy a hodnoty!

+

Dnes žijem v južnom Rakúsku a mám účasť na živote Cirkvi v nemecky hovoriacich krajinách, pričom zostávam Slovenkou a sledujem a zdieľam život mojej rodiny a ľudí na Slovensku. V dobe médií to nie je problém :o) vedieť o tom, čo sa deje doma i vo svete.

 

Dianie v Cirkvi a vo svete dnes

 

Som veľmi rada, že smiem byť účastná toho, čo sa deje dnes okolo mňa a na celom svete,  v Cirkvi a vo svete vôbec. Zmeny  v politike, v ekonomike a v celkovom spoločenskom živote ľudí. Všetci sme ich účastní. Dostalo sa mi možnosti rozšíriť si pohľad na svet... a ja som to prijala. To je môj dar, ktorý som prijala už pred rokmi (1990). Chcem sa podeliť s vami všetkými, lebo dary nedostávame iba pre seba:o)

Sledujeme dianie v spoločnosti a v Cirkvi, doma i vo svete. Mnohé správy, mnohé nové a aj známe otriasa svetom a Cirkvou v ňom. Nie je tomu tak len dnes. Spätným pohľadom zrazu mnohé dostáva zmysel, nielen vo verejnom ale aj v osobnom živote. Niekto raz povedal, že konanie Boha vidíme v spätnom pohľade na náš život. Je to skutočne tak.

 

V Cirkvi sa dnes množia rôzne iniciatívy

V Cirkvi sa dejú veci...

Nemám teraz na mysli tie negatívne. O tých sa treba len z diaľky informovať. Inak nám zoberú pohľad na podstatné.

Mám na mysli tie úžasné a silné.

Od nepamäti. Od II. Vatikánskeho koncilu až po dnes. Za čias drahého Benedikta XVI. (či už JPII. - skratka mladých pre Jána Pavla:o) vznikali rôzne katolícke hnutia, ktoré sledovali jeden cieľ - byť oporou pápežovi a Cirkvi, ktorá sa ocitala vo vážnych problémoch. Vznikli iniciatívy kresťanov katolíkov po celom svete - v súlade s učením Cirkvi, čo je dnes mimoriadne dôležité, lebo sa súčasne tvoria mnohé prúdy, ktoré stoja proti učeniu cirkvi a proti pápežovi. Vymenujem len zopár z nich:  Mladí 2000, Generácia BenediktXVI., Dom modlitby Augsburg, iniciatíva katolíckeho kňaza Richarda Kochera, ktorý mal odvahu založiť katolícke rádio Horeb, a mohé mnohé iné.

Vďaka Bohu, a jeho "médiám" - lebo všetko je jeho, som zažila tieto úžasné veci, ktoré ukazujú mocné pôsobenie Boha v Cirkvi. Ďakujem Bohu, ktorý mi ich predložil tých ľudí, konajúcich v týchto združeniach a hnutiach katolíkov po celom svete!  ONI a Boh cez nich  oživili ( a naďalej živia) nielen moju osobnú vieru ale aj ich vlastnú a totálne zmenii a menia  životy tých, čo sa  oddali tomu vedeniu Božej prozreteľnosti, čiže aj mňa.

Oni - mladí a ľudia rôzneho veku s nimi - dávajú denne skutočné a živé svedectvo o živom Bohu, ktorý koná dnes  v Cirkvi dnešných čias,  stoja pevne po boku pápeža, kňazov a idú vo viere cez všetky problémy a rozkoly, ktoré sa dnes stali viditeľnými pre celý svet. Oni sa neboja svedčiť, nenechajú sa doslova ničím zmiasť vo viere v Boha, v živote v Cirkvi a sú skutočnou oporou Cirkvi, pápežovi a ľudu, i mnohým váhajúcim a hľadajúcim kresťanom katolíkom ale aj evanjelikom a všetkým ľuďom rôznych smerov a hnutí, priateľským k Cirkvi a k jej učeniu.

 Viem, a sledujem, a radujem sa z toho, že na Slovensku sa deje veľa krásneho a mocného. Milujem moje rodné nádherné Slovensko, do ktorého môj život položil môj Pán! Boh miluje Slovensko! Vážim si ľudí v ňom, lebo takí sú len na Slovensku! Úžasní, jednoduchí a múdri zároveň, pokorní a pohostinní, ako inde niet! Veselí a družní, láskaví a dobrí srdcom...Verní Bohu po stáročia, aj za cenu smrti. Ďakujem Bohu za každého jedného z nich, za vás! Ďakujem, že som sa tu smela narodiť a žiť!

 Rakúsko, kde dnes žijem a pracujem, mi tiež prirástlo k srdcu jemu vlastným charakterom,  sem ma tiež priviedol ten istý Boh, ktorý je prítomný a koná v mojom živote od detských čias:o) Tu ma Pán naučil inému. Naučil ma žiť s mnohými ľuďmi iných kultúr a jazykov. Nie bez ťažkostí a bez problémov! Tie sú súčasťou života! Naučil ma vychádzať s moslimami, i s niektorými nepriateľsky naladenými rakúšanmi, s ktorými pracujem v nemocnici, nielen s lekármi ale aj s pacientkami (som na pôrodnici:o) najkrajšie bolo, keď porodila moslimská žena, a jej prvé slovo bolo - vďaka Bohu! A chválila Boha nahlas v jej reči... Boli to chvály moslimky na pôrodnici...Bola som dojatá, lebo doma som také niečo zatiaľ nezažila.

S Nemeckom by som nemala do činenia, keby... mi zasa ten istý Boh nedaroval rádio Horeb a tých úžasných ľudí v ňom, kňazov, laikov, mladých, starkých a deti, ktorí mi ukázali skutočný život modlitby... Tak som získala vzťah k nemeckým mladým veriacim, bola som v Augsburgu účastná katolíckeho charizmatického stretnutia mladých (aj v Česku je také hnutie) a teším sa, že môžem čerpať aj z bohatstva týchto vzácnych ľudí.Oni stretli Pána vo svojom živote, a už nehľadia späť ale idú a dávajú ho spoznať mnohým iným ľdom, - aby svet uveril....

Vážim si každého jedného  brata a sestru, nech je to kdekoľvek, lebo tak ma učí moja viera v Boha, ktorý nepozná hranice a nerozlišuje územie, veď jemu patrí všetko a aj my mu patríme!. Píšem však o sebe, preto o Rak. a Nem. a i.

Nebojím sa čerpať z bohatstva Božieho stvorenia, nech je položené kdekoľvek na svete! :o) ak viete, čo tým myslím:o)

 

Prečo to píšem?

 

Práve pre to, lebo moja osobná viera sa mohla stať  živou aj účinnou - je to vďaka tomu, že ma viedol a vedie Boh, všade, kde som. On mi dal všetko, čo mám, on mi dal aj svedectvo mladých i starších a úžasných kňazov a biskupov, pápežov a vôbec účasť na živote Cirkvi, s aktívnym stretaním sa so živým Pánom v liturgii slávenia sv. omše a na modlitbách.

Používam médiá (na to nám ich Boh dal) mám účasť (počúvam a kladiem do srdca) Božie slovo a slová jeho verných na prednáškach, katechézach a mnohých akciách, virtuálne aj osobne (vďaka oznamom z médií sa môžem účastniť mnohých podujatí a aj to používam pre budovanie môjho života, aby som mohla byť užitočná, aj iným ak Boh bude chcieť). Nie je to pre to, aby som sa tu chválila. Všetko je dar a ničím som si ho nezaslúžila.

Dajme sa viesť Bohu, Duchu svätému, a buďme iniciatívni a  kreatívni MY.

Každý pre seba, aby sme rástli osobne, Klaďme si otázky a hľadajme na ne odpovede (to robíme aj na MK) a aj spoločne, v rodinách a spoločenstvách. A to je vo veci. Mali by sme sa stať zapálení pre život v Bohu. Osobne, jednotlivo i v rodine a v spoločenstvách. Každý z nás pozná známky života - ružová farba líc, teplé ruky, bijúce srdce, dych. Podobne aj duchovné telo a známky života v ňom - Horúci dych lásky, oheň viery v Boha, jas čistého srdca, ktoré hľadí na Boha :o)

Mali by sme byť nenormálne zbláznení do Božieho slova, do modlitby, do Eucharistického Krista, a do života s Duchom svätým.

Neprichádza to naraz, nie rovnako silne. Ale už "to"-život v Ňom, s Ním - nikdy neodíde! To je život! Život v Bohu, s Ním a v jeho Cirkvi! Raz beží tichšie, nenápadnejšie, ako vanutie Ducha, raz silnejšie a živšie. Nikdy neodchádza, vždy sa znova rozhorí a koná divy! Toto Božie pôsobenie prichádza v rôznej miere - predsa však  -Mocne, silno a s radosťou - na každého, kto sa chytá Ducha svätého! Nie je jednoducho možné, že to s nami nič neurobí!!!!!!!!

Isto. príde všedný deň a nádherné spevy sa utíšia (prečo vlastne?) a my sme zasa v "bežnom dni"... NIE. Tak to nemá byť! My všetci - je jedno kde na svete - žijeme slávnostné i všedné Aleluja aj dnes a vôbec, My sme svedkami doby nehoráznej turbulencie Ducha svätého v dnešnom svete! Veď kto kedy mohol čo i len tušiť, ako sa rozrastie Cirkev po celom svete a že v Európe budú kňazi z Ázie, z Afriky, čo perfektne hovoria túto reč (nemecky, aj slovensky a česky!) a ako títo ľudia, každý, mladí i starí a kňazi, biskupi začali žiť svetovú Cirkev je úžasné! Viem, že to mnohým z vás asi nič nepovie, preto to píšem! Aj na Slovensku sa dejú veci. Treba sa však dívať korektne, očami viery. nie, že by vo svete neboli problémy. Sú tu! A aké! Presne také, ako na Slovensku a kdekoľvek! Iba sa nejedná o tématiku Rómov, ale Turkov, vo Francúzsku o Afričanov... nejedná sa o protesty voči Cirkvi od cudzích, ale od vlastných, od katolíkov a kňazov atď. Hej, na zaplakanie. No neplačme! Nebojme sa tých, čo môžu uškodiť "teluô Cirkvi... A tak ďalej. Nestačila by stránka. Možno inokedy viac o témach.

Nezostávajme zatvorení iba za dverami vlastných domov, spoločenstiev a fary! Ak by sme totiž pozreli "von" - nie hneď za hranice ale aj:o) práve vtedy, keď sa zdá, že nám niečo v živote začína stagnovať alebo všednieť, alebo ak sa začneme nad niečím príliš rozčuľovať, mrzutiť - - -pozrime von z okien do sveta (Česko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko, Srbsko, Taiansko a i.) aj mediálne, ak inak nie, a uvidíme, že sa blíži čas, ba už je tu, kedy prichádzajú k viere v Boha a prichádzajú k Bohu a do Cirkvi národy! Moslimovia sa dávajú krstiť, evanjelickí bratia a sestry vstupujú do katolícckej Cirkvi a dávajú sa krstiť pohania! Nehovorím už o nenormálnej obnove nemeckých biskupov!!!! Zasa idú mnohí z nich na kandidatúru svätých!

Odvažujem sa to napísať,  tak to vidím ja..  ja -  som obyčajnou veriacou katolíčkou, som "iba" kresťanka a veriaca Kristovi a žijúca v jeho Cirkvi a s ňou ako viem a môžem ja -

Hovorím to vám všetkým, že Duch svätý koná dnes, tu, vo mne a okolo mňa!

To je moje svedectvo o živej a skutočnej katolíckej Cirkvi, ktorá zhadzuje zo seba háby hriechu a špiny a ide v ústrety novým časom!

+

Prosím a vzývam Ducha svätého, aby nám otvori srdcia, oči a uši pre tieto veci! Aby sme sa nehádali o nepodstatnosti ale aby sme sa pripojili k tým, čo už idú pred nami a aby sme konečne uchytili ten oheň Ducha svätého, ktorý mení nie len naše osobné životy ale ktorý mení svet! Amen. Aleluja!

+

Povzbudzujem nás, aby sme vedeli uchopiť, čo nám podáva Pán, každému tam, kde je, a tak, aby to vedel "počuť" a vziať si to, lebo on je Boh a on pozná každé srdce, každé jediné, nikoho ničím nepreťaží, pošle vždy tak, aby sme rozumeli a vedeli, čo od nás chce.

My máme "iba" odložiť VŠETKO, čo rozdeľuje, čo kazí vzťahy, čo strápňuje jedného pred inými, čo kladie nedôveru,  smútok a beznádej do našich sŕdc, lebo to všetko sú prekážky na našej ceste s Ním.

Nech nám všetkým pomáha náš mocný a úžasný Boh, a jeho Duch svätý, ktorý žije, pôsobí mocou, vedie nás a nekonečne nás miluje! On je ten Boh, ktorý "vanie" nad nami, nad Slovenskom, nad každým jedným národom a nad celým svetom, On mení životy a mení svet! Amen. Aleluja!

+

SLOVENSKO je úžasná krajina, milujem ju zo srdca! Aj vás všetkých, mojich slovenských bratov a sestry!

Boh však miluje mňa, teba, každého rovnakou = plnou láskou bez miery a miluje každú krajinu a celý svet!

My všetci sme jediná rodinasmiley

+

Ak ste prišli v čítaní až sem (nemalo to byť tak dlhé!) - ďakujem za vašu pozornosť. Dúfam, že vás blog povzbudí, a poteší.

Mladým a srdcom mladým želám odvahu a vieru, ktorá hory prenáša! Nebojte sa, choďte do celého sveta, alebo choďte doma kde práve ste, učte sa, otvorte oči viere, a buďte verní tomu, čo ste sa naučili o Bohu a o viere v Cirkvi! Život nie je ľahký! Nikdy nebol! Ale sa oplatí ísť s Pánom a žiť dobrodružstvo života! Nech vás žehná a vedie jeho mocná ruka pri všetkom, čo sa rozhodnete vziať si z jeho bohatstva, ktoré pripravil každému z nás!

Kdekoľvek budete, doma, vonku, kdekoľvek, verte, že Boh nás stále vedie a že je tak živý ako vy a ja, len "vyzerá" vždy inak :o) Máme jeho hlas v srdci a vidíme ho v ľuďoch okolo nás (Emauzy) - viac a menej! Verte, že pri vás stoja anjeli a že vás Matka Božia chráni a prosí za vás celé nebo! Raz na to sami prídete!

+

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Vďaka za svedectvo.
Moje je pridlhé, nikam by sa nezmestilo, najlepším priateľom som nejaké poslala.
Ja dávam iba útržky na blogy, sú tiež súčasťou môjho života. Ďakujem!
Отправлено в 17.05.13 7:28.
Ďakujem tebe, Irmuškaemoticon Si krásnym svedectvom! Taká, aká si - úžasná! Ďakujem za to, že môžem čítať tvoje blogy! Vďaka za ne!
Отправлено в 17.05.13 10:16 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.