« Назад

Rodičia, viete, čo si vaše deti kupujú na desiatu?

Rodičia, viete, čo si vaše deti kupujú na desiatu?

Pracujem v potravinách, a už dlho zápasím s problémom, keď si deti kupujú energy drink. Pričom veková hranica detí, ktoré siahajú po týchto nevhodných nápojoch pre detský organizmus, sa posúva stále nižšie a nižšie, iba do 1. stupňa ZŠ.

Všetci veľmi dobre vieme, čo obsahujú tieto povzbudzujúce nápoje, a ako škodia detskému organizmu.
My, predavači, nemáme zo Zákona zákaz predávať tieto energy nápoje pre deti. Zákaz sa pre nás týka iba na cigarety a alkoholické nápoje, a limit veku, je, samozrejme, 18. rokov. Stále čím ďalej, tým častejšie, sa zamýšľam nad tým, prečo sa tento zákaz netýka aj týchto povzbudzujúcich nápojov, lebo sú veľmi žiadané u detí, a deti to, samozrejme, aj patrične, využívajú... Dokonca na ich etiketách nie je uvedené ani žiadne veľké varovanie od výrobcov, že sú pre detský organizmus veľmi škodlivé, jediná zmienka, ktorá je tam daná, znie iba: nápoj je nevhodný pre deti.
Nuž, nevhodné je aj veľké konzumovanie soli, cukru, mastných jedál, pitie trebárs coca - coly, a tak na toto maličké upozornenie, sa jednoducho zabúda...
 
Tento článok píšem s vedomím, aby som rodičov upozornila, a varovala, aby si uvedomili, čo ich deti si v skutočnosti naozaj kupujú na desiaty, možno si mylme myslia, že za euro, dve, si kúpia výdatnú desiatu, no budú na veľkom omyle, keď im človek od fachu povie, že takmer každé dieťa, ktoré ráno prekročí dvere obchodu, siahne po energeťáku, a naozaj má veľkú túžbu, si ho z tej predajne aj odniesť.
Ja bývam veľmi smutná z takýchto nákupov, pretože viem, a uvedomujem si, ako tieto nápoje veľmi škodia tak malému detskému organizmu.
Hádam každý žiačik v našom obchode, ktorý si ho chcel kúpiť, už odo mňa počul, aký je tento nápoj pre jeho malý detský organizmus škodlivý, ako sa mu po ňom rozbúcha srdiečko, môže sa stať, že až odpadne, a že po jeho častejšom užívaní, sa môže stať, že aj zomrie... Veď na čo potrebujú tí žiaci také veľké povzbudzovače? Veď tento nápoj v žiadnom prípade nenahrádza pitný režim žiaka!
Zakaždým pohladím každého jedného chlapca po hlávke (dievčat je pomenej, tie si radšej kúpia džús, z čoho som vždy nadšená), a v krátkosti mu vysvetlím, aký je ten nápoj pre jeho zdravie veeeeľmi škodlivý... Mnohí si ma vypočujú, a ihneď ho položia do regálu, ale sú aj tvrdohlavci, ktorí povedia, že im to nevadí, a kúpia si ho. Mnohým poviem, aby si ho nekupovali často, v čom ma ubezpečia, že to iba tak raz - za čas, ale keďže viem, že deti sú na tieto nápoje už návykové, tak im poviem, že im tento nápoj predám iba vtedy, keď mi donesú písomný súhlas od rodičov, že im takýto nápoj smiem predať. Naposledy na mňa dvaja chlapci vyvalili svoje veľké okále, že čo im to hovorím, a snažili sa ma presvedčiť, že rodičia o tom vedia, čo si kupujú za ich ťažko zarobené peniaze, ale keď som zduplikovala svoju výzvu, tak iba sklonili hlavu a odišli aj bez pozdravu, lebo vedeli, že narazili na kameň...
 
Keď som sa s jednou pani učiteľkou rozprávala o tomto veľkom probléme, ako si deti kupujú energy drinky, a nosia ich hneď ráno do školy, vtedy mi povedala: "Ja už sa ani nečudujem, prečo sú tie deti také výbušné, papuľnaté, a majú toľko energie!"
 
Môžete, drahí rodičia namietať, že sme na vine my, predavači, že im to jednoducho nemáme predať a hotovo! No uvedomte si, že to nemáme prikázané Zákonom o predaji zakázaných výrobkov pre deti, že máme plno práce, aby sme rozlišovali, čo blokujeme každému dieťatku, ktoré sa postaví do rady pred pokladňou, a v podvedomí rozmýšľali, či mu to môžeme predať, alebo nemusíme, môžeme sa vyhovoriť na milión vecí, trebárs, že nevieme, predsa, komu to kupuje, môžeme sa vyhovoriť na rodičov, veď oni sú zodpovední za svoje deti, oni im dávajú peniaze na nákupy, oni majú vedieť, čo si ich deti v predajniach kupujú...
 
Ja osobne už nemám síl každý deň, a znova každý nový deň, a zas, a zas, vysvetľovať každému dieťaťu, že ten nápoj, po ktorom práve siahol, mu vážne poškodzuje zdravie... (nemám to ani v náplni práce, ani toľko času...)
 
Rodičia drahí, apelujte na svoje deti aj vy, informujte sa o všetkom, čo vaše dieťa robí, na čo míňa peniaze.
Možno sa nájdu aj mnohí takí, čo mi napíšu: nestaraj sa, sú to naše deti, naše peniaze, to nie je tvoja vec!
Ale ja vám odpovedám: "Je to moja vec pred Pánom, aj pred svojím svedomím. Je to moja vec, pretože ma srdce bolí, keď viem, že deťom predávam niečo, čo im veľmi škodí a ubližuje. Je to moja vec, pretože, ak by to kupovali moje deti, a nik z dospelých by ich neupozornil na to, ako to veľmi škodí ich mladému veku, bola by som veľmi smutná. Je to moja vec, lebo ja každý deň prichádzam do styku s vašimi deťmi, drahí rodičia a každý deň riešim v sebe dilemu, či im to smiem predať, alebo nie..."
Nikdy, čo pracujem v maloobchode, a je to už pár desaťročí, neprišla do žiadnej maloobchodnej prevádzky nijaká smernica z Ministerstva obchodu, alebo zo Štátnej inšpekcie, alebo z iných orgánov štátnej správy, že nesmieme predať energetický nápoj maloletým. Preto sa deti tak obyčajne, rýchlo, dostanú ku týmto škodlivým produktom pre ich zdravie, lebo to nik nerieši. Je to na svedomí každého človeka, ako sa ku tomu postaví.
Mne je veľmi ľúto, že deti po nich siahajú nerozmyslene, "z módy", alebo jednoducho pre to, že chcú byť už "veľkáči". Je to ale bludný kruh, pretože tieto nápoje sú veľmi hlboko návykové, deti na nich zostávajú závislé, veď, samozrejme, že nielen tie, výrobcovia vedia o tom svoje...
 
Preto, drahí rodičia, kontrolujte si svoje ratoliestky, čo v škole konzumujú, ale aj po poobediach, keď vy nie ste doma, a ťažko pracujete, aby ste svoje rodiny vychovali.
Ja vám ďakujem, že ste si to prečítali až sem, a že ste ma neukameňovali za toto varovanie, veď mi naozaj ide iba o dobro vašich detí.
S pozdravom jedna obyčajná predavačka, ktorá je tiež mamou...
Комментарии

whole-profile
Ž95,1 Poďte, plesajme v Pánovi, oslavujme Boha, našu spásu.

Eva belongs-to:

Друзья

Anna Lojeková
Martin Lojek
Štefan Hrbček
Ján Pankovčin
Robert Krett
Martin Majda
Marcela Bagínová
Eva Baranovičová
июня 19
Daniel Ruščák оставил(а) комментарий к записи Bohu vďaka!... в дневник Eva Vráblová .
12:22
октября 21
Eva Vráblová добавил(а) новую запись, Rodičia, viete, čo si vaše deti kupujú na desiatu?, в дневник.
15:19
мая 4
Eva Vráblová добавил(а) новую запись, Deti - ako plod manželskej lásky, в дневник.
11:53
апреля 16
Eva Vráblová updated a blog entry, Súcitíme.
12:27
Eva Vráblová updated a blog entry, Súcitíme.
12:19
Eva Vráblová добавил(а) новую запись, Súcitíme, в дневник.
12:13
апреля 12
Eva Vráblová updated a blog entry, Priatelia sú hviezdy na nebi.
17:43
Eva Vráblová добавил(а) новую запись, Priatelia sú hviezdy na nebi, в дневник.
17:39
апреля 10
Eva Vráblová добавил(а) новую запись, Milujem, milujem svoj život, в дневник.
17:22
апреля 8
Eva Vráblová добавил(а) новую запись, Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších..., в дневник.
16:42
Подписаться на деятельность Eva Vráblová. (Открывает новое окно)