Otázky na diskusiu

« Späť

Ostrov - film

Ostrov - film

Otázky na diskusiu k ruskému filmu Ostrov. Otázky sa týkajú našich vzťahov k ľuďom a k Bohu a opierajú sa o vybrané úryvky z filmu.

Otázky na diskusiu k filmu Ostrov vo formáte pdf na stiahnutie TU

Základné údaje o filme:

• dráma
• Rusko, 2006, 110 min.
• vhodný pre divákov od 15 rokov

Stručný obsah:

Počas vojny zajali Nemci v Severnom mori sovietsky vlečný čln a za prísľub života donútili jedného z námorníkov zastreliť svojho kapitána. Čln potom vyhodili do vzduchu. Námorníka zachránia mnísi z neďalekého ostrovného kláštora, kde sa zotaví a ako mních Anatolij zasvätí svoj život Bohu a pokániu za svoj hriech.
Po rokoch modlitieb a služby v kláštornej kotolni sa uňho začne prejavovať dar poznania a uzdravovania, čo sa rozchýri po okolí. Neodmieta nikoho, kto požiada o pomoc. Aj keď sa snaží svoje schopnosti skôr ukryť, aby ľudí doviedol k pravde, často im nastavuje zrkadlo, nešetriac ani kláštorných spolubratov.
Plynie čas a dni Anatolijovho života, pokánia a zázrakov sa napĺňajú. Dušu ctihodného, a tak trochu neskrotného, mnícha rozruší príchod nečakanej návštevy...

Scéna č. 1: Otec Anatolij na ostrove

21:48 – 23:36
Anatolij sa s Bohom stretával na opustenom ostrove. Musel sa k nemu preplaviť na člne a bez ohľadu na počasie tam chodieval veľmi často.

1. Máš aj ty svoj „ostrov“, kde sa stretávaš s Bohom v modlitbe? Aký význam má modlitba v tvojom živote? Kde sa ti modlí najlepšie?
2. Čo si ochotný urobiť a čo obetovať, aby si si našiel čas na modlitbu?
3. Anatolij v tejto ukážke recituje Žalm 51, ktorý vystihuje jeho pocity a rozpoloženie. Máš nejaký obľúbený verš alebo stať z Biblie, ktorá ťa povzbudzuje alebo ti dáva silu? Aké miesto má v tvojom živote Biblia?

Scéna č. 2: Žena hľadá radu o otca Anatolija

36:04 – 39:11
Žena možno očakávala, že Anatolij jej dá jednoduchú radu, pomodlí sa za jej muža, a všetko bude dobré. Jeho odpoveď ju však nemilo prekvapila. Boh tiež niekedy na naše modlitby neodpovedá podľa našich predstáv. Niekedy nás aj vyzve urobiť niečo, čomu nerozumieme, čo sa zdá príliš ťažké.

1. Stalo sa ti už, že si sa za niečo modlil, a Boh ti dal inú odpoveď, ako si čakal? Aká bola tvoja reakcia? Dokázal si to prijať?
2. Čo myslíš, prečo Boh niekedy odpovedá ináč, ako si predstavujeme?
3. Stalo sa ti už, že ťa Boh vyzval urobiť niečo, čo sa ti zdalo náročné, ťažké, takmer nesplniteľné? Dokázal si urobiť ten krok viery, hoci si nevedel, čo sa stane? Ako sa to skončilo?

Scéna č. 3: Dievča prosí o požehnanie na potrat

15:30 – 16:46
Otec Anatolij dievčaťu vyhovorí potrat s tým, že jej povie, akú ťažobu má človek na duši, ak niekoho zabije. Vie to z vlastnej skúsenosti, preto sa vie vcítiť do jej kože. Ťažké životné situácie nás učia rozumieť iným ľuďom a súcitiť s nimi, ak zažili niečo podobné.

1. Zažil si v živote niečo ťažké, nepríjemné, čo ti pomohlo vžiť sa do situácie iného človeka?
2. Stalo sa ti už, že s tebou súcitil niekto, kto prežil to isté, čo ty? Ako si sa cítil? Bolo to pre teba povzbudením? Vyhľadal si už niekedy radu človeka, ktorý prešiel rovnakým trápením ako ty?

Scéna č. 4: Otec Anatolij sa umára výčitkami svedomia

1:12:20 – 1:13:40
Otec Anatolij sa ani po toľkých rokoch nedokázal zbaviť výčitiek svedomia. Aj nás niekedy prenasleduje naša minulosť, naše zlyhania.

1. Čo myslíš, odpustil Boh Anatolijovi jeho hriech? Prečo sa potom stále trápil?
2. Prečo je pre nás ťažké prijať odpustenie a odpustiť samým sebe?
3. Ako ľudia zvyknú reagovať na to, keď spravia niečo zlé? Ako sa snažia odčiniť zlo, ktoré spáchali? Čo vidíme u Anatolija? (namáhavá práca, služba iným, pôst, askéza, modlitba...)

To je dobrá správa evanjelia: Ježiš nám odpúšťa hriechy bez toho, aby sme si to zaslúžili. Sme vykúpení milosťou – to znamená zadarmo. Vykúpenie a odpustenie hriechov si nemusíme nijako zaslúžiť, iba ho prijať (Rim 3:23-24).

Scéna č. 5: Otec Anatolij predpovedá svoju smrť

1:17:03 - 1:21:02
Otec Anatolij pošle otcovi Jóbovi kadidlo, ktoré je potrebné na pohrebné obrady. Presne predpovie deň svojej smrti. Kým sa odoberie na posledný odpočinok, Boh mu dopraje dozvedieť sa, že Tichon v skutočnosti nezahynul výstrelom z jeho zbrane.

1. Predstav si, že by si sa dozvedel, že máš pred sebou posledné tri dni života. Máš nejaký vzťah, ktorý by si dal do poriadku? Je niečo konkrétne, čo by si chcel povedať, alebo vysvetliť nejakému človeku? Poprosil by si niekoho o odpustenie? Dokázal by si to urobiť už teraz?
2. Anatolij sa pýtal Jóba, či ho má rád. Prečo ho Jób neznášal? Anatolij poukazoval na jeho chyby. Ako reaguješ na kritiku? Dokážeš prijať pravdu aj o svojich chybách? Dokážeš si priznať chybu?

Všeobecné otázky:

1. Čo ťa na filme najviac zaujalo?
2. Prečo sa podľa teba film volá Ostrov?
3. Stotožnil si sa s niektorou postavou? Ktorá postava ti bola najbližšia?
4. Akú myšlienku si odnášaš z tohto filmu?
5. Našiel si vo filme nejaké symboly? Ak áno aké? Čo pre teba znamenali?
 

© ZKSM, 2014

Ďalej
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
tento film odporúčam každému.. Tým ktorý sú zvyknutí na lacné trikové a preefektované filmy sa to asi nebude páčiť, ale toto je film s hlbokými myšlienkami.
Odoslané 31.1.2014 9:51.
som ho pozeral s Robom ešte v originali.. robo mi prekladal..A vďaka luxu ho mozeme pozerať v našom jazyku.. dakujem.
Odoslané 31.1.2014 9:53 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Videla som tiež ešte v origináli, pred 2-4 ? rokmi, mama ešte žili. Ja som sa ešte učila ruštinu v škole- a nie málo.
Ale nie chvastať som sa chcela: keby som mala robiť rebríček najlepších filmov, čo som videla za mojich sedem krížikov, bol by v prvej desiatke.....
Odoslané 31.1.2014 19:44.
Teším sa, že kým sa film páči takým mladým ľudom ako je Zuzana, treba mladým veľa fandiť a veľa sa za nich modliť, aby boli apoštolmi svojim rovesníkom.
Odoslané 31.1.2014 21:00.