« Späť

Vládnuť nie je ľahké

Vládnuť nie je ľahké. Spýtajte sa všetkých, čo boli pri moci. Ja som sa pýtal len niektorých. Stačí sa pozrieť na televízne správy: zamračené tváre, strach, únava. Nechcem tým obhajovať nikoho skutky. 
Vlastne sa netreba ani nikoho pýtať. Pozrime na seba. Vidím okolo seba všetky tie štátnopolitické problémy, ekonomicko-sociálne výzvy a národno-strategické otázky a chcem od nich utiecť. Zmocňuje sa ma bezmocnosť. Cítim sa malý a bezvýznamný. Vládnuť nie je ľahké.
Kresťanstvo sa stalo výhovorkou pre našu absenciu v spoločnosti. Mohli sme sa vyhovárať na režim, ale dnes nás medzi štyrmi stenami kostola drží naše myslenie. Vymedziť Bohu hranice v náboženskom poli, kde očakávame spasenie, duchovný servis a dôstojný pohreb znamená, že mu nepriamo hovoríme "na viac nemáš". 
Áno, tam vonku je to divoké. Každý s každým a všetci proti všetkým. Rozumiem každému, kto nevie, koho voliť. Ježiš však povedal, že Kráľovstvo je v nás. Netreba byť vychovávaný na kráľovskom dvore alebo mať naštudované dejiny diplomacie. V našich žilách koluje kráľovská krv. Sme predurčení vládnuť. 
To, proti čomu stojíme sú azda najväčšie výzvy našej spoločnosti, ale i ľudstva ako celku. Môžeme rezignovať, uzavrieť sa do svojich komunít a s horkosťou sledovať vývoj okolo nás. Alebo môžeme nájsť kráľovstvo v sebe a začať kraľovať.
Máme odpovede, ktoré svet žalostne potrebuje. Jasnejšie to už nemôže byť povedané: "Vy ste soľ zeme, vy ste svetlo sveta." Náš mandát nás poveruje k tomu, aby sme prekvasili spoločnosť. A kvas sa vmieša do cesta, stane sa jeho súčasťou. Premení ho zvnútra navonok. Kvas nepracuje oddelene od cesta. Nepozerá cynicky, nekonštatuje "Si málo aktívne".
Milióny problémov, milióny životov v zúfalstve. A jedna odpoveď. Otec začal kraľovať v tebe. Svoje kráľovstvo chce teraz rozšíriť aj na iných. Tvoj hlas má moc. Tvoje rozhodnutia majú dôsledky až do večnosti. Mojžiš bol poverený ukončiť  400-ročné otroctvo svojho národa pod svetovou veľmocou. Daniel sa nezľakol svojej funkcie a stal sa pravou rukou vládcu, ktorý predtým zničil jeho život i kultúrne a duchovné dedičstvo jeho národa. Ester využila svoje postavenie a riskantným spôsobom sa prihovorila u kráľa za svoj národ.
Kedy sa prebudia noví Danielovia? 
Začnime tam, kde sme. V práci, s kolegami. Na sociálnych sieťach. V rodinách. Postavme sa za veci, ktoré sú správne. Nepremýšľajme nad špinavou politikou. Vstúpme do politiky, ktorú premeníme svojou svätosťou.
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Hovorme o všetkom, nemusíme sa zhodnúť, povedal okrem iných hodnotných myšlienok biskup Václav Malý v nedávnom rozhovore pre denník SME.

Myslím si, že by to malo platiť pre všetkých veriacich v každej farnosti. Potrebujeme otvorenú Cirkev, ktorá by sa vedela verejne postaviť aj proti nespravodlivosti, rodinkárstvu, korupcii ...proti všetkému, čo nepatrí politikom k výkonu zverenej moci. Pre mňa je takou jednou autoritou pán Srholec.
A čo sa politiky týka, možno tých dobrých politikov, ktorí budú vedieť posväcovať náš život, ktorí majú zmysel pre spravodlivosť, nájdeme s pomocou Božou.
Ak som sa niektorých z Vás svojím názorom nevhodne dotkla, ospravedlňujem sa.
Odoslané 6.11.2013 14:00.