« Späť

Ružencom sa rúham Bohu

Ružencom sa rúham Bohu

Nie toto nie je nejaký evanjelický či protestantský príspevok. Chcem sa tu len vyjadriť k jednej veci, z ktorej mi je smutno akosi. Je to článok pre katolíkov, kedže viem, že sú tu aj iní.

Som katolík a modlitbu ruženca mám rád. Nemal som vieru danú od detstva, ale to tu tiež nechcem rozoberať. Chcem len napísať, že keď som uveril, tak som bol priťahovaný k tejto modlitbe tak vnútorne. Nevedel som ako sa modlí ruženec. Zašiel som do obchodu s cirkevnými potrebami a jeden som si kúpil. Vyzeral tak, že sa má nosiť na krku. Zavesil som si ho teda na krk a hľadal som si návody ako sa modlí ruženec. Bolo to pre mňa čosi strašné zozačiatku a ničomu som nechápal. Zistil som, že na rádiu Lumen sa modlievajú túto modlitbu, tak som si ho naladil. Tam som pochopil, ako sa ten ruženec modlí. Asi v akej forme. Lenže to nestačilo, kedže táto modlitba má hlbšiu formu. Ruženec som samozrejme stále nosil na krku so sebou. Keď som sa ho modlil, tak som si ho dal dolu. Ale ako som spoznával iných katolíkov a kňazov, tak ako keby ich to doslova vyrušovalo. Ruženec zavesený na krku, niečo neslýchané. Takto predsa katolíci ruženec nenosia. Časom sa mi dostávalo až výsmechu, či si zrnká takto počítam na krku, keď sa modlím ho, alebo, že sa rúham týmto Bohu, že ho nosím na krku. Ružencom som sa teda rúhal samotnému Pánu Bohu. Pre mňa to bolo niečo prirodzené a automatické, svojim vzhľadom aj ruženec ako keby si vyžadoval, aby sme ho nosili na krku. Prečo by som mal ho skrývať vo vrecku niekde? Veď nech každý vie, že sa modlím ruženec a nehanbím sa za to. Som predsa katolík a som rád za túto modlitbu. Veď nech to vidia všetci. Áno, modlím sa ruženec, pozrite sa na mňa a modlite sa ho aj vy a nehanbite sa za to. Ukážte to aj ostatným, že túto modlitbu máte radi a máte vzťah k ružencu. NIe ja sa rúham Bohu. Pre svojich katolíckych bratov a sestry som pôsobil pohoršujúco a vysmievali sa mi pre toto. Som smutný. Už viac ruženec nenosím na krku. A nech mi Pán odpustí, keď som sa týmto proti nemu previnil. :(

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
mirec, nevidel by som to tak negativne. je to vec postoja... mozno ti ludia, ktorych si "pohorsil" tym, ako si nosil ruzenec nedokazali rozlisit medzi svojim nazorom a tym, co je naozaj (ne)spravne. pamatam si obdobie, ked na krku nosil ruzenec aj moj otec - stary chlap... a vsetko bolo v poriadku...
P.S.: odkial ma tu fotku?
Odoslané 13.12.2011 15:26.
Fotku mám ako som dal hľadať do google obrázkov niekoho kto sa modlí ruženec a túto fotku mi prvú hodilo, lebo mi nahodilo veľa obrázkov ruženca samotného.
Odoslané 13.12.2011 15:40 ako reakcia na tomáš kuník.
Dúfam, že som ju mohol použiť, kedže viem, že ty si tu na mojejkomunite, si kňaz a je to pekné, že sa modlíš ruženec. Je to také podporujúce.
Odoslané 13.12.2011 15:41 ako reakcia na tomáš kuník.
nuz, mozes, co s tebou emoticon len som ostal kus v soku. som nevedel, ze kedy som taky blog napisal a chvilu som potreboval, kym mi doslo emoticon medzi nami, je z tohto leta, ja ju este nemam - okrem toho vyrezu v profile, co je presne z nej emoticon
mirec, mne to nevadi, ale je dobre sa spytat. mozes narazit na niekoho, komu to vadit bude...
Odoslané 13.12.2011 18:50 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Nie, ak by ti to vadilo, tak by som ju dal preč. Ale je to taká pekná reprezentatívna fotka a naozaj som ju našiel cez google obrázky. By som ti neklamal. Blog vidí každy kto je autorom predsa, veď je to vždy napísané. Nemôžem písať pod niekým iným a fotky autorov blogov pri blogoch sa nezobrazujú predsa. Si daj do google obrázkov možno aj rovno tvoje meno a ti možno vyskočí tiež. Len ty sa z Albánska pripájaš. Asi ti ju tu niekto hodil na internet.
Odoslané 13.12.2011 21:56 ako reakcia na tomáš kuník.
No,vieš netreba vždy akceptovať názor iných,a ani si nepripúšťať to, že niekedy hladia na nás, ako na bláznov, rob tak, ako to cítiš.Dúfam ,že ťa poteším pretože, ja ten ruženec mám tiež* neraz na krku.
Odoslané 13.12.2011 22:48 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Potešila si ma! Ale najviac tým tešíš našú nebeskú Mamku Máriu, ktorá hlavne chce aby sme sa ho modlili. A veru, je to mocná zbraň pred zlom. Nedá sa modliť ruženec a aj žiť v hriechu emoticon Myslím, že to povedal Bartolomej Longo, ale nie som si až taký istý. Nuž žijem v spoločnosti aj, tak sa musím dívať aj na iných. Mám ho však stále pri sebe. Keď ho náhodou zabudnem, som o niečo nervóznejší. Mať ruženec pri sebe je pre mňa ako keď dieťa drží svoju mamu za ruku keď niekam ide. Je pre mňa podstatný jednoducho. Kým zomriem, chcel by som čo najviac rozšíriť túto modlitbu.
Odoslané 14.12.2011 0:04 ako reakcia na Margita Frániková.
ja som tiez rad, ked vidim cloveka s ruzencom na krku, zvlast u mojich romov to je znak, ze su katolici. Lebo niektori sli k protestantom, a ked vidia niekoho s ruzencom, normalne maju nervy. Tiez mi to kedysi prislo trochu ako "katolícky exhibicionizmus" ale uz som s tym davno vysporiadany.
Odoslané 14.12.2011 0:32.
Niekedy práve modlitba ruženca bola prejavom veľmi výrazným katolíckej viery proti albigéncom a heretikom, ktorý popierali akúkoľvek úctu k svätým a najmä k Panne Márii. Ruženec ako symbol je vždy veľmi silný prejav ku katolíckej viere, pretože je doslova vlastný katolíkom. Dalo by sa aj povedať, že podľa ruženca je poznať katolíka emoticon
Odoslané 14.12.2011 6:08 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Matka Tereza nosila ruženec v ľavej ruke, pravú mala pre ľudí.Myslíš že niekomu ten ruženec vadil? Jej vrásky, chudoba, láska z očí ľudí upútavala natoľko, že nevnímali ruženec ako provokáciu, lebo z nej modlitba vyžarovala, a ruženec bol súčasťou toho obrázku Matky Terezy -šťúplej vzrastom ale obrovskej čo do služby Kristovi. Bielo modré sárí vo mne vyvoláva symbol mariánskej úcty, ako M v pápežskom erbe Jána Pavla II.

Miroslav, robila som šoféra dva krát pravoslávnemu kňazovi a s veľkou radosťou sa s osadenstvom auta modlil ruženec. V aute sedel gréckokatolík, rímskokatolík a pravoslávny. Práve ten báťuška sa vyznal zo svojej lásky k ružencu a so slzami v očiach sa ho modlil po svojom,ako v detstve na ukrajine .( mňa zaujalo slovné spojenie "plod čreva tvojeho" namiesto nášho "plod života tvojho")
Ja nosím ruženec prsteň, ale nie úzky s guľkami a malinkým krížičkom, ale široký kde je celý kríž aj s Kristom. Často sa ma ľudia práve naň pýtajú, že mám pekný prsteň a ja mám možnosť vysvetľovať, že to je ruženec. Často ho používam pri cestovaní pri modlitbe. Keď som v jednom z mojich zamestnaní v kameňolome nosila dodacie listy denne do vedľajšieho podniku, kde vyrábali asfalt, od brány k bráne to bolo presne 5 zdravasov a pri spiatočnej ceste som jeden desiatok dokončila. Stalo sa to mojim denným rituálom. Rada na to spomínam.

Nemusí byť na krku len ruženec aby vyvolával pohoršenie. Ja mám benediktínsky kríž 7,7 cm vysoký a nosím ho nonstop na povrchu oblečenia. Všade. Kole oči. neskutočne ľuďom vadí. Mne pomáha pri rozhodovaní sa, pri myšlienke na nejaký kompromis so zlom jasne ukazuje čo mám urobiť. Nemlčím pri páchaní neprávosti, pri porušovaní práv vdov a sirôt, pri nevyplácaní zaslúženej mzdy, pri klamstvách,pri tom, keď môj brat sa prehreší... a nemlčím ak urobím chybu ja, pomáha mi odprosiť toho, komu som ublížila, pomáha mi byť (lepším) kresťanom, pomáha mi hovoriť o ňom iným.
Keď mi ho náš rodinný priateľ, otec Jozef podaroval, posvätil a zavesil na krk, povedal: nos ho pod šatami alebo na vrchu, ako to cítiš. Uvažovala som a rozhodla som sa pre tú ťažšiu cestu.V srdci Ho mám pre seba a na krku nech je aj pre iných, pre všetkých, komu naň padne zrak.
Odoslané 14.12.2011 7:26 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Zaujímavá fotka.
Asi aj preto som písala aj o Matke Tereze, lebo otec Tomáš, ktorý je na fotke s ružencom a mešitou v pozadí, pôsobí v Albánsku, odkiaľ matka Tereza pochádza.
Európu zaplavujú mešity a "mešiťania".
Fotografia je návodom, ako na to!
Vďaka, Tomáš, že ukazuješ cestu.
Odoslané 14.12.2011 7:41.
Poviem ti, však už aj u nás v Košiciach je plno moslimov. O chvíľu aj tu bude mešita. Pritom ruženec si pripomíname najmä proti odboju s moslimami.
Odoslané 14.12.2011 8:08 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Ježiš vždy kole oči a je nepríjemný. Nikto nechce vidieť Krista, lebo potom vidí Boha a musí vidieť aj svoju hriešnosť a malosť. Ja ku prsteňu som si nejako vzťah nevytvoril, radšej mám bežné guľôčky, ktoré si preberám medzi prstami aj keď ako maličký ruženček o 10tich guľôčkach. Neviem teraz si presne predstaviť,aký veľký je až ten kríž čo nosíš, ale mne by už veľký kríž prekážal keby som ho nosil zavesený na krku najskôr.
Odoslané 14.12.2011 8:18 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Ja mám radšej nenápadnosť. Ruženec nosím ako náramok. Tiež mám v práci úseky na jeden desiatok alebo dva a cez deň je z toho niekedy celý ruženec.
Odoslané 14.12.2011 20:08.
Keď som bola v Medžugorí, tak to bolo prvé, čo som si všimla, najmä u mladých ľudí - ruženec na krku. Upútalo ma to, ako samozrejme ho tam nosili snáď všetci ľudia...nielen ženy, ale najmä muži a zdôrazňujem, mladí chlapci, dospievajúca a dospelá mládež...Boli to takmer všetko ružence s drevenými, dosť veľkými korálikmi, a nik sa zaň nehanbil, nosili ho nielen ako ozdobu, prepáčte mi za výraz, ale najmä ako veľmi praktickú vec, pretože, keď začínala 18 - ta hodina, kedy sa začínal modliť sv. ruženec vo všetkých rečiach, tak hneď bol "po ruke"... Keďže som tam bola na Festivale mládeže, viete si predstaviť to nadšenie mladých, že môžu všetkým dať najavo, že sa modlia ruženec, že je to krásna modlitba, s ktorou sa úplne stotožňujú ... Nosili ho na krku všade, nielen v areáli okolo kostola, v amfiteátri, ale aj na ulici, v obchode, reštaurácii...pretože tam sa viera žije...Nikomu to tam nepríde čudné, iné, ale ako celkom samozrejmé...
Odoslané 24.2.2012 22:27.
Mirko, keď môžu moslimské baby nosiť šatky a trestné nie je nosiť ani hnusné symboly, prečo by sme nedali najavo svoju krásnu vieru. V našom inštitúte nenosíme ani habit, ani žiadne vonkajšie znaky zasvätenia, ale ja nosím taký jemný (ženský?) s drevenými guľôčkami 2mm ,dostala som ho od nášho o.biskupa na poslednom zasadaní synody. O dva roky už odišiel na večnosť. A môj krstný syn je fyzioterapeut a pracuje,keď je teplo, v tielku a tiež má ruženec, drevený, takej priemernej veľkosti na krku. Je o 10 rokov starší od Teba. Ja sa nepohoršujem ani nad chalanmi s náušnicou . Nepáči sa mi iba piercing- ale to už spolu nesúvisí. Pozdravujem.
Odoslané 26.8.2013 19:46 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Modlitbou ruženca ľudia v minulej dobe vyhrávali vojny, odháňali nepriateľov fyzicky aj duchovne, víťazili v boji o rodiny, o čistotu tela aj duše, o spoločnosť, o Cirkev, o svätosť kňazstva, o hmotné a telesné potreby, o zdravie, o život...! Mnohí nám už "našepkali" - JPII., mnohí kňazi a duchovní, mnohí svätí, že ak nebudeme mariánski, ak nevstúpime pod ochranu tejto presvätej Panny, ženy, Matky Márie, Matke Božieho Syna ktorej najjednoduchšou a najľahšou modlitbou oslavy jej Fiat Bohu, z ktorého nám Boh dal Syna, nášho Boha a Spasiteľa je ruženec!!! Ak ho odmietame - zriekame sa najmocnejšej "zbrane", ktorá má moc pred nepriateľom od vekov až po dnes !!! Zaujímavé a veľmi smutné je dnes nepriateľstvo medzi Ženou a drakom, aké nemá obdoby, keď sa mocnosti zla doslova prechádzajú medzi nami a my, boží ľud, bez sily padáme, lebo sa katolíci hanbia za svoju Matku a odmietajú vzdávať úctu TEJ ŽENE, ktorá plná pokory, lásky, čistoty, krásy a odvahy a dokázala prijať do svojho života BOHA... ktorú si vybral Boh pre príbytok svojho Syna... my ju odmietame... Vďaka Mirko za tvoje svedectvo! Vďaka za tvoju lásku k tej modlitbe, ktorá je najkrajším vyznaním lásky a oddanosti Duchu svätému, cez ktorého sa všetko udialo, lásku a úctu ku Kristovi, ktorý prišiel k nám na tento svet aby sa nám stal podobným...a vďaku, chvály aj poklonu nášmu Bohu Otcovi, ktorý povolal do života Máriu Pannu, aby mohol uskutočniť svoj plán spásy človeka...
Odoslané 27.8.2013 14:38.