« Späť

Motivácia navštíviť kostol na Vianoce

Píšem trošku tak úsmevne, trošku smutne. Prečo vlastne ideme na Vianoce do kostola na omšu? Vari preto, že sa narodil Kristus Pán náš Spasiteľ? Alebo už z nejakého zvyku, že je to pekné si zájsť na vianoce do kostola? Dnes ako som šiel z kostola po omši domov, prechádzal som popri jednej rodinke. Tu babka povedala vnúčatám: "Babka vám dá éčka deti za to, že ste boli v kostole." Motivácia pre tie deti ísť do kostola je aká potom? Že dostanú peňažnú odmenu ako keby vykonali nejakú prácu? Babka vám dá éčka deti. Veď Pán Ježiš je vlastne nezaujímavý, ale chcem aj tak aby deti zašli do kostola, tak im dám peniaze za to. Čo ďalej? Myslím si, že takáto motivácia je nie len že neužitočná ale aj zbytočná. Hovorme radšej svojim deťom o Pánovi Ježišovi. Keď sme s nimi v kostole, tak im skúsme vysvetliť aj liturgiu čo sa tam vlastne deje počas omše. Myslím, že sa to dá. Viera nerastie na peniazoch. Peniaze deťom neumožnia spoznať Ježiša, neukážu im nič. Príde mi to, ako keby som si zaplatil spoločnosť do kostola na omšu. Mňa to zarazilo doslova, že aj takto babky vedia inšpirovať svoje deti pre návštevu kostola na Vianoce.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Miroslav, nevieš, možno tie deti, ako je rok dlhý nechodia do kostola, a išli iba kvôli tomu, aby urobili babke radosť.... a babka netuší, ako by vyjadrila tú radosť, že s ňou šli..
...iba Boh vie, či sa práve jeden okamih strávený s babkou na omši, " za éčka" nezmení na životné rozhodnutie slúžiť Bohu...
Boh má svoje cesty, svoj čas, svoje spôsoby...

Súhlasím, že je to divné, ak si niekto "kupuje" doprovod.

Viem, aké to je, ak sa ide niekam z presvedčenia, a aké, ak z donútenia.
Odoslané 25.12.2011 15:06.
Miroslav, jeden z mojich troch synov, tohto roku 6 nedieľ za sebou nešiel na svatú omšu do kostola....ten ktorý v školskom veku vstával a na 6,00 , ráno čo ráno, sám od seba miništroval, dobehol pre tašku a potom cestoval busom do školy.
...teraz mi neostávalo iné, iba vydržať, modliť sa, každú nedeľu mu povedať ..ahoj, my ideme do kostola na svätú omšu. Boh vie čo sa odohráva v materinskom srdci, ktoré by dalo všetko za to, aby dieťa sa nevzdialilo od Boha. V mojich očiach bude stále dieťaťom,hoci má už 20 rokov a je sám zodpovedný pred Bohom za seba. je mojou úlohou aby som mu ukázala, že smer ktorým ja idem je takýto a nechávam jemu slobodnú vôľu, aby on s ňou naložil, ako sám uzná za vhodné. Nevydieram ho. To by nebola sloboda.
Pred Vianocami mi ten istý syn zahlásil:" mami, idem na spoveď".
Vďaka Bohu za neho, za jeho rebelstvo, za jeho snahu nájsť si vlastnú cestu i za to, že na tej jeho ceste má Boh miesto.
Výchova nie je jednoduchá. Nikde sa neučí, ako dobre, správne, viesť dieťa k viere. Každé je tak iné... Každé dieťa je individualia a treba ju študovať, aby človek vedel, ako naň.
Ťažko sa študuje " dieťa" ak sa rodičia naháňajú z práce do práce....

...možno aj taký babkovský " obchod" je v božom pláne.
Odoslané 25.12.2011 15:21.
Ja ďakujem mojej mamine, že ma nenútila chodiť do kostola,aj keď na nej bolo vidieť, že by bola veľmi rada, keby tam idem - a to som mala "prestávku" šesť rokov.
A vlastne aj potom, keď som sa tam vrátila, prvotné rozhodnutie bolo, aby som jej urobila radosť - a Boh mi postupne začal meniť život...
Myslím teda, že je dôležitá aj taká tá vytrvalosť starých mám, hoci v mojom prípade mojej mamy, lebo môžme vidieť, že existuje v ich živote niečo na čom skutočne záleží a stojí to aj za nejaké to odrieknutie.
Odoslané 25.12.2011 15:32 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Nuž nie toto som chcel. Vnímam to takto, že návšteva kostola za éčka nie je vôbec vhodný spôsob ako volať malé deti na omšu. Malé deti nevedia čo so sebou a tak ich samozrejme usmerňuje rodič, ktorého musia poslúchať či chcú alebo nie. Samozrejme, že s tým ide aj povinnosť rodiča deťom veci vysvetľovať správnym spôsobom. Keď sú staršie, je to už na nich ako sa rozhodnú, ale ide o to aby mali správny základ a rozhodovali sa na tomto základe, ktorý im dali rodičia. Pretože rodič do značnej miery formuje dieťa. Malé dieťa si nemá čo vyberať. Proste má počúvať, či už dostane odmenu alebo nie.
Odoslané 25.12.2011 15:55.
Zuzka, vidíš to, tebe mama dávala správny základ a tak aj keď si už mala svoj rozum a nechodila si, nakoniec si sa vrátila. Pre ten správny základ. Nedeformovala ťa už od mala peniazmi a neviem čím, za to, že navštíviš kostol.
Odoslané 25.12.2011 15:59 ako reakcia na Zuzana Komendová.