« Späť

Ježiš - pažravec a pijan

Ježiš - pažravec a pijan

Mnoho z vás mi bude najskôr tento článok vyčítať, že som niečo také napísal. Vezmem totiž Písmo veľmi hrubo, priamočiaro a účelovo. Je to ten článok, ktorý mi už dlho stál v šuflíku a prišiel čas, aby som ho uverejnil.

Neviem koľkí z vás sa niekedy zamysleli nad tým, čo prežívali, alebo o čom asi premýšľali prví Ježišovi učeníci. Ján Krstiteľ, veľký učiteľ, ktorého počúvali davy, pokrstí Ježiša krstom pokánia a poukáže na neho, že on je ten, o ktorom hovoril. Tí ho nasledujú, ale miesto toho, aby ich učil, kázal a robil to, čo od Mesiáša vlastne očakávali, tak ich zavedie na svadbu. A na tej svadbe, a taká židovská svadba trvá aj týždeň, hraje hudba, najskôr tancuje a samozrejme sa aj pije. Počkať. Napísal som, že Ježiš tancoval na hudbu počas svadby a pil? Zvláštne. Ježiš určite netancoval na nejakú hudbu. Veď je to až kacírska myšlienka. A asi „nechodil ani na záchod,“ aj keď sa učí, že bol plne človekom. Ježiš bol človekom, ale to spomíname len vtedy, keď to vyhovuje. Dobre, takže pár Ježišových učeníkov je s ním na svadbe, a možno si myslia, že Jánovi z toľkého postenia sa hrablo, keď toho tu označil za vyvoleného Spasiteľa. On si tam tancuje, pije, baví sa, možno sa dokonca aj smeje. No po určitom čase dojde víno. A tak, Ježiš zjaví svoju moc tým, že premení vodu na víno, aby sa mohlo ďalej piť. A „vyrobil ho“ skutočne veľa. Nad týmto tajomstvom sa bežne zastaví katolík, počas modlitby ruženca.

                Dobre, prvých učeníkov a zjavenie moci máme za sebou. Už by ma teraz, asi niekoľko ľudí najradšej uškrtilo. A tento článok myslím vážne. Ježiš namiesto toho, aby sa preukázal plne ako Mesiáš, zasadol na trón a ustanovil svoje kráľovstvo, tak sa stretáva s kadejakou čvargou, ženami pochybnej povesti, zlodejmi, klamármi, zradcami, a pije a hoduje v ich domoch. Aby to nebolo málo, tak nie len, že sa stretáva so „štetkami“ ako to dnes hovoríme, tak ešte ostro vystupuje a kritizuje náboženské autority. Samozrejme, že koná popritom množstvo zázrakov, dokonca aj v sobotu, čo je „porušovanie“ zákona, takže ho vyhlásia za satanistu, ktorý vykonáva čiernu mágiu, povedzme to moderne. Koľko z vás veriacich, by sa túžilo stretnúť s Ježišom, keby len toto tu o ňom počulo? Píšem to zámerne takto, pretože asi tak by to bolo prezentované dnes. Ostro by napríklad kritizoval kňazov, biskupov a aj arcibiskupa trebárs. Navyše, keď sa lúči so svojimi učeníkmi, vraví, že s nimi už viac piť nebude, kým sa opäť nestretnú, veď vieme kde. No takého človeka by bral dnes asi každý za riadneho ochľastu, a to bol Boh,  veď veríme, že Ježiš je Boh.

                Pohoršiť som nechcel nikoho z vás. Vieme, že s určitými ľuďmi sa predsa stýkať nebudeme. Že na určitých ľudí máme už svoj názor len z počutia. Každý z nás berie vieru po svojom. Mnohých ju učili rodičia tým, že ich učili súbor príkazov a nariadení, čo majú robiť. Neviem, či takto sa správne pripravuje pôda, aby vznikla živá viera v srdci. Múdrosť ospravedlňujú jej skutky. Všetci niečo nerobíme, aby sa nepovedalo to či ono. V menších mestách a dedinkách sa o to dbá ešte viac. Každý každého pozná, a reči sa širia (vrelo odporúčam jeden nový český film s názvom Babovřesky, určite si ho pozrite a možno tam uvidíte skutočne vtipne podaný život a vieru u nás). Tie sa šírili aj o Ježišovi a mnohí ľudia tej doby si tiež o ňom mysleli určite svoje. Nedbal  na povesť, keď šlo o záchranu duší. Boh sa nedíva ľudskými očami a povie do očí, tento tu, ťa predbehne do Božieho kráľovstva, a bude to ten, kým možno najviac opovrhuješ ako človekom. Budeš pri ňom šomrať, že ti dal toľko isto ako tomu poslednému, keď ty si makal v horúčave celý deň. Budeš nespokojný, že ti neurobil nikdy oslavu, keď si bol pri ňom a vždy verný, zatiaľ čo tomu, čo prehajdákal a rozhýril všetko, ju urobí. Nestavajme na svojej spravodlivosti a nebime sa do pŕs, ako ten farizej v chráme. Kresťan nachádza svoju spravodlivosť v Ježišovi. Napísal som tu niečo, čo sa mnohým nebude páčiť, a dúfam sa nájde niekto, kto sa pokúsi pozrieť na veci aj z takéhoto uhla pohľadu. 

 

Joan Osborne - One of us

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Mirko, a ja Ti dávam bod, pretože som absolvovala duchovné cvičenia- už dvakrát v minulosti- kde sa to hovorilo podobne, možno málinko jemnejšie výrazy, ale podstata tá istá.
Áno, Ježišovi nešlo o povesť, ale o záchranu duší. To je asi pointa, ak som dobre rozumela.
A v pozadí cítim otáznik: a čo dnes?
Odoslané 27.8.2013 23:44.
Pravdou je, že Ježiš si šiel zašpiniť ruky na okraj spoločnosti, lebo mu viac záležalo na spáse opovrhovnými ľuďmi, ako na svojom imidži.
Odoslané 28.8.2013 15:59.
Z blogu je jasné, že to"nebezpečenstvo "pokrytectva" prežilo dobu vyše 2000 rokov a je dnes také aktuálne a živé, ako bolo vtedy! V časoch života Ježiša na zemi boli ľudia takí, ako sú aj dnes, vidiaci a slepí, ochotní počuť ho a tí, ktorých nezaujímalo jeho učenie...rozumejúci alebo aspoň ochotní pochopiť učenie ježiša a nechápajúci, ktorí hneď súdili a odsúdili a odmietli, najprv učenie Ježiša a potom jeho osobu...Dnes je tak ako vtedy !dôležitý pohľad srdcom... Vďaka za blog, je dobrý na zamyslenie sa, kde stojím ja...
myslím, že ma napadlo, prečo Písmo hovorí toľkokrát DNES... Dnes je ako vtedy..., preto môžem rozhodnúť, čo s tým urobím DNES - to ma povzbudiloemoticon
Odoslané 28.8.2013 19:00.
- dodatok- ešte tu boli ľudia, ktorých zaujímalo "iba" ich uzdravenie a viera v Boha nie... alebo takí, ktorí si chceli z učenia vybrať iba to, čo im vyhovovalo a čo nie odmietali, a napokon odišli... až po zradcu, ktorý od začiatku nasledovania Ježiša sledoval najmä profit pre seba a nepočúval, čo mu Ježiš hovoril.. a potom ho zradil, lebo vlastne nevedel prijať Ježiša a mal v srdci zlo, ktorého sa bez pomoci Ježiša nedokázal zriecť...mal v sebe veľa toho čiste ziskuchtivého ako lásky a pokory, a to ho napokon zabilo...preto stratil zmysel pre nasledovanie Krista a aj nemohol prijať učenie o láske, a o odpustení...
Odoslané 28.8.2013 19:06 ako reakcia na Mária Künzl.
Dávam like. Je to možno zdanlivo zahnané do extrému, ale v princípe emoticon - áno, Ježiš, ten skutočný, je aj dnes pre mnohých pohoršením - ako to aj napísal Pavol. Mnohí si ho prispôsobia na svoj obraz, aby mohla byť vyzdvihnutá ich pomyselná dokonalosť a skvelá forma emoticon. Ale on si nerobil hlavu z toho, čo povedia ľudia... prišiel konať dielo svojho Otca... a kľudne išiel do inej dediny, hoci vedel, že ho čakali zástupy, jednoducho preto, že nehľadal ich obdiv, ale chcel slúžiť čím viacerým. Je v predaji skvelá kniha, ktorá možno vystihuje práve tento uhol pohľadu - od Johna Eldridga, Neodolateľný rebel emoticon.
Odoslané 28.8.2013 19:16.
K obrazu nám nepríjemných ľudí... oni "nám nepasujú" do "nášho" nie Božieho krásneho uhladeného sveta chodenia s Bohom - jeden konvertita (žil v závislosti na drogách, zápasil o nájdenie zmyslu života, kým nenašiel Bohaemoticon - sa potom stal kňazom a staral o ľudí s podobným údelom, chodil k nim, navšetvoval ich v slumoch, vo väzení, na uliciach, kdekoľvek, kde boli... úbohí, "špinaví" telesne i duchovne, opustení, vyradení a odmietnutí....hovoril, že títo pre nás "vyradení" jedinci majú tak čisté srdce... oni nemali problém uveriť v lásku a odpustenie Boha... a konvertovať celý svoj život... mnohí takí po obrátení žiju vo vernosti Bohu v službe iným s podobným údelom a musíme dať skutočne pozor, aby nás "nepredbehli" do neba...lebo kým my sa nedokážeme dohodnúť a viac diskutujeme, než žijeme lásku, oni robia to, čo učí Ježiš...Je to asi tým, že im bolo vzaté všetko = chudobní na všetko, vrátane pochopenia a pomoci od ľudí... ich mohol uchopiť Boh a urobiť ich dedičmi kráľovstva....
Odoslané 28.8.2013 19:18.
Ten Neodolateľný rebel, no to si teraz vzbudila vo mne zvedavosť. Možno sa raz k tej knihe dostanem. Nie je niekde v pdf na stiahnutie?
Odoslané 28.8.2013 20:10 ako reakcia na Janka Guričanová.
Mária, poviem ti tak, že keby neboli títo obrátení, ktorí tým svojim pomáhajú, nepomohol by im nikto. Preto si Boh volí z radov tých, aby medzi svojimi pôsobili, pretože ich viac pochopia a aj viac príjmu. Mám pocit, že kresťanské stretnutia a mnohé spoločenstvá sú len o tom, vydaj svedectvo, povedz svedectvo, máš svedčiť. Až ma z toho slova svedectvo bolia uši a stávam sa časom až alergickým. Tí, čo rástli dobre a žili celý čas to kresťanstvo, ako keby sa priživovali na tých, ktorí toto nezažili. Ja už neviem. A ak sa z tých obrátených nestane rovno kňaz či rehoľná sestra, tak si svoje miesto v spoločenstve veriacich nájdu len ťažko. Oni chcú počuť svedectvo o zmene života, zažiť zázrak. Ale ten druhý človek má natoľko odlišné vnímanie, zmýšľanie života, že bude cudzím prvkom v spoločenstve tých stálych, ktorí už majú medzi sebou vybudované vzťahy, a žili a žijú aj niečo diametrálne odlišné. Obaja sú veriaci, ale každý inak. Každý je pri svojich, a každý sa medzi svojimi posúva. A je to tak dobre. Lebo je to prirodzené a človeku ozaj vlastné.
Odoslané 28.8.2013 20:19 ako reakcia na Mária Künzl.
K svedectvám patrí aj úplne "obyčajné" svedectvo normálneho, počestného života , aj keď dnes mnohí toto nedokážu, keď vidia iných robiť zlo..., je to jednoduchý život ľudí, ktorí robia dobre, majú radi svoju prácu aj ľudí, nepodieľajú sa na konfliktoch, radi pomáhajú iným, bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú veriaci....len preto, lebo oni chcú žiť lásku a dobro... oni tiež nájdu Boha...
Odoslané 28.8.2013 21:37 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Super Mária, to si krásne napísala a máš pravdu. Som rád, že si pochopila môj komentár až natoľko, že si ho doplnila, čo som ja už písať ani nechcel. Ľudia neradi čítajú veľa a rozsiahle veci.
Odoslané 28.8.2013 22:08 ako reakcia na Mária Künzl.