« Späť

Zážitok z pochodu za život?

Abstrakt nech ostane abstraktom. Poďme k podstate.

Dnes v Košiciach to bolo niečo úžasné, výnimočné. Som rodený Košičan a viem, že takýto pochod tu nebol prvýkrát. Na pódiu dvaja otcovia Dušan a Maťo. Samozrejme, spoznal som ich osobne oboch, jeden mi poskytol vrelé privítanie, druhý krutú facku. Hádajte ktorý bol ktorý? Som rád, že som mohol byť súčasťou tohto pochodu, maličkou súčasťou. Pre mňa tieto veci znamenajú veľa. Viem, že Boh vidí aj to, čo bude. Verím, že Pán vedel, že budem bojovať proti potratom a preto ma ochránil, aby moja mama nešla napokon na potrat, aj napriek všetkému prehováraniu a objednaniu. Od počiatku som bol už tu na svete nejako nechcený. Prešiel som si svojimi osobnými vecami, to každý z nás. A z radov veriacich stojím niekde na okraji. Neviem, čo to za ducha mám. Dnes ma najviac potešila jedna vec. To, ako som smeroval na Hlavnú ulicu k Dómu sv. Alžbety, šiel jeden kňaz oproti mne. Ten sa na mňa usmial a už z niekoľkých metrov mi zdravil. Ja som sa usmial na neho tiež a povedal: Pochválený buď Ježiš Kristus! Znamenalo to pre mňa dosť. Niekomu stojím aspoň za ten úsmev a pozdrav, aj keď ma nepozná. Stretol som sa aj s inými ľuďmi v meste, ktorých som aj poznal predtým, s inými sa zoznámil. Bolo to fajn. Nie tak fajn, ako to letmé stretnutie možno. Viem však jedno, že napriek mojim chybám a všetkým protivenstvám, aj tvrdej hlave, chcem ísť ďalej a bojovať. Magnificat Slovakia sa stala mojou základňou. Niečo, čo ľudia v Košiciach skoro nepoznajú ako aj stránku Mojakomunita. Chcem ísť za tento pochod ďalej. Chcem bojovať za vierouku Katolíckej Cirkvi na Slovensku, aj keď pastieri samotní od nás v nejednom odchádzajú. Tento svet ma akosi nechcel už od samého počiatku. Keď som nemohol protestovať, brániť sa nijako. Vtedy držala nado mnou ochrannú ruku aj Matka Sedembolestná, ktorá zažila smrť svojho syna nechcene a vytrpela si tú najhoršiu bolesť.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Inak, ja som dlho o tomto nevedel, až do času, keď mi to raz starší brat nepovedal. Potom sa mi k tomu priznala celá rodina a vzalo ma to veľmi spočiatku.
Odoslané 22.9.2013 23:37.
Rozumiem tvoj smútok nad zistením, že si tu nemal byť. Ty si tu! Jedine to je podstatné. Dôležité je, aby sme vedeli odpustiť... Matke, otcovi, ak sa dozvieme niečo také. Dôležité je nesúdiť... nech by bolo čokoľvek. Nesúdiť cudzích, ani svojich. Si z tvojich rodičov. A Boh ich uchránil od toho, aby ťa nemali... To je dar. To je milosť.
Si Bohom milovaný! Boh ťamiloval ešte pred stvorením... to je v Písme, hovoril o tom jeden kňaz vo svojej prednáške o živote človeka. Máš na svete miesto. Boh ti ho daroval od vekov, iba tebe, a si tak vzácny, ako hociktorý akože V.I.P., lebo každý je pred Bohom rovný... ten, čo by "len" v lese váľal drevo, alebo ak má akademické tituly pred menom a za menom, je u iných vážený, je pred svetom osobnosťou (osobnosťou môže byť človek aj bez toho, aby bol všade známym a uznávaným!) a je napríklad zámožný človek. Tam nie je rozdiel. Jediný rozdiel je v tom, čo s tými darmi urobíme, ktoré sme dostali. A ty ich máš bez pochybností:o) Tak do toho! tvoja šanca je tu!
Odoslané 23.9.2013 19:03.
Chvála Bohu, si tu!!!!!!!!! Mám z toho radosť, skutočnú radosť.
Odoslané 23.9.2013 19:04 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Čo by som mal z obviňovania? Nič. Odpustiť je ťažké. Horšie je zahorknúť, keď človeka z vnútra zožiera hnev, nenávisť a neodpustenie. Je to osobné peklo. Ťažké rany som vedel odpustiť v živote, a určite sú na svete ľudia, ktorí dokázali odpustiť ešte ťažšie než ja. A tu sme pri tom, prečo je kresťanstvo aj také hrozne náročné, pretože odpustenie, je neskutočne ťažká vec. Moja je pomsta a odplata, píše sa v Písme, ale to hovorí Pán. Aby sme vedeli, že niečo také nám ľuďom neprináleží.
Odoslané 23.9.2013 19:39 ako reakcia na Mária Künzl.
A aby som dodal, nie je len ťažké odpustiť, ale zároveň je neskutočné ťažké aj požiadať o odpustenie.
Odoslané 23.9.2013 19:40 ako reakcia na Mária Künzl.
Odoslané 24.9.2013 0:39 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Odoslané 24.9.2013 0:39 ako reakcia na Miroslav Čonka.