Blogy

« Späť

Rozprávaj o Bohu II.

Rozprávaj o Bohu II.

Kniha má dve časti. My sme sa prehupli do tej druhej. Druhá časť má názov: „Pomoc ľuďom, ktorí sa chcú dozvedieť o Ježišovi“. Aj Evanjelium aj autor Nick Pollar nás upozorňuje: nemáme brožúrku, ktorú sa môžeme naučiť naspamäť a potom vyraziť do ulíc. Mať veľký úspech. Upozorňuje na to, že Ježiš, keď pristupoval k ľuďom, vnímal ich ako osobnosti, ako individuality. To je aj zmysel misie. Ak chcete niekomu hovoriť o Bohu, tak ale len v tomto kontexte, že chcete toho človeka pochopiť. Zasiahnuť tam, kde ten človek vie počúvať.

Autor kladie otázku: „Viem to vysvetliť?“ Toto je niečo, čo zas môže nás kresťanov trošku... môže nás frustrovať. Vieme my vlastne ľuďom povedať, ako je to s Bibliou? Koľko častí má Biblia? Aké knihy sú dôležité? Odkedy je to Nový Zákon? Ako je to s Ježišom Kristom? Vieme my sami vlastne ľuďom vysvetliť veci, ktoré sú základom? Nie je to často tak, že sa stretnú vlastne dvaja ľudia, ktorí rozprávajú o tom, o čom ani sami nevedia... A potom sa čudujme!

 

Ak sme rozprávali o postmodernizme, Nick Pollard vo svojej knihe „Rozprávaj o Bohu“ identifikuje to, že vzácnosťou tejto doby je to, že rada počúva príbehy. A to je pre nás veľmi vzácny moment. Lebo my môžeme rozprávať veľa skúseností so svojím Bohom. Môžeme povedať, ako my prežívame tieto veci. Poznáme aj mnoho príbehov iných ľudí. A samozrejme – čo iné – príbehy Ježiša Krista. Ľudí zo starého zákona, ktorí nejako reagovali s Bohom.

Autor veľmi múdro hovorí, že musíme vždy v tom správnom momente vzdať Bohu česť a hovoriť naozaj správne veci, aby sme nezavádzali ľudí. A aby tie príbehy neboli len o príjemnom posedení pri kávičke, že to je tak fajn... Ale aby sa tam objavila aj podstata evanjelia, ktorou je nevyhnutne Ježiš Kristus. Nielen dobré mravy, nielen dobrá partia ľudí v kresťanskej komunite, ale vodca Ježiš Kristus. Bez jeho spásy by to asi nešlo.

 

Tretia časť knihy: „Pomoc ľuďom, ktorí dávajú ťažké otázky“. Rozpracoval myšlienky, ktoré sme už aj vnímali v predchádzajúcom texte. Hovorí o tom, aby sme ľuďom dávali nádej. A potom aj to, že existujú pozitívne dôkazy, ako sme ich spomínali. Našou úlohou nie je niekoho prevalcovať, ale ponúknuť mu evanjelium. Či už ho prijme alebo podľa nášho pocitu neprijme. No a možno by sme si tu niečo mohli aj prečítať. (v zvukovej verzii relácie nasleduje ukážka)

 

V 12. Kapitole vám chce, drahí priatelia, pomôcť, ak sa vás niekto opýta: „Ak je Boh, prečo je na svete tak zle?“ Dopredu – v ďalšej kapitole – vás ale varuje: odpovede sú len neúplné. Asi by ste čakali, že ja vám to prezradím. Naša relácia je skôr o knihe, aby sme vás navnadili. Tak, ak chcete vedieť, prečo je zlo na svete, siahnite po knihe Nicka Pollarda „Rozprávaj o Bohu“.

 

Ešte nikdy ste sa vy, kresťania, alebo vy, ktorí neveríte, neohradili pri rozhovore o kresťanoch, o Ježišovi takou vetičkou v 13, kapitole nadpis: „Nie je Biblia plná omylov?“ Najhorší sú tí, ktorí to už bezpečne vedia. Jedni aj druhí, ale nikdy nesiahnu a nepresvedčia sa. Neprečítajú Bibliu. Nečítajú knihy, ktoré by im poskytli názory – a pre mňa za mňa z oboch strán. Aj ľudí nepriateľských, aj ľudí pozitívne naladených.

Ja som možno pri takom prvom listovaní tejto knihy očakával, že bude viac takou teóriou ako rozprávať ľuďom. Nečakal som, že tam bude veľa konkrétností. Urobil to, že zároveň sú tu – ako aj v tejto kapitole – veľmi konkrétne odpovede. Napríklad: „Sú autori evanjelií spoľahliví?“, alebo ďalšie veci.

 

Štvrtá časť knihy má úžasný názov. „Pomoc ľuďom, ktorí sa chcú stať kresťanmi.“ Každý, kto úprimne rozpráva o Bohu, aj tí, ktorí neúprimne rozprávajú o Bohu, by radi videli nových členov. Sám autor je v tomto veľmi úprimný a hovorí, že nezažil to mnoho krát. Spomína aj prípady, keď videl, že ten človek odišiel veľmi pozitívne naladený, ale už o ňom nepočul. Pamätám si, že nejakú dievčinu tam spomína, nie? Alebo hovorí aj o prípadoch kedy ľudia strašne nasrdení na jeho „blbé“ reči o Bohu – on totiž bol nejakým kaplánom pre študentov na niekoľkých fakultách – keď odišli aspoň trošku naštrbení v tej svojej veľkolepej nenávisti voči kresťanstvu.

 

Pollard, tak to vám je rodinné zlato...! On napríklad hovorí, že keď sa niekto chce stať kresťanom, on ho odhovára. On ho odhovára! Robí to veľmi múdro. Robí to preto, aby sa uistil, či je to len bláznivý nápad po peknom koncerte, alebo je za tým nejaké životné odhodlanie prijať Ježiša navždy. Nielen na najbližších päť minút.

 

Sme pri doslove knihy, sme v jej závere. Znovu je to niečo z reality. Niečo čo Nick Pollard vo svojom Rozprávaní o Bohu s podtitulom hlavou a srdcom zažíva. Hovorí o tom, že stále si potrebuje on a odporúča to aj mne, a ja to odporúčam aj vám, udržiavať motiváciu pre evanjelizáciu. Zmysel pre ktorý to robíme. Po všetkých nezdaroch, po únave vždy znovu sa vrátiť k niekoľkým dôležitým dôvodom prečo ešte stále otvárame ústa a iným hovoríme o Ježišovi.

Zatváram knihu a uvažujem o nej ako je napísaná, že je to veľmi zrozumiteľné, veľmi pragmatické. Dokonca pre mňa až príliš šiel do niektorých subtílností. Text sa číta príjemne. Nie je to nič zložité. Členenie nie je pre mňa celkom jednoduché, je to dosť také zložité. Aj keď sa snažil tak rozčleniť ten materiál. A možno niekto iný by ho prijal inak.

Ja si myslím, že je to veľmi užitočná kniha. V celej tej slobode a v celom tom pozitívnom nasadení útočí viac – ako on dal ten podtitul – na hlavu a srdce. Bez Ducha Svätého kto môže povedať Ježiš Kristus je Pán. Niekedy by som prijal, keby písal viac o tom, ako Boh konal v ľuďoch, ktorí možno nie pre naše racionálne názory, pre šikovnosť našich techník vedeli pochopiť, prijať, že Ježiš sa naozaj zjavuje v našich životoch. Čítajte, diskutujte!

 

Ďakujem za pozornosť. Prajem Vám, aby ste vedeli klásť otázku o Bohu, aby ste vedeli pýtať sa na Boha, aby ste v tom boli úprimní. Aby ste vedeli o ňom rozprávať. Aby ste samotnému Ježišovi dali priestor, nech si o sebe rozpráva sám. Pretože ja verím, že aj v tomto čase sú desiatky a tisícky ľudí, ktorí túto zvesť potrebujú, a ktorí ju aj prijmú.

Nech Vám Boh požehná!

 

 

Séria Literárnych občasníkov je venovaná pamiatke Jarmilky Goč Benkovej.

Nick Pollard Rozprávaj o Bohu Slovenské evanjelizačné stredisko Bratislava 2008, ISBN 978-80-88863-45-8

 

 

+