Blogy

« Späť

Zastavme ich, bratia!

                Boh koná veľké veci. Dáva požehnanie, ktoré je určené pre celé spoločenstvo národa.  Slovensko ho dostalo neúrekom. Niekedy však prichádza od neho moment, ktorý vyzýva konať. V prvom rade pokánie. Aj v udalostiach posledných dní vidíme výzvu Boha.

                Všetci sme ostali v nemom úžase z toho, čo sa stalo. Ján Kuciak a jeho snúbenica už nežijú, už nie sú viac medzi nami. Aj tí najtvrdší z politických lídrov a oportunistov prežili zdesenie.

Nech im Pán udelí večnú spásu a spoločenstvo so svätými. Amen.

                Dôležité je, aby smrť tých dvoch ľudí nebola zbytočná. Aby sme prijali výzvu na očistenie, ktorá nám musela zaznieť takto neuveriteľne tvrdo, aby sme sa prebrali zo spánku. Jeden účastník pietnej spomienky sa vyjadril, že už toho bolo dosť, ba viac ako dosť. Koľké je toto zastavenie? Už sme mali Gorilu, desiatky káuz, Baštrnák.... A čo sa zmenilo? Ako sme našu krajinu posunuli k lepšiemu systému?

                Zistili sme, že bol mečiarizmus.... Ale zlo sa v tejto neobyčajne brutálnej podobe neskončilo. Chvíľu sme sa potešili odvolaním amnestií.... Teraz sme zistili, že sme na tom naozaj zle, že sme len banánová republika. Postkomunistická krajina, ktorá nie je stabilná, nie sme právny štát. Žiadna moderná krajina EU. Kto tu vlastne vládne?

                Čo nás teraz čaká? Skúsme prekonať pátos a vyjadrenia o ľuďoch na uliciach, že to pripomína november 1989. Použitý prostriedok musí odpovedať cieľu. Koľko ľudia vydržia na námestiach? A neboli tam aj proti Gorile? Čo sa teda zmení? Čo vieme zmeniť? Čo všetko urobíme, aby sa zmenil stav verejných vecí?

                Na veľkú dieru, veľká záplata. Ak aj naďalej necháme pomaličky zaspať výzvu a etos tejto vraždy, bude treba čakať, že bude horšie.

                Prebrali sa už tí, ktorí opakovane dovolili vládu Smeru? Pochopili už, o akých ľudí ide? Tento posledný úder odkryl masky týchto ľudí definitívne. Jeden hrá zúrivého, druhý hrá smutného.... ale sedia tam, kde predtým, a trasú sa. Prišiel koniec. Prišla bodka, ktorá dúfajme definitívne ukázala, kto sú tí ľudia.

                Výzva ľudí na pád vlády nebola nenáležitá, keď zaznela na pietnych zhromaždeniach, je správna. Nie je politická, ako hovoria tí, ktorí ju súce počujú, ale musia ostať premiérmi a ministrami. Hoci pre nás už nimi nie sú. Politická kultúra, ktorú tak nutne potrebujeme, káže, že mali odstúpiť tesne po tom, čo nás všetkých smrť týchto dvoch ľudí zaskočila. Zároveň si sami zakladajú ďalšiu trestnú zodpovednosť.

                Títo ľudia by chceli odísť, ale tí, ktorí si ich kúpili, im to nedovolia. Treba upratať. Rýchlo povyplácať, rozdať, rozkradnúť, čo by sa ešte dalo...

                Uvedomuje si verejnosť, aké obludné štruktúry sa nám prezentovali? Ako kvalitne sú prepojení s toľkými štruktúrami nášho štátu? Čo s tým? Žiadne jednoduché riešenia nie sú. Myslíte si, že po voľbách, ktoré musia Smer vyniesť z politickej súťaže, sa niečo zmení? Prečo? Tí ľudia nevedia kúpiť aj iných?

                Ostáva teda, aby sa zvýšili očakávania verejnosti. Aby sme raz, už raz teda bdeli viac. Nová vláda musí očistiť celý systém. Aspoň začať nekonečný proces. Len tak sa krajina stane vyspelou. Ak tu začne platiť právo.

                Voličmi strany, ktorá priviedla krajinu do tohto marazmu sú aj mnohí, ktorí sa hlásia ku kresťanom, najmä katolíkom. Už spoznali, čo sa deje? Precitli? Už sa nasýtili post komunistov?

                Kresťania v jednom z prvých radov musia žiadať a presadzovať spravodlivosť. Musia žiadať spoločnosť o vymožiteľnosť práva. Kresťania musia stáť v čele tohto zápasu, vyplýva to z ich morálneho statusu boja za dobro. Máme sa zastávať sirôt a vdov. Veľmi konkrétne statusy pre život kresťana so spoločnosťou. Aby Boh mohol krajinu žehnať. Čítajte Knihy kráľov a Kroník, ako dopadli krajiny, ktoré nerešpektovali právo a mamon im bol bohom.

                Ján Kuciak a jeho snúbenica sa stali, možno nechtiac, novými symbolmi našej krajiny. Sú tu teda sily, ktoré neznesú, aby sme zapredali túto zem zločincom. Tieto sily sa nie celkom dajú zastrašiť. Jeden z nich za to umrel. Poďme byť jednotou, ktorá nadviaže na tento etos. Bude to najlepšia pietna spomienka a odpoveď na výzvu, ktorú Boh teraz dáva krajine.