Blog

« Späť

Anjel potom od nej odišiel

Anjel potom od nej odišiel

Lk 1, 38c

Mám rada tento verš. Necháva Máriu s tajomstvom. Život ide ďalej. Anjel odišiel. Neukazuje sa jej každú chvíľu a nechodí ju nápadne a verejne kontrolovať že ako sa Mária má a či je Boží Syn v poriadku. Boh je s ňou a v nej a celé nebo sa nevie dočkať, kedy už bude mať Mária termín. Rozmýšľam, že keby to bola moja dobrá kamarátka, tak by som na ňu nevedela prestať myslieť a prežívala by som to celé s ňou.

Nemusím čakať na to, či to bude chlapček alebo dievčatko.

Či bude zdravý.

Po kom bude.

Poznám záver.

Aj keď viem nielen to ako to s ním dopadne v Betleheme alebo potom neskôr v Jeruzaleme, chcem prežiť tento týždeň v očakávaní. Máriin termín sa blíži a chcem byť v týchto posledných dňoch pri nej. Miesto anjela, ktorý odišiel.

 

(Fra Angelico: The Annunciation http://www.artbible.info/art/large/255.html)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
... posledné dni tehotenstva sú plné očakávania i obáv, hlavne u prvorodičky.Človiečikovi je už v mame pritesno, príručka neodporúča v treťom trimestri cestovanie. A ešte k tomu na somárovi. Ale Mária je manželka a nepustí Jozefa so sčítacím hárkom samého. Sú predsa rodina. V dobrom i zlom spolu. ... že ťa neopustím... tak mi Pán Boh pomáhaj.
Odoslané 18.12.2011 17:38.
... v tieto dni už majú mami pripravené tašky do pôrodnice. Ale Panna Mária so sv. Jozefom nemali ani prístrešie. Klopú na dvere ale každý ich posiela preč. Ako sa asi cítili vtedy? ... ako sa cítia teraz?
Odoslané 18.12.2011 19:59.
Odoslané 19.12.2011 22:06.
Skutočne klobúk dole pred Máriinim "fiat". Obdivujem jej odvahu a vieru. Často rozmýšľam nad tým, či vôbec tušila, čo ju všetko čaká:
zavrhnutie zo strany rodiny, miestneho spoločenstva,
život ohrozujúca cesta,
prenasledovanie,
útek,
niekoľkoročný azyl,
celoživotné stretávanie pohľadov typu "Aha, ty si ta Mária, ktorá má nemanželské dieťa"
a nakoniec pohľad na potupnú smrť svojho Syna.

V kontraste so slovami: "Boh má úžasný plán pre Tvoj život", ten jej nevyzeral veľmi ružovo. Ale Boh ju chránil a nakoniec aj oslávil.

Nad čím všetkým všetkým asi rozmýšľalo toto jednoduché dievča, keď od nej anjel odišiel? ...
Odoslané 21.12.2011 9:04.
Chcem byť pri nej. Miesto anjela, ktorý odišiel. Vďaka za pripomenutie, že odišiel práve preto, aby nechal miesto pre mňa. ;-)
Odoslané 23.12.2011 12:11.