Blog

« Späť

Prítomnosť ženy

Prítomnosť ženy

Čakali ma prvé dni štúdia teológie na fakulte v Košiciach. Čerstvá juniorka po prvých sľuboch. S niekoľkými spolužiačkami ako prvé denné študentky na škole. Cítila som strach, ktorý k tomu všetkému patrí.

 

Pred Pánom som ešte pred začiatkom akademického roka spracovávala to, čo ma čakalo: sympatickí spolužiaci, seminaristi a profesori, ktorí neboli zvyknutí na ženy-študentky. Kniha od Jo Croissant: „Kňazstvo ženy alebo kňazstvo srdca“ bola v mojej knihovničke už od strednej školy - ešte stále neprečítaná. Ťahalo ma otvoriť ju a pri listovaní som našla kapitolu „Panenstvo.“

„Žena je od prírody zvodkyňou, má sklon k vábiacej, mámivej láske. Ak sa tejto úzkoprsej lásky zriekne, stane sa cudnou, pretože už nič nebude očakávať pre seba. Prítomnosť ženy nie je nikdy bez účinku, buď prináša jas, alebo nepokoj. Stačí jej prítomnosť, a muži zmenia svoje správanie podľa toho, či prebudí to najlepšie alebo najhoršie v nich.“

Aké jednoduché! Viedlo ma to k modlitbe, aby som v mužoch, ktorých stretnem, vždy prebudila len to najlepšie, čo je v nich. Myslím, že sa táto modlitba Pánovi páčila. Prijatím svojej ženskosti so všetkým, čo k nej patrí, vstupujem vo všetkej jednoduchosti ako žena do vzťahov s tými, ktorých stretávam. Som sama sebou. Ak nevnímam „ohrozenie“ zo svojej strany, či zo strany toho druhého, nebojím sa použiť vetu: „Mám ťa rada! Mám vás rada!“ - a povedať to hoci aj svojmu diecéznemu biskupovi:) (jasné, že teraz by to bolo v banskobystickej diecéze ťažké) 

Modlila som sa tak asi pred desiatimi rokmi a rada sa k tejto modlitbe vraciam. Oslobodzuje moje srdce a vidím, že ma robí darom pre tých, ktorých mi posiela ako bratov, sestry, priateľov a priateľky na mojej a našej spoločnej ceste za Pánom.

(Článok uverejnený v časopise Zasvätený život 2012/01)

foto S.Františka (sv. František a Klára, záhrada pri Porciunkule, Assisi)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Nie je jednoduché naučiť sa tomuto všetkému a zaujať správny postoj vôči mužom.
Sestrička , nečítala si náhodou knižku od Márie Gavorníkovej: SPOVEĎ ŽIEN ?
Je tu veľa pekných myšlienok, len zopár ich spomeniem:
- bytosť oslobodená od telesných žiadostí stáva sa duchovnejšou, tvorivejšou, schopnejšou. Človek sa jedným slovom povznesie.
- život je ťažký, vyžaduje ustavičný boj a žena musí byť v každom ohľade silná, aby vedela čeliť náporom, ktoré život donáša.
- my ženy musíme byť hrdé, že i silné pokolenie, keď sa vyčerpá, práve u ženy hľadá svoju záchranu.
- ženy ženú sa za svojim úpadkom niekedy ozaj ozlomkrk, čím pravda strácajú úctu u mužov, ktorí predsa len ďalej vidia a chcú v žene vidieť len to, čo ich povznáša, čo im pridáva dôstojnosti a krásy. Chvíľkové vzrušenia, tie ešte nie sú mužským ideálom ! Konečne to nepridáva ženám ceny, lebo to dala žene príroda sama. Ale žena, ktorá sa v mužových očiach nad toto povznesie, ktorá i v kritickej chvíli tvorí okolo seba atmosféru ducha - vylučujúc svojou prítomnosťou podobné napätie - takáto v očiach mužových vyhráva, k takej sa v najťažších chvíľach obracia ich duchovný zrak ...
Muž hľadá v nás prirodzeným právom bytosti, na ktoré sa v každom prípade môže spoliehať, ktoré nesmú do víru padnúť ani vtedy, keď všetko okolo sa potápa, keď treba byť majákom slabých a upracovaných, ktorí veľmi často práve u ženy hľadajú svoju záchranu a svoje vykúpenie.
Odoslané 8.2.2012 23:10.
Františka, znovu si ma nakopla, aby som sa pokúšala nájsť spôsob, ako prejavovať lásku niekomu, o kom si myslím, že ma momentálne nemá rád. neviem si pomôcť, ale ak pre nič za nič človeka šéf vyhodí z práce " na hodinu", ako právoplatne odsúdeného zločinca za úmyselný trestný čin, ktorý som nespáchala, môžem mať ten pocit, že asi má niečo proti mne.
Ak môj brat má niečo proti mne, mám nechať svoj dar a bežať za ním a zmieriť sa s ním....
Ako pristúpiť k mužovi, ktorý nezvláda samého seba?
Ktorý mi písomne zakázal vstupovať do jeho kancelárie, aj do celej firmy?
Ako mu dať najavo, že ho mám rada, bez ohľadu na to, ako sa voči mne zachoval?
Ako ho obklopiť láskou?
Ako mu byť na pomoc?
Odoslané 9.2.2012 8:13.
Jozef, Otilia, dakujem za komentare. Knihu Spoved zien nepoznam a v podstate neviem ani odpovedat na tvoje(Otilia) otazky. Viem len, ze Kazatel 3 ma pravdu. Aj posolstvo Bozieho milosrdenstva - ak nemozes konat skutky, ani hovorit, mozes sa modlit.
Odoslané 10.2.2012 10:42 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Otka, pamätáš sa ? raz som položil otázku , " či láska ospravedlňuje aj nespravodlivosť ? " a ty sa napísala , že " áno ". Tak teda , ty si šéfovu nespravodlivosť odpustila, a tým hasla fajka. Nehneváš sa, nechceš sa mu pomstiť, neohováraš ho, si správna kresťanka. Čo si počne on s vlastným životom a so svojim svedomím, to je už jeho vec.
Ja viem , strašne to vie bolieť, rana sa zahojí, ale bolesť ostáva.
Odoslané 10.2.2012 20:56.
Sestrička bolo by zaujímavé vypočuť si reakciu muža-rehoľníka, kaplána, duchovného o. a podobne na tému Prítomnosť ženy.
Odoslané 10.2.2012 21:02.