« Späť

Musím, mal by som, chcem

“Mal by som” a “musím” sú ako dve miestnosti jedného väzenia. Vždy nás držia v zajatí strachu a láska do nich dočiahne len ťažko. My ju nepustíme.

MAL BY SOM je najmä snahou získať lásku. MUSÍM možno o niečo viac dýcha strachom, že lásku stratím. Vo vzťahu k Otcovi mal by som a musím nemá svoje miesto. Jedine ak sme Ho ešte naozaj nespoznali.

MAL BY SOM ti bude neustále diktovať, čo všetko by ešte bolo dobre. Tlačiť ťa do pocitu viny, že nerobíš dosť, že to aký si, rozhodne nestačí, že takto so sebou určite nemôžeš byť spokojný, že je čo vylepšiť, zdokonaliť… MAL BY SOM ti rado sľúbi, že potom bude všetko inak – keď sa zmeníš ty, keď sa zmenia okolnosti, keď vyrastieš, keď dokážeš to, či ono… možno potom zakúsiš Boha, možno potom budeš môcť slúžiť, možno potom sa naučíš modliť, možno potom pôjde všetko lepšie… MAL BY SOM ťa bude donekonečna zdržiavať od toho, čo už dnes môžeš vziať do rúk a užívať to. MAL BY SOM ťa okradne o všetko, čo Boh pre teba pripravil na dnešný deň., pretože budeš natoľko nespokojní, že si nedovolíš na to siahnuť. MAL BY SOM ťa prinúti odmietnuť každý dar, pretože si si ho ešte nezaslúžil.

MUSÍM do teba bude okrem pocitu nehodnosti vtláčať aj pocit povinnosti. Naliehavo ti bude pripomínať, čo všetko nesmieš zabudúť, a čo všetko ťa ešte čaká. Vystresuje ťa hneď ráno, hneď ráno ti dá pocítiť, že na to pravdepodobne nemáš, ale zároveň ťa vyhecuje ísť na 120%. MUSÍM ti bude vymenúvať zoznam povinností, ale nebude mu stačiť tvoj pocit nehodnosti. MUSÍM ťa bude nútiť uložiť si trest, ak neuspeješ, všetko bude stavať na tvojej vlastnej sile a dôkladne sa postará o to, aby si si myslel, že všetko závisí od teba. Všetko je o tom, čo dokážeš a urobíš ty. MUSÍM ťa bude chciee unaviť do krajnosti a nikdy ti nedovolí spokojnosť. Neúspech je najväčším zlyhaním. V podstate neriešiteľné. MUSÍM ťa kompletne vyhodí z milosti, prinúti ťa zabudnúť na dôveru a z tvojho vzťahu s Otcom spraví vyprázdnený obchod s pravidlom “niečo za niečo.”

Ak žiješ v priateľstve s MUSÍM a MAL BY SOM v tvojom vzťahu s Bohom, neženie ťa láska k Nemu, ale strach z Jeho nespokojnosti. Si vo väzení, ktoré má dve miestnosti a pravdepodobne sú chvíle v miestnosti MAL BY SOM pre teba určitým uvoľnením. Boh ale pre teba pripravil voľnosť, ktorá nemá hranice ani brány, žiadne zavreté dvere, stiesnené priestory, ani stiesnené pocity. Boh ťa ľúbi.

Možno ťa to prekvapí, ale musím a mal by som nie sú správnymi odpoveďami na Jeho lásku. Ježiš nezomrel za tvoje hriechy a neukázal, ako hlboko ťa Otec miluje preto, aby ťa tým uvrhol do väzenia MAL BY SOM a MUSÍM. Ježiš to spravil preto, aby si do tohto väzenia nikdy nevstúpil, alebo ťa minimálne z neho chce vyviesť čím skôr. A vždy, keď sa doň budeš chcieť vrátiť, znovu príde, otvorí dvere, ktoré si za sebou zavrel a povie ti “Poď za mnou, ak CHCEŠ.”

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Možno to nie je až také strašné s tými dvoma slovami "musím" a "mal by som". Povinnosť nie je len "väzenie", ale aj povedomie zodpovednosti.
Ježiš za mňa zomrel a pozdvihol ma do výšky Božieho dieťaťa. Mal by som s tým niečo urobiť. Musím mu to nejako oplatiť...
Odoslané 10.6.2012 7:17.
emoticon práve to som sa snažila povedať... že láska nemusí, ale chce. Nebolo mojou snahou povedať, že sa na všetko môžeme vykašľať a robiť si každý to, čo chce ;), alebo že nie je potrebné odpovedať na to, čo Boh dáva konkrétnymi skutkami.
Zodpovednosť je veľmi dobrá. Ale mal by som a musím na mňa dýchajú zákonníctvom a snahou "kúpiť si" Jeho lásku, resp. udržať si ju niečím, čo urobím alebo neurobím. Ale On nás miluje a spasil nás skôr, než sme čokoľvek urobili. A keďže viem, že tá láska je a potrebné je iba ju prijať, nechcem žiť v pocitoch musím a mal by som, keď ma Ježiš povolal do slobody skutočnej lásky.
Skutočná láska možno aj robí to isté, ako musím a mal by som emoticon, ibaže z lásky emoticon.
Odoslané 10.6.2012 7:30 ako reakcia na Stanislav Košč.