« Späť

Mýty a legendy kresťanov 1

Tento blog má trochu chúlostivú tému . Odvážlivci môžu aj diskutovať, to by bolo fakt super, počuť váš názor na vec.

 

Mýtus číslo 1: Kresťan musí dosiahnuť spásu.

Mnoho kresťanov si mylne kladie za cieľ niečo ako "spasiť si dušu", akoby to mohlo závisieť od našej aktivity. Písmo tomu veľmi nenasvedčuje. Hovorí napríklad:

Oni sa ešte viac čudovali a hovorili si: "Kto potom môže byť spasený?"  Ježiš sa na nich zahľadel a povedal: "Ľuďom je to nemožné, ale Bohu nie. Lebo Bohu je všetko možné." Mk 10, 26-27
Hovorili o úzkej téme - prekážke bohatstva, ktorá človeku znemožňuje spásu. Tí muži zúfalo videli, že problém ich presahuje. Ak je ľahšie prejsť ťave uchom ihly, ako boháčovi do nebeského kráľovstva, čo bude s nimi, keď majú toľko hriechov? Veď byť bohatý ani nemusí byť zlé, koniec koncov. A oni boli horší, než len bohatí. Aj ja mám aj iné problémy, než že nedokážem správne používať svoje peniaze. A Ježiš mi otvorene hovorí: Kto môže byť spasený? Tebe to nie je možné. Ale Bohu nie. Bohu je možné všetko. Dokonca aj spasiť teba.

Lebo spasení ste milosťou skrze vieru; a to nie je z vás, je to Boží dar: Efezanom 2,8
- milosťou - dostať milosť znamená byť prepustený z výkonu trestu. Inak povedané, dostať milosť, znamená byť oslobodený od povinnosti niesť zodpovednosť za to, čo sme neurobili správne. Sme omilostení, už nemusíme trpieť za viny, ktoré máme. Nemusí na nás dopadnúť spravodlivý trest. Ako sme to dosiahli? To nie je z nás, to je Boží dar.

Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby skrze neho svet spasil. Jn 3, 17
- skrze Neho. Nie skrze nás. Boh poslal Ježiša, aby prostredníctvom neho spasil svet. Nie, aby umožnil ľuďom spasiť sa, t.j. urobiť niečo, čím dosiahnu spásu, zabezpečia si prijatie u Boha. Poslal Ježiša, aby svet (kto je svet? - len tí dobrí?) spasil. A Ježiš to zvládol :).

On nás spasil a povolal svätým povolaním, nie pre naše skutky, ale zo svojho rozhodnutia a milosti, ktorú sme dostali v Kristovi Ježišovi pred večnými vekmi. 2 Tim 1,9
On nás spasil. Zas a znovu to spravil On a nie my. Dokonca zo svojho rozhodnutia - nie pre naše skutky. Si spasený a povolaný - a to nemá nič s tvojimi skutkami a má to všetko s milosťou, ktorú si dostal. Tu vidíme novú logiku. Spasil a povolal. Nie povolal, aby sa spasili. Aktivita Boha predchádza všetko, čo urobíme my. A prvé nezávisí od druhého, nie je podmienené. Boh je predsa zvrchovane slobodný.

Spasil nás nie pre spravodlivé skutky, ktoré sme my konali, ale zo svojho milosrdenstva; kúpeľom znovuzrodenia a obnovy v Duchu Svätom. Títovi 3, 5
Nie pre spravodlivé skutky... ani pre tie najlepšie a najväčšie veci, ani pre obrátené zástupy nevercov, zachránené stovky bezdomovcov, ani pre hodiny obetované najbližším, ale zo svojho milosrdenstva. Hovorí, že hoci sme konali spravodlivé skutky (hej, aj človeku sa sem tam stane), nie je a nebude to pre ne, že sme spasení. Boh rozhodol a daroval. Obnovil kúpeľom znovuzrodenia. Priniesol NOVÝ ŽIVOT. Obnovuje v Duchu. Nový život plodí nové skutky, ktoré nesú ovocie, tvoja viera musí byť viditeľná a konkrétna v tvojom živote.

DOSTAŤ JE OPAKOM ZASLÚŽIŤ SI.

Ak by to ešte nebolo jasné, ponúkam ešte jeden verš.

"Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna akozmiernu obetu za naše hriechy." 1Jn 4, 10

Ešte snáď jedna dôležitá vec, ktorá mi prichádza na um, aby sme tento mýtus zbúrali celkom. Tvoj vzťah s Bohom sa nemá skončiť tým, že budeš spasený. V skutočnosti sa tvoj vzťah s Bohom práve týmto začína. Si spasený. Ako na to odpovieš? Si zachránený Spásou, ktorú Boh zabezpečil a daroval tebe vo chvíli, keď Ježiš zomrel za teba, aby si ty dostal milosť. Chceš žiť tento nový život?

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Teraz som ťa akože nepochopil, to ako keď som bol pokrstený a umrel som tým pádom v Kristovi, tak zas môžem byť grázel a robiť si čo chcem, veď i tak dobrý Boh sa zmiluje nado mnou, lebo ja v neho verím. Môžem vraždiť, znásilňovať, smilniť, drogovať a i tak mi stačí, že verím v Boha aby som bol spasený? Ukáž mi svoju vieru so skutkov sa píše. Takže to nie je o skutkoch, že skrze skutky chceme byť spasený. Je to z viery. Všetko toto sa koná z viery a pre lásku k Bohu a k blížnemu svojmu, pretože nikto taký nebude spasený, kto koná zlo a odvoláva sa len na Božiu milosť. Preto človek v krste sa stal novým človekom. Telo sa stalo chrámom Božím. Nezarmucujte Ducha Svätého! Lebo sami si na svoju hlavu privoláte prekliatie. Nezabúdaj, že nie každý, kto volá Ježiša, Pane, Pane, bude aj spasený, ale kto koná vôľu Otca a ukazuje svoju vieru skrze skutky.
Odoslané 26.11.2011 9:01.
emoticon nie, to čo si opísal, vo svojom blogu vôbec netvrdím. Len hovorím, že ak by si aj neurobil nikdy nič z toho, čo si napísal (Môžem vraždiť, znásilňovať, smilniť, drogovať a i tak mi stačí, že verím v Boha aby som bol spasený?), to jest bolo skoro dokonalý, nebude to stačiť na to, aby si sa mohol nazvať spaseným. Hovorím len to, že spása pochádza od Boha a nie z našich skutkov. Nehovorím, že nemáme konať spravodlivé skutky ;), alebo že to nie je potrebné. Pavol píše: Veď sme jeho dielo, stvorení v Kristovi Ježišovi pre dobré skutky, ktoré pripravil Boh, aby sme ich konali.(Efezanom 2,10).

Napísala som "Spasil nás nie pre spravodlivé skutky, ktoré sme my konali... Priniesol NOVÝ ŽIVOT. Obnovuje v Duchu. Nový život plodí nové skutky, ktoré nesú ovocie, tvoja viera musí byť viditeľná a konkrétna v tvojom živote."

Nie, nejde mi tu o hlásanie protestanského učenia, že sme spasení milosťou a na skutkoch nezáleží. Skutky sú však podľa mňa odpoveďou na spásu a nie jej príčinou, ako to mnohokrát chápeme, že spása je odmenou za naše snaženie. To je blbosť. Ak niekto prijme, že ho Boh zachránil, už nemôže žiť ako predtým, a o to všetko sa bude usilovať, čo si písal - aby žil verne Bohu, plnil jeho vôľu a tešil jeho srdce. A bude vyznávať hriechy, aby mu pre Kristov kríž bolo odpustené. Ale je veľa ľudí, ktorí si myslia, že hriechy môžu "vyvažovať" dobrými skutkami a tak sa pretlačiť do neba. Prijať spásu znamená nechať sa obdarovať Bohom, zadarmo, nezaslúžene, vtedy, keď si vôbec nič nezaslúžiš. To je spása. Že to musí zmeniť a aj zmení tvoj život, je podľa mňa prirodzené. Inak sa nebavíme o skutočnej živej viere a vzťahu s Bohom.
Odoslané 26.11.2011 11:41 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Tak takto to je už lepšie, pretože ten tvoj článok potom je dosť jednostranný a môžu to ľudia zle aj pochopiť. Nemám rád, ak niekto sa dovoláva Božieho milosrdenstva a pritom uráža Boha naschvál svojim konaním. Preto ak zdôrazňuješ jednu vlastnosť Boha, nezabúdaj zdôrazniť aj tú druhú. Pán chce aby sme mu dôverovali, rozjímali nad jeho veľkým milosrdenstvom, pretože je naozaj obrovské, ale ak budem zdôrazňovať vždy a čiste len jeho milosrdenstvo, tak ľudia si to môžu tiež zle vysvetliť. Ako ty píšeš teraz, že niektorí si myslia, že si spásu zasluhujú skutkami, tak si niektorí môžu potom namýšľať, že netreba nič robiť, lebo už keď uveria sú spasení. Ale ako sa píše: Čo ste neurobili jednému z mojich maličkých, mne ste neurobili. Každý jeden sa bude z nás zodpovedať pred Pánom v deň súdu, zo svojich hriechov, zo svojich nevyužitých talentov a z nekonania dobra. Len vďaka Pánovi Ježišovi môže Boh plne prejaviť svoju veľkú lásku a milosrdenstvo, pretože by sme všetci zle dopadli. Presne toto je o tom, že skutkami sa nespasíme, len skrze Ježiša a nezaslúženú Božiu milosť. Preto treba hovoriť áno, Pán je milosrdný a milostivý, zmilúva sa a odpúšťa ale, netreba sa opovážlivo spoliehať na jeho milosrdenstvo.
Odoslané 26.11.2011 12:54 ako reakcia na Janka Guričanová.
Bázeň pred Pánom je jeden z darov Ducha Svätého, a tento dar na toto človeka upozorňuje.
Odoslané 26.11.2011 12:56 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Vieš, ľudia môžu zle pochopiť všetko, čo povieš, nech by si to poistil aj z milión strán emoticon. Blog je malý formát, toto by mohlo byť aj na román. Chyba by sa ľahko dala nájsť v každom krátkom texte, lebo vystihnúť celú problematiku spásy, to sú tisíce popísaných strán emoticon.

Takže v skratke: Zhodujeme sa v tom, že človek je spasený zadarmo z Božej iniciatívy a táto spása sa musí prejaviť zmenou jeho života. Inak povedané nasledovaním Krista, ktorý sa stane jeho Pánom. V tomto poradí a nie naopak emoticon. To je pointa toho, čo som chcela povedať. Nie najskôr skutky a potom za ne ako odmena spása. Naskôr spása a skutky ako odpoveď na ňu.
Odoslané 26.11.2011 13:13 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Áno, v tom sa zhodneme. Ale veď máme jednu vieru a ja som sa nehádal s tebou. Ja som len upozornil. To, že si ľudia veci často inak vysvetľujú, to ja poznám veľmi dobre, lebo sa mi to stáva veľmi často. A ak zle je viera pochopená, tak je potom všetko zle. Ak je výklad zlý, je to ešte horšie, pretože aj tí, čo ho správne pochopia, už majú zlý základ a čo nakoniec tí, čo ho ešte zle pochopia? Ja mám už problém niečo písať, či sa k niečomu vyjadrovať. Stačí totiž, že jeden zle pochopí.
Odoslané 26.11.2011 13:37 ako reakcia na Janka Guričanová.
Priniesol NOVÝ ŽIVOT.Obnovuje v DUCHU. Tento NOVÝ Život je vlastné Božský život Boha, ktorý prijímame vierou. A ak sme naozaj znovuzrodení, máme tento Božský život v sebe, a ak máme Božský život v sebe začína platiť z á k o n Ducha života.Ja som tento z á k o n ako duchovný zákon pochopila iba nedávno. Myslím, že v tomto veriaci nemajú jasno, a nevedia ako tento zákon Ducha života funguje v ich živote.

Ja, keď teraz po mojom obrátení, poviem niekomu, že som spasená, všetci ma presviedčajú, že to nemôžem tvrdiť, že o tom rozhodne Boh až pri poslednom súde. Ako keby som sa tým rúhala, keď tvrdím, že som spasená. Ja to ale tvrdím práve preto, že som už uverila Bohu a bez výhrad mu chcem dôverovať. A práve preto, že verím, že ma Boh spasil, chcem žiť ten NOVÝ ŽIVOT.

Janka,napísala si to veľmi pekne a hlavne zrozumiteľne, no aj tak to pochopia len tí, čo majú uši na počúvanie a srdce otvorené na prijímanie. Nech nám je Boh milostiví, aby sme pre neho boli stále otvorení!
Odoslané 27.11.2011 16:27.
Agneska, rozumiem úplne, čo prežívaš, i s čím sa stretávaš. Pravdu majú obe strany emoticon. Ježiš povedal, že kto vytrvá, bude spasený... ale i tak vieme, že okamihom odovzdania života Jemu vstupujeme do tejto novej reality, žijeme v Božom kráľovstve... síce obmedzení telom, ale žijeme s Pánom a pre neho. To je spása... boríma sa s hriechom, prijímame Jeho milosť, odpustenie, láska a bezpodmienečné prijatie. Zo všetkého najviac túžime po Ňom. Zlyhávajúci a predsa zachránení. Máš pravdu. Kto nechce počuť, vždy bude hľadať problémy a teologické rozbroje. Ja sa nepasujem za mudrca a teológa, ale mám chuť a chcem hovoriť o veciach, ktoré ma Boh učí a dáva mi zažiť otvorene, aj za cenu konfrontácie, lebo mnoho ľudí je popletených polopravdami, tradíciami, ktoré nie sú postavené na Biblii ani na tradícii Cirkvi, mnohí nič nečítajú a majú v dospelosti vieru prvoprijímajúcich detí... Mám nádej, že ľuďom moje slová prinesú správnu slobodu a nie ospravedlnenie svojvoľnosti emoticon. Myslím, že tí to tu ani nebudú čítať emoticon.
Odoslané 27.11.2011 20:49 ako reakcia na Agnesa Kalafutová.
Súhlasím s tebou. Povzbudzujem ťa, píš a hovor o tom i naďalej, lebo z tvojich slov vanie Duch Pravdy.
Odoslané 28.11.2011 7:50 ako reakcia na Janka Guričanová.
Martin Švikruha
Mila Janka, povzbudujem ta dalej kracat na tejto uzasne radostnej ceste. Ktosi velmi mudry povedal, ze ak neohlasujeme Bozi dar do tej miery, ze nas budu prekrucat a nepochopia nas, neohlasujeme ho vobec. Ohlasuj eda dalej dobru a nezasluzenu novinu, ktorou oslobodzujes zajatych ...
Odoslané 28.11.2011 15:00.