Blogy

« Späť

Prečo mlčíme

Prečo mlčíme

Prečo sa len pozeráte? Prečo sa nezapojíte? Prečo nehlásate pravdu?

 

Autor, africký kresťan, s hrôzou pozoruje proti-kresťanské nálady v Európe a je udivený, s akou pasivitou k nim pristupujú európski kresťania.

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

V západnej Európe sa už dlhšiu dobu znáša vlna kritiky na kresťanstvo - proti-kresťanské hnutie. Byť veriacim sa pokladá za úbohé.

Jemne povedané: väčšina kresťanov len bezmocne a pasívne čaká na úplnú skazu už aj tak ťažko skúšaného kresťanstva. Nebojím sa o Cirkev, že by neprežila ťažké situácie (Mt 16,18) alebo že by ju Kristus opustil (Mt 28,20). Mám však obavy z veľkej bezstarostnosti a apatie, ktoré prejavujú európski kresťania v tejto zložitej situácii.

Kresťania pristupujú k narastajúcej vlne proti-kresťanstva s úplnou pasivitou. Ľudia sú vďaka médiám, novinám, časopisom, televízii a rádiám každodenne konfrontovaní s rôznymi ideológiami, voči ktorým obstojí iba hlboká viera a jasný úsudok. Otázka znie: Ako na to kresťania reagujú? Čo proti tomu doteraz podnikli?

Čítam dennú tlač a som zmätený z horlivosti a nepriateľstva, s akými novinári a vydavatelia robia nepodložené úsudky, uchyľujú sa k nelogickým záverom a kritizujú Cirkev a jej vedenie. Pasivita, s akou kresťania reagujú na tieto útoky, je alarmujúca.

Prečo sa len prizeráte, ako ničia to najcennejšie, namiesto toho, aby ste diskutovali, bránili sa a hlásali pravdu? Prečo nevyužiť svoj prirodzený potenciál, schopnosť reagovať na negatívne trendy, obzvlášť keď sa z nich stávajú nebezpečné ideológie?

Teraz je čas prebudiť sa. Každý by mal rozprávať tak, ako vie a tam, kde sa nachádza. Píšme! Hovorme nahlas! Musíme sa pripraviť, pretože Kristus nás už varoval: „... lebo synovia tohto sveta sú voči sebe navzájom predvídavejší ako synovia svetla …“ (Lk 16,8)

Tento vývoj sa nám nepodarí zastaviť čakaním na Boží zázrak. Prečo by On mal urobiť zázrak? Veď nám už predsa dal schopnosti, našu vieru a náš rozum, aby sme mohli konať.

Modlitba je nepochybne prvý krok, ktorý musíme urobiť, ale iba ona nestačí. Musíme konať. Dlhujeme to svojim potomkom. Ľudia opúšťajú Cirkev, pretože dostávajú nesprávne odpovede na svoje otázky. A dostávajú ich od nesprávnych ľudí.

Priemerný Európan, ktorý číta dennú tlač, má skôr tendenciu stratiť svoju vieru, než aby zostal veriacim. Je čas nechať Krista, aby nás viedol. Nech všetci okolo nás vedia, že kresťania sú tu. Kde ste? Čo vidíte? Čo počujete? Čo viete? Hovorte nahlas! Naše mlčanie je naša bolesť.

Kizito Chinedu Nweke

 

Nweke Kizito Chinedu is a seminarian originally from Nigeria and currently studying at the Pontifical University Heiligenkreuz near Vienna.

Zdroj: http://europe4christ.net/index.php?id=533&L=9

+

Neboli sme zvyknutí protestovať. Nedokázali sme to - hovorím aj o sebe - ani  keď nám niekto išiel proti nášmu presvedčeniu, mienke, stanovisku. Zdravý rozum, etika, mravy nie sú dnes ničím. Bola zmietnutá zo stola, človeka vysmiali, väčšina sa prispôsobila tomu, čo je. Dôvodov je veľa. Nestratiť zamestnanie, zdroj obživy pre rodinu, dobrú povesť, ktorá ňou nie je, ak zradila ideál, strach o stratu kadečoho. Nie je tak bez príčiny. Skutočne môžeme stratiť.

Strata zdravia

Kňaz vo Francúzsku stratil pôdu pod nohami , keď ho premohli ochrancovia zákona a zmlátili ho na nepoznanie, lebo chránil chlaca pred údermi zúrivého policajta na pokojnej demonštrácii za rodinu a jej práva...

Strata slobody

Kravály a zatýkanie vo Francúzsku, lebo sa rodiny a normálni ľudia búria proti nespravodlivým zákonom, ktoré sú diskrimináciou osobnosti človeka, sú diskrimináciou rodiny...

V Írsku je napádané spovedné tajomstvo pre vynucovanie si informácií...

Podnikajú modlitbové akcie, pre ochranu spovedného tajomstva a mnohé iné podujatia.

"Nechceme mlčať. Sme vaše zlé svedomie."  Róisín Bán

http://thefraternityofstgenesius.blogspot.co.at/2011/09/get-thee-to-confessional.html

Strata zamestnania

Pre diskusii alebo vyjadrení názorov na nesprávne, nespravodlivé, nemorálne a neetické zaobchádzanie s pracovníkmi...

 

Strácame ... život pre Krista..., a získavame život.

 

Môžeme si život  uchovať,  prispôsobiť sa  čudným, chorým, nespravodlivým  mienkam a zákonom iných, ktoré tu sú a zdá sa s úspechom získavajú šírku území...

+

Nikto nežiada, aby sme stratili zamestnanie, alebo vyšli do boja. Pápež František nás vyzýva, aby sme boli odvážni a bystrí" - aby sme rozmýšľali, čo môžeme urobiť a aby sme vôbec niečo urobili.

Ide do tuhého. Ide o základné hodnoty človeka, kresťana, ide o vieru v Boha, o identitu človeka, ide o základné ľudské práva, rodiny, o etiku, morálku... ide o všetko.

"Na počiatku bolo Slovo a to slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. Ono bolo na počiatku u Boha.

Všetko povstalo skrze neho a bez neho nepovstalo nič  z toho, čo povstalo. V ňom bol život a život bol svetlom ľudí," Ján 1, 1-4;

Bez Boha nie je život.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Veľmi jednoduché-aspoň u nás, - a už aj vyslovené, ale potom stiahnuté (viacerí autori).
Kompetentní mlčia.
A ak niekto vytŕča ponad dav, toho umlčia.
Odoslané 26.5.2013 9:26.
Nie na dlho, už to vytŕča zo všetkých strán... Veď sa to má zmeniť na Božiu slávu!
Odoslané 26.5.2013 13:05 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Amen. Nech sa stane! OAMDG!
Odoslané 26.5.2013 15:11 ako reakcia na Mária Künzl.
Pán nás učil, aby sme boli bdelí a my si nechávame kradnúť spred nosa, čo nám dal, a ešte sa prizeráme, ako keby sa to netýkalo nás... - práva rodiny, práva človeka, aby rozhodoval o tom, čo prijme a čo nie...Poznám taký príbeh, posielali to kdesi na zamyslenie - keď išli zarezať prasiatko, a zajac povedal, mňa do toho nič, to je jeho vec, myška, žaba, slimák...iné zvieratká a nakoniec sliepka, povedala, mňa do toho nič a - a tú stihlo podobné... Sme jedno telo. Ak nepochopíme, že MY musíme niečo urobiť, tak neviem, ako to dopadne, ukradnú nám nie len chrámy...kňazov, ale aj blížnych...poznáš, keď jeden zrádzal iného... Veď nie som ďaleko od reality... Mám nádej!
Odoslané 26.5.2013 15:58.