« Späť

Fotoreport z konferencie „Politika ako poslanie“

Fotoreport z konferencie „Politika ako poslanie“

Pred niekoľkými dňami sme zorganizovali konferenciu s názvom Politika ako poslanie. Pozvanie ku partnerstvu podujatia prijali zoskupenia a organizácie Kresťania v meste, Moja komunita, 7 vrchov, Adoptuj si politika a Kresťan v politike.

Akcie sa  zúčastnili aj  viacerí kandidáti do regionálnych volieb spolu so zahraničnými politikmi z európskej politickej strany ECPM – Európske kresťanské politické hnutie. Pred viac ako dvoma rokmi som sa stal členom tejto európskej platformy. V Európskom parlamente pôsobím v rámci frakcie ECR (čo je politické združenie viacerých národných strán, báza na akej je založené fungovanie v EP. (To len pre vysvetlenie, aby ste sa nestratili v tých skratkách :) )

Cieľom  konferencie bolo priniesť myšlienkové pohľady na pôsobenie kresťanov v politike na každej úrovni a vybudovať vzťahy a mosty medzi slovenskými kresťanskými regionálnymi politikmi a tými európskymi. Som veľmi rád, že pozvanie prijali aj pastori a  vedúci spoločenstiev. Je veľmi dôležité, aby sa ľudia z tejto úrovne vedenia nielen modlili za nových kandidátov, ale ich aj podporovali v ich novej službe. Veľmi silným momentom konferencie bola večerná modlitba chvál a uctenia Boha. Počas modlitieb za národ, cirkev, politiku, našu krajinu sme vyzvali kandidátov do komunálnych volieb, aby predstúpili. Prosili sme špeciálne za nich, aby získali  Božiu silu a odvahu a inšpiráciu do ich služby.  Mnohí zažili silné pohnutie. Kolegovia z ECPM boli na takýchto modlitbách prvýkrát. Dávali nám však veľmi pozitívnu spätnú väzbu. Teším sa, že aj takto môžem pomôcť k tomu, aby moji politickí kolegovia, či  európski, alebo regionálni objavili nové rozmery svojho poslania.

Samozrejme, nie celý program bol o modlitbách. Začali sme úvodom o našej snahe zmeniť k lepšiemu princípy v politike, ktoré vedú k nevraživosti a nespolupráci.  Konferencia mala dva dni a zaoberali sme sa tým, ako sa dá prakticky žiť politika ako poslanie. Jeden z mojich kolegov hovoril, že kresťanský politik nie je ten, kto bibliou trieska o stôl. Žitie evanjelia každý deň, držať sa pravdy a spravodlivosti aj v ťažkých rozhodnutia, toto sú znaky kresťanského politika.

Ale vrátim sa k prednáškam, ktoré odzneli na konferencii.  Kapacita hotela bola obmedzená, nemohli sme vás všetkých pozvať, ale verím, že nasledovná fotoreportáž vám viac napovie nielen o celej atmosfére, ale o tom, aké ovocie môžeme očakávať z tohto stretnutia.

Konferencia Politika ako poslanie, sála

Každý, kto prijal pozvanie na konferenciu prišiel so svojím vlastným príbehom. Stretli sme sa tam ako začínajúci politici, aj tí, ktorí majú dlhoročné skúsenosti.  Medzi kandidátmi do komunálnych volieb boli aj  skúsení primátori, poslanci. Jeden z nich mi hovoril, že keď začínal v politike, tak sa v ich strane spoločne modlili, ale neskôr od toho upustili. Ja myslím, že takéto niečo neprinesie dobré ovocie. Samozrejme, treba tieto dve veci vedieť správne spojiť a vyvážiť.  Zahraniční politici boli z Holandska, Fínska, Estónska, Rumunska. Vďaka technike a prekladateľským službám, sme všetci rozumeli.

Konferencia Politika ako poslanie, odznaky

Veľmi silno vnímam jednu vec. Ako Slováci sme málo hrdí na svoju krajinu, dedičstvo, históriu. Nemáme zdravé pochopenie vlastenectva. Len v jednom prípade dokážeme vytiahnuť štátnu vlaku a vyzdobiť ňou autá, domy, reštaurácie. Keď je hokej. Mám sestru, ktorá žije v Amerike. Vlajka USA, spolu s našou slovenskou, má svoje čestné miesto pred jej  domom. Každý účastník konferencie dostal odo mňa malý darček. Odznak s naším štátnym znakom. Aby ho hrdo nosil. Potrebujeme sa naučiť spoločne reprezentovať  našu domovinu a vyjadrovať svoj postoj, že nám na nej záleží. Nielen počas hokeja. Budem rád, keď sa pridáte aj vy a budete nosiť odznaky s hrdosťou na našu krajinu a budovať ju. O tom je vlastenectvo. Ale k tomu, aby sme mohli byť hrdí, musíme vystúpiť z ľahostajnosti a netečnosti, tieňa hundrania a nadávania na všetko zlé, čo tu je. Možno stačí na začiatok málo. Prísť voliť do komunálnych volieb a zodpovedne odovzdať určiť, kto nás bude zastupovať na miestach zodpovednosti.

Add de Bruin

Zaujímavú prednášku mal môj priateľ Add de Bruin. Hovoril o Božích zásadách pre politiku. Pán mu dáva na srdce, aby hovoril o týchto témach. Na Slovensku pôsobí už viacero rokov a určite ho poznáte zo projektu Sedem vrchov. Stojí za to ho počúvať!

Eimert Van Middelkoop

Eimert van Middelkoop, bývalý senátor z Holandska, sa zameral na tému: Ako preniesť kresťanské hodnoty do politickej praxe.  V politike pôsobí od roku 1989 a bol aj ministrom obrany. V prednáške trošku načrtol aj tému svojho neskoršieho workshopu a to o spravodlivej vojne. Eimert van Middelkoop videl hrôzy vojny, keď vyšetroval  Srebrenický masaker, ktorom bolo zabitých cez 8000 moslimov vojskami Republiky Srbskej Radka Mladiča.

Branislav Škripek s priateľmi

Počas programu sme mali prestávky - coffeebreaky. Mám rád tieto chvíľky, lebo sa môžem aspoň vidieť s priateľmi, pretože mi už neostáva čas na stretania sa a porozprávať sa. Mnohí využili tieto prestávky na rozhovory a zoznámenie sa. Jednoducho, bola dobrá atmosféra :)

Konferencia Politika ako poslanie, workshopy

Okrem spomínaného workshopu Eirmerta von Middelkoopa boli aj ďalšie workshopy. Jeden z nich pomohol komunálnym kandidátom s prípravou politickej kampane a s jej riadením. Fotografia je však z iného. Leo van Doesburg z ECPM predstavil a voviedol do politiky európskej strany. Výhodou všetkých workshopov bolo diskusia. V každom sme mali zabezpečené tlmočenie a tak aj tí, ktorí bojovali s angličtinou, sa mohli zúčastniť diania.

Branislav Škripek

Program v sobotu ďalej pokračoval mojou prednáškou Mandát bez hraníc. Zameral som ju na to, že sa vo svojom poslaní k zodpovednosti za spoločné dobro nesmieme nechávať obmedziť ani vlastnými nedostatkami. Naopak, musíme dobre rozumieť princípom spravodlivého konania, ako o nich učil Ježiš Kristus a dôsledne ich uplatňovať. Keď zasejeme  správne zrná, zožneme  o nejaký čas kvalitné ovocie. Tento princíp je platný v osobnom živote aj v národnej politike. Keď však politici zasejú vietor, zožnú víchor, hovorí Biblia. Myslím si, že múdry človek vo vedení toto vie domyslieť do dôsledkov. Veľmi mi záleží na tom, aby sme uplatnili aj v našej národnej aj v európskej politike zásady overené stáročiami, ktoré nám odovzdal Stvoriteľ všetkého.

Konferencia Politika ako poslanie, voľby podpredsedu ECPM

Druhý deň, v sobotu  bola aj panelová diskusia. A po nej, v popoludňajších hodinách prebiehal snem ECPM. Konali sa voľby. Členovia ECPM mi prejavili dôveru a zvolili ma za podpredsedu tohto hnutia. Veľmi si to vážim a svoje obdobie využijem na  budovanie nášho politického pôsobenia podľa  náhľadov, ktoré tu spomínam.  

 

V tomto čase chystáme elektronické výstupy z konferencie. Videá budú dostupné aj na Youtube kanály.

 


Partneri konferencie:

         

 

Prihláste sa na odber newslettera. Je zadarmo a kedykoľvek sa z neho môžete odhlásiť.