« Späť

Alzhaimer- život s postihnutým človekom, starostlivosť o takto chorého...6

Raz mi napadlo, že bude asi dobré zájsť za psychiatrom, a spýtať sa pár vecí, ktoré zvažujem uskutočniť v súvislosti so starostlivosťou o Magdušku chorú na Alzhaimera.

No, netvrdím že žiaden psychiater nevie poriadne, čo je to život s Alzhaimerom, ale mám pocit ,akoby tomu tak bolo.

Bolo mi zapožičané psychiatrom na moje prosíkanie DVD s nafilmovaným príbehom "akože" chorého na Alzhaimera. Herci boli snaživí, ale nepoznajúc život Alzhaimera zblízka. Veľa vecí, ktoré v štádiu  9 z 10 chorý na Alzhaimera nedokáže robili herci " ľavou zadnou". Snaha sa cení.

 Otázka psychiatra znela, či tak otrasné DVD by mohli dávať príbuzným chorého na Alzhaimera, aby vedeli čo ich čaká...

 Moja odpoveď znela: áno, rozhodne áno aj keď u každého človeka je priebeh choroby špecifický, často zažívajú oveľa horšie veci ako sú na DVD. Ak sú na ne nepripravení, ak ich na ne nikto neupozorní a nevaruje ich, že také niečo sa môže stať, dochádza k zraneniam zbytočným zlomeninám, a strate návykov ktoré sa podarilo cvičením udržať.

 

Škoda, že sa doposiaľ nenašiel nikto odvážny, kto by dokázal prijať kameramana do svojej rodiny na deň každý mesiac, aby sa dalo vidieť na reálnom príklade ako postupuje choroba.

 Škoda, že pomoc ľuďom chorým na Alzhaimera je iba medikamentózna podpora pár neurohormónov.

 

našla som toto:http://www.kognice.cz/de3mentia/traubnerova.pdf

 

Nadácia +centrum memory  (bola ochotná  na požiadanie poslať pár letáčikov, na moju iniciatívu  otvoriť pobočku na východnom slovensku nereagovali)

Nechcem nikomu ublížiť, nikoh osa dotknúť, ale niekedy sa naša snaha pomôcť, končí pomocou pre nášho rodinného príslušníka.

Iní nás už nezaujímajú.

 Nebolo by na slovensku Dobrého anjela, ak by pán Andrej Kiska nemyslel aj na iných onkologických pacientov, okrem jeho chorej manželky.

 

A tak, ako z vyššie uvádzaného dokumentu vyčítate, je jasné, že slovensko pre Alzhaimerov sa začína v Bratislave a konči sa

v Nitre a Trenčíne.

Gerontopsychiatrické ambulancie  na slovensku sú 3 v Bratislave, 3 v Nitre a 1 v Trenčíne.

Smutné

Štúdia je z roku 2003, možno sa od vtedy niečo zmenilo

 

 

všimnite si v štúdii žepriemerný vek prežitia je 4 - 12 rokov ?

 To je dosť dlhá doba,  aby sme v nej iba tápali bez pomoci odborníkov, nemyslíte?