Blogy

« Späť

25.11.2020 spomienka na prenasledovaných kresťanov - červená streda

25.11.2020 spomienka na prenasledovaných kresťanov - červená streda

Túto aktivitu, ktorá vznikla z iniciatívy ACN v roku 2016 v Spojenom kráľovstve si ešte média veľmi nevšímajú. Ja som však vďačný tejto organizácii, že svetu pripomínajú, ktorá skupina ľudí je najviac prenasledovaná, a dúfam, že si to budú viac všímať aj naši kresťania na Slovensku.

Zachytil som, že mladí ľudia zo Spišskej diecézy sa rozhodli venovať mesiac november pomoci trpiacim a prenasledovaným pre vieru. V spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi pozývajú k takýmto aktivitám:

-Každodenná modlitba Anjel Pána o 12.00, na úmysel za bratov a sestry, ktorí trpia pre vieru na celom svete.

-Hovoriť o prenasledovaní kresťanov vo svojom okolí, propagovať červenú stredu medzi priateľmi. Používať hashtagy #cervenastreda #redwednesday

Tiež môžeme dňa 25. novembra  zapáliť sviečku vo svojom okne a pripojiť sa k online modlitbe. Prečo by sme to mali robiť? Čo sa vlastne okolo nás deje? Z množstva negatívnych správ sme už tak otupelí, že máločo vnímame. Preto tu uvediem niekoľko príkladov trpiacich kresťanov, Dajme si sami otázku, či by sme my takému enormnému tlaku z okolia na konverziu nepodľahli.

India

V tejto krajine sú kresťania mnohými spôsobmi obmedzovaní. Zamedzujú im napríklad prístup k verejnému zdroju vody. Ak bolo v dedine len zopár kresťanov, museli sami vybudovať studňu, aby mali vodu pre svoje rodiny. Množstvo kresťanov je z kasty Nedotknuteľných, z ktorými nechceli nič mať ostatní Indovia. Avšak teraz keď prechádzajú na kresťanstvo, lebo vnímajú neskutočnú lásku a slobodu, ktoré ponúka kresťanstvo, sú tvrdo diskriminovaní, hoci podľa zákona by malo byť všetko v poriadku. 

Útoky už dokonca zažívajú aj sestry matky Terezy. V indickom štáte Jharkhand sú „sestry Matky Terezy pod tlakom úradov, ktoré nechcú, aby katolícka cirkev pracovala pre ľudí v núdzi. Budeme však naďalej slúžiť chudobným bez strachu“ prehlásil Theodore Mascarenhas, pomocný biskup z Ranchi.

Pakistan

Pakistan často využíva zákon o bohorúhaní na potláčanie kresťanov. Ak má niekto záujem o pozemok kresťana, alebo jeho peknú dcéru, či ženu, obviní kresťana z toho, že vyriekol niečo proti Allahovi. Keď mu to iní falošne dosvedčia, kresťan ide do väzenia na niekoľko rokov, či doživotie. V inom prípade odmietla 25-ročná kresťanka Asma Yaqoob ponuku na vydaj, tak ju poliali benzínom a zapálili. V ďalšom prípade obvinili negramotnú ženu, že spálila Korán, hoci ani nevedela čítať. Jednoducho stačilo dať ku ohňu, kde ona niečo spaľovala zopár obhorených strán ich posvätnej knihy a už bol dôvod na trest.

Egypt

Kresťanské dievčatá tu získavajú pre islam aj veľmi premysleným spôsobom. Moslimskí extrémisti si vyberú šikovného chlapca a „vyškolia“ ho v psychológii ako si získať ženské srdce. Ten sa potom kontaktuje s kresťankou, ktorá ešte nie je dospelá  a „dobýja ju“, pokiaľ sa ona do neho nezaľúbi. Ak a mu podarí „získať je srdce“, tešia sa na spoločnú budúcnosť. Potom sa dohodnú, že ujdú, lebo by moslimským rodičom chlapca určite vadila kresťanská nevesta. Lenže na novom mieste, dievča čaká nechcené prekvapenie. Jej chlapec sa „stratí“ a ona sa dostane do rúk mužov, ktorí ju nútia prestúpiť na islam. V niektorých prípadoch ju aj znásilňujú. Nakoniec ju vydajú za starého muža a ona bude jeho tretia žena. Polícia potom rieši takéto prípady veľmi ťažkopádne. Keď sa dievča vrátilo do svojej rodiny, ani tí ju už neprijali, lebo „poškvrnila“ rodinu.

Bangladéš

V bangladéšskej  Dhake, z ktorej pochádza 65-ročný katolík Abraham Cruze prišiel o svoj malý štvorizbový dom, ktorý sa nachádza v blízkosti katolíckeho kostola v Tejgaone. Miestny moslim Md Saifulla obsadil jeho pozemok, doprevádzaný 50 ozbrojenými ľuďmi. Vnikli do domu a vysťahovali jeho rodinu. Jumur Gomes, katolícka žena, žije na farme Kafrul Quasi, tiež v Dhake. Povedala, že pred niekoľkými rokmi predávala svoj dom stavebnej spoločnosti, ktorá jej mala zabezpečiť za výmenu byt. Namiesto domu dostala len hrozby smrti. Spolu so svojou ovdovenou matkou a sestrou teraz žije v prenajatom dome v susedstve. Babalia Talang, mladá katolíčka z diecézy Sylhetu, povedala, že stovky rodín Khasia žijú v strachu z vysťahovania tými, ktorí zabrali pozemky vo farnosti Srimangal, aby tam pestovali čaj.

Ja si ich obetu veľmi vážim a budem na nich myslieť nielen 25. novembra.

Foto: Facebook Catholics in Pakistan