Blogy

« Späť

Dvaja pakistanskí bratia boli odsúdení na smrť za bohorúhanie

Dvaja pakistanskí bratia boli odsúdení na smrť za bohorúhanie

Ako uvádza zdroj Asianews, bratia Qaisar a Amoon Ayub boli uväznení vo väzení Jhelum v pandžábskej provincii, asi 200 km od Lahore od roku 2014. Dôvodom bol „urážlivý materiál“ na ich webe.

Títo bratia sa dostali do väzby z bezpečnostných dôvodov od 13.12. 2014 po vyjadrení sudcu Javed Iqbal Bosala z oblasti Talagang Jhelum.

Ich prípad začal  v roku 2011, keď sa Qaisar pohádal v kancelárii a začal dostávať vyhrážky smrti. Bratia museli ujsť z krajiny. Pri ich návrate boli uväznení za bohorúhanie na štyri roky ako informovali vtedy Asianews.

Qaisar prehlásil, že zavrel svoje webové konto v roku 2009, avšak moslimský priateľ bol nejakým spôsobom schopný pracovať s webovou stránkou späť v Qaisarovom mene.

Centrum pre legálnu pomoc, ktoré zastupovalo bratov, prehlásilo, že sa chcú odvolať na Najvyššom súde v Lahore. Ako centrum uviedlo na ich webe, v tomto prípade sudca nesúhlasil s odvolaním a potvrdil vážne obvinenie.

Je to veľmi nešťastná situácia“ prehlásil predseda centra Nasir Saeed . „Kvôli hrozbám extrémistov nižší súd preniesol zodpovednosť na vyšší súd a potom trvá celé roky pokiaľ sa potvrdí nevina.“

„V súčasnosti sme sledovali prípad Asia Bibi, ktorá bola podobne obvinená sudcom nižšieho súdu a trvalo roky, pokiaľ sa dostala na Najvyšší súd, aby dosiahla spravodlivosť. Obávam sa, že teraz Qaisar a Amoon budú čakať roky na spravodlivosť.“

Aasiya Noreen, pakistanská kresťanská žena, ktorá je známa pod menom Asia Bibi, bola v októbri oslobodená z obvinenia z rúhania Najvyšším súdom krajiny. Ona očakávala trest smrti.

Pozadie prípadu

Dôvodom obvinení voči obom bratom sa zdá byť hádka medzi priateľmi Qaisara, ktorá nastala v jeho kancelárii v Lahore v roku 2010, keď jeden z nich mal poznámku voči sestre iného priateľa, ktorý potom obvinil Qaisara za urážku.

Povedal Qaisarovi, že toto je v Pakistane veľmi vážna záležitosť a krátko potom Qaisar začal dostávať hrozby smrti a ukryl sa.

Zo strachu o život utiekol z krajiny spolu so svojím bratom. Najprv odišli do Singapuru, potom do Thajska, ale nemohli zostať na jednom mieste veľmi dlho, a tak sa vrátili do Pakistanu v roku 2012. A práve vtedy Qaisara obvinili z rúhania.

Obaja bratia sú ženatí, Qaisar má tri deti. Neskoršie uväznenie ovplyvnilo jeho rodinu, najmä duševné zdravie jeho 14-ročného syna, Avizovali to Asia news krátko po ich zatknutí.

Ministerstvo zahraničných vecí USA minulý týždeň oznámilo, že pridalo Pakistan do zoznamu krajín, z ktorých sú obzvlášť znepokojené pre porušovanie náboženskej slobody kvôli zákonom o rúhaní v krajine.

"Zo svetovej populácie ľudí, ktorí sú vo väzení za rúhanie, polovica z nich je v pakistanských väzniciach, vrátane nedávno prepustenej Asie Bibi, ktorá teraz čaká na opätovné vypočutie najvyššieho súdu Pakistanu," povedal americký veľvyslanec pre náboženskú slobodu Sam Brownback počas tlačového brífingu.

Balík na posilnenie menšinových práv

Medzitým vláda Pandžábu avizovala vytvorenie grantového balíka, ktorý bude ako skorý vianočný dar náboženským menšinám vrátane výplaty dopredu pre kresťanských zamestnancov, ktorí budú sláviť Vianoce, hoci 25. december je tiež narodením zakladateľa Pakistanu, povedal pán Ejaz Alam Augustine , pandžábsky minister pre ľudské práva a záležitosti menšín. Augustine uviedol, že predchádzajúce vlády odkladali vianočný balík mnoho mesiacov, ale tentoraz to bude pred Vianocami.

Oznámil tiež, že po Vianociach "vláda Pandžábu zavedie kompletný legislatívny balík, ktorý bude zahŕňať aktualizáciu kresťanských rodinných zákonov a lepšie mechanizmy na poskytovanie 5% pracovných kvót a dodal, že tiež zvažujú zavedenie kvóty vzdelávania pre náboženské menšiny inštitúciami vyššieho vzdelávania. Dúfame, že to prinesie zmenu v živote náboženských menšín, najmä kresťanov v Pandžábe, ktorí sú najväčšou menšinou v provincii. "

Minulý týždeň pri príležitosti vyhlásenia Dňa ľudských práv minister oznámil balík opatrení na posilnenie menšinových práv, ktorý zahŕňa novú legislatívu a implementáciu existujúcich zákonov, ktoré pomáhajú náboženským menšinám v Pandžábe, ako to uviedli národné noviny Dawn.

Zdroj: World Watch Monitor

Foto: Štefan Patrik Kováč