Blogy

« Späť

300.000 USD za hlavu pakistanského kresťana Faraza Pervaiza

300.000 USD za hlavu pakistanského kresťana Faraza Pervaiza

Pakistan je pre kresťanov jednou z najrizikovejších oblastí. Zákony o rúhaní spôsobil kresťanom nespočetné ťažkosti. Kresťania sú odsudzovaní za hocijakú kritiku režimu a islamu na mnoho rokov väzenia alebo na trest smrti. Mnohí z nich sú falošne obvinení, pretože sa ich okolie potrebuje zbaviť. Pakistanské úrady nemajú záujem obvinenia dôsledne prešetrovať. Väčšinou stoja na strane žalobcov. Mnoho kresťanov, ak majú možnosť, sa pokúsia po obvinení z krajiny utiecť, pretože len samotné vyšetrovanie môže trvať vyše desať rokov. Kvôli fanatickému davu sa úrady zdráhajú kresťanov po oslobodzujúcim rozsudku prepustiť. Po prepustení z väzenia nemajú v Pakistane budúcnosť a snažia sa presunúť do nemoslimskej krajiny. V utečeneckých táboroch strávia takmer zabudnutí veľmi dlhý čas.

O svojich skúsenostiach by mohol rozprávať Faraz Pervaiz, pakistanský kresťan a ľudskoprávny aktivista obvinený z rúhania. Potom, čo na sociálnych sieťach kritizoval pakistanský režim, islam a prepojenosť islamistických skupín s vládou, sústredil na seba pozornosť radikálnych moslimov. Vtedy ešte netušil, akú strastiplnú cestou si bude musieť prejsť.

Faraz Pervaiz sa narodil v roku 1987. Vyštudoval lingvistiku na pandžábskej univerzite. Potom sa snažil písaním upozorňovať na prenasledovanie kresťanov v Pakistane.

Pokojné časy skončili v roku 2006, kedy prostredníctvom kresťanskej organizácie Hallelujah Evangelistic, ktorú založil Farazov otec, zorganizoval vôbec prvý kresťanský koncert Gospel Music and Peace Awards Show v Pakistane. Koncert zožal neobyčajný úspech. Mnohí politici chceli z kresťanskej organizácie získať politický kapitál.

Faisal Hayat Jabboana, pakistanský vplyvný politik, sa rozhodol udeliť cenu Premiéra Benizera Hafiz Muhammadovi Saeed, zakladateľovi radikálneho hnutia Jamait Al Dawa, ktorý mal v Kašmíre na svedomí mnoho životov. Domnieval sa, že by k tomu mohol zneužiť kresťanskú organizáciu Hallelujah Evangelistic a odovzdať cenu cez ňu. Kresťanská organizácia kategoricky takéto ocenenie odmietla radikálom odovzdať. Na odplatu sa im radikáli začali vyhrážať násilím. To bol len začiatok.

V roku 2013 bol Faraz Pervaiz svedkom napadnutia kresťanskej kolónie sv. Jozefa. Tri tisícky radikálnych moslimov na základe falošného obvinenia z rúhania zaútočili na kresťanskú štvrť. 178 domov a dva kostoly ľahli popolom. Pre Faraza to bol zásadný životný obrat. Pochopil nebezpečenstvo radikálneho islamu. Na sociálnych sieťach sa snažil upozorňovať na zhubný vplyv extrémizmu na spoločnosť.

V roku 2014 kvôli nárastu vyhrážok od radikálov opustil s rodinou Pakistan a odišiel do exilu v Thajsku, kde požiadal o štatút utečenca. Ani tam však nezaháľal. Od roku 2015 začal na sociálnych sieťach zverejňovať videá kritizujúce radikálny islam. Tlak zo strany moslimských extrémistov narastal. V roku 2017 pakistanská vláda Faraza obvinila z rúhania na základe paragrafu 295C o rúhaní proti prorokovi Mohammedovi. Pretože bol Faraz mimo Pakistan, pakistanská vláda sa pokúsila zneužiť Interpol k Farazovému zatknutiu a priviesť ho k súdu. Thajsko však na zatykač nereagovalo.

Proti Farazovi konali v uliciach Pakistanu mnohé demonštrácie. Z pakistanskej radikálnej politickej strany vypísali na Faraza odmeny celkom vo výške 300.000 amerických dolárov. Moslimskí duchovní vydali desiatky fatiev a vyhrážok.

V roku 2019 sa jeho situácia v Thajsku veľmi zhoršila. Pakistanská moslimka Saira Ismail, ktorá taktiež mala v Thajsku štatút utečenca, spoznala "rúhača" a udala jeho polohu radikálnym moslimom v Pakistane. Na sociálnych sieťach sa opäť objavili vyhrážky smrti aj s vypísanou odmenou za jeho zabitie. Do kampane sa zapojil aj pakistanský politík žijúci v Nemecku, predseda Pakistanskej moslimskej mládeže v Nemecku, Muhammad Taha Cheema.Vo videu publikovanom na sociálnych sieťach zverejnil adresu Farazovej rodiny. Vyzval moslimov, aby našli Faraza Pervaiza a odovzdali ho thajským orgánom. Neznamenalo to nič iné ako nepriama výzva na zavraždenie.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) však na ohrozenie Farazovho života a jeho rodiny nijako nereagoval. V Thajsku začala honba na Faraza Pervaiza. Kampaň priniesla výsledky. Okolo Vianoc 2019 bol Faraz s rodinou v samoobsluhe napadnutý moslimami a skončil v nemocnici.

Už šesť rokov sa Faraz s rodinou snaží márne získať v Thajsku azyl. Skrýva sa pred radikálmi, ktorí sa ho snažia nájsť a zavraždiť, na tajnom mieste. V súčasnej dobe sa usiluje o presun do bezpečnejšie zeme. Zatiaľ bezvýsledne.

Preložené z krestandens.cz

Foto: krestandnes.cz