Blogy

« Späť

Egypt: Séria požiarov v ich kostoloch „nie je náhoda“, tvrdia kopti

Egypt: Séria požiarov v ich kostoloch „nie je náhoda“, tvrdia kopti

V posledných troch týždňoch zasiahli požiare tri koptské kostoly v regióne Horného Egypta, ktoré podľa koptov nie sú „náhodou“.

V piatok ráno 1. novembra začal požiar v priľahlej sále kostola Mar-Girgis (sv. Juraja) al-Gyoushi  v okrese Shubra v hlavnom meste Káhira; bol uhasený skôr, ako spôsobil vážne škody a nikto nebol zranený.

Päť ľudí, z ktorých dvaja boli hasiči, však bolo zranených pri požiari, ktorý vypukol ráno 16. októbra v Pravoslávnom kostole Mar-Girgis v Mansoure, 120 km severovýchodne od Káhiry, o dva týždne skôr. Plameň úplne zničil drevenú kaplnku v hornom poschodí kostola. 

O tri dni skôr, v nedeľu večer, bol v plameňoch aj slávny drevený pravoslávny kostol Mar Girgis v Helwane, v južnej štvrti Káhiry .

Vo všetkých troch prípadoch vyšetrovanie stále prebieha, ale ako možné príčiny sa uvádzajú elektrické skraty. Avšak kopti nie sú presvedčení o tejto príčine.

Otec Samul Mohsen, kňaz v kostole Mar Girgis v Mansoure, povedal pre World Watch Monitor /WWM/, že ho varovali dievčatá kričiace zo školy, že kostol horí. Keďže žije neďaleko, okamžite to šiel skontrolovať a zistil, že „v kaplnke na hornom poschodí kostola vybuchol obrovský oheň. Oheň sa začal šíriť z dreveného stropu susednej haly, “povedal.

Záznamy ukázali, že z trhu so zeleninou za kostolom bolo niečo vyhodené na strechu. Zábery z inej kamery nasnímané súčasne ukazujú začiatok požiaru v drevenom strope haly. Kamery nie sú nasmerované na úroveň zeme, a preto nezaznamenali, kto by mohol niečo hodiť na strechu.

Drevená kaplnka v druhom poschodí kostola bola postavená v roku 2003 a otec Armia Iskandar, kňaz v kostole - profesionálny elektrotechnik - povedal, že je nepravdepodobné, že by požiar spôsobil elektrický skrat: „Keď sme stavali kostol, navrhli sme elektrické obvody najlepším možným spôsobom a ak nie sme nablízku, všetko vypneme. Elektrický rozvádzací panel je tiež vybavený zariadeniami na ochranu pred nadmerným prúdom a vysokým napätím“.

„Naša strata je obrovská“

Koptský pravoslávny kostol Mar Girgis v Helwane, prvý, ktorý bol v plameňoch, bola drevená stavba postavená v roku 1898 nemeckou komunitou a od roku 1971 využívaná koptami na bohoslužby. „Naša strata je veľká. Stratili sme veľkú historickú budovu, nič podobné nevieme vystavať, “povedal pre agentúru World Watch Monitor otec Andrawes Azmy, kňaz slúžiaci v kostole počas 30 rokov.

Pár hodín potom ako odišiel, zamkol budovu, dostal telefonát, že horí. „Okamžite som sa ponáhľal do kostola a našiel ho v ohni. Stará drevená budova veľmi rýchlo zhorela a oheň zničil všetko vo vnútri, ešte predtým, ako dorazili hasiči, “povedal. Vedenie kostola vyzvalo elektrotechnikov, aby skontrolovali príznaky skratu, ale nenašli žiadne.

Budúcu nedeľu (20. októbra) sa však spoločenstvo vrátilo na omšu vo vyhorenom kostole.

Keďže všetky tri požiare sú stále predmetom vyšetrovania, polícia zatiaľ nevydala ďalšie vyhlásenia. Avšak miestny zdroj, ktorý nechcel byť menovaný z bezpečnostných dôvodov, povedal WWM, že krátko pred incidentmi egyptská národná bezpečnosť požiadala cirkev, aby skontrolovali svoje kamery, aby sa ubezpečili, že sú v poriadku. "To naznačuje, že národná bezpečnosť mala informácie naznačujúce, že niektoré kostoly v Egypte budú napadnuté," uviedol.

Cena za podporu

V septembri vypukli celonárodné protesty , ktoré vyzvali na rezignáciu prezidenta Abdel Fattah al-Sisiho z dôvodu údajnej korupcie. Bol tiež obvinený z tvrdých zásahov proti opozícii, uväznenia tisícov islamistov a aktivistov vrátane novinárov a blogerov.

Keď sa Sisi snažil čeliť protestom, v egyptskej štátnej televízii sa vysielal záznam uniknutého hovoru. Výzva sa vynorila údajne od Ali Batikha, tureckého vodcu Moslimského bratstva, člena skupiny v Egypte. V ňom možno počuť Batikha, ktorý varuje členov skupiny v Egypte, aby sa držali ďalej od kostolov a kláštorov, pretože existujú plány na útoky na nich. Kritici však spochybnili autentickosť záznamu a hovoria, že hlas sa nezhoduje s hlasom Batikha.

Sisi sa dostal k moci po tom, ako v roku 2013 vyhnali islamistické moslimské bratstvo a jeho vodcu, prezidenta Mohameda Morsiho.

Sisi podporoval koptskú cirkev, ale kopti, ktorí tvoria asi 10 percent populácie, za to zaplatili vysokú cenu. "Moslimské bratstvo zaútočilo na koptov, ich kostoly a majetky, najmä v Hornom Egypte, aby sa pomstili," uviedol pre agentúru World Watch Monitor koptský aktivista v oblasti ľudských práv v oblasti Minya, ktorý si z bezpečnostných dôvodov tiež želá zostať v anonymite. "Zároveň [Moslimské bratstvo] chce ukázať medzinárodnému spoločenstvu, že Sisiho vláda nechráni egyptských koptov a ich kostoly a snažia sa postaviť koptov proti Sisimu," uviedol.

Pre otca Efraima Youssefa, kňaza v kostole v Mansoure, sa zdá zrejmé: obidva požiare sú podpaľačstvom, povedal pre World Watch Monitor. „Teroristi prechádzajú z používania bômb na zapaľovanie. Zameriavajú sa na drevené kostoly, ktoré horia rýchlo. “

Preklad z World Watch Monitor

Foto: World Watch Monitor- Kostol Mar Girgiz v Helwane po útoku