Blogy

« Späť

Tisíce kresťanov v Bangladéši sú prenasledovaní kvôli pozemkom

Tisíce kresťanov v Bangladéši sú prenasledovaní kvôli pozemkom

Kresťanská menšina žije v neustálom strachu z nútených vyvlastňovaní. Asi 1500 kresťanov bolo vysídlených po spore o pozemky v Dinajpure. V Dhake katolícky muž naďalej platí účty za svoj dom, aj keď bol nelegálne obsadený moslimom. Podľa výpovede duchovného "vláda a vyvlastňovatelia nás považujú za slabých."

Dhaka (AsiaNews) - Tisíce kresťanov, väčšinou domorodých a pokorných obyvateľov, sú prenasledovaní v Bangladéši kvôli pozemkom. AsiaNews zhromaždil príbehy niektorých z nich, ktorých každodenný život je spojený so strachom, hrozbami alebo stratou domova.

V roku 2016 v Gaibandhe v dinajpurskej diecéze pozemkový spor vyvolal násilie moslimov voči členom kmeňovej menšiny aj za účasti polície . Štyria kresťania, väčšina z nich boli etnickí santalskí katolíci, boli zabití a bolo zranených približne 30 osôb.

"Minulý týždeň som navštívil rodiny v obci Santal, ktorých domy boli vyvlastnené vládnymi agentmi," povedal pre agentúru AsiaNews  Samson Marandy, farár kostola Panny Márie v smútku . "Všetkých približne 1500 kresťanov žije v neľudských podmienkach," vysvetlil. "Niektoré mimovládne organizácie im poskytli aspoň kovové platne na vybudovanie provizórnych prístreškov.

Aj keď sa obete formálne sťažovali a vyzvali vládu, aby zasiahla, boli odmietnutí a administratíva mlčala. Neviem, čo je za tým. Myslím, že by mali protestovať viac a podať písomné sťažnosti, aby dosiahli spravodlivosť. "

Jeden z kresťanov, Joseph Murmu, povedal, že "vláda sa správala zle k našim ľuďom. Chceme získať naše pozemky späť."

Podobný príbeh je z  Dhaky, z ktorej pochádza Abraham Cruze, 65-ročný katolík, ktorý prišiel o svoj malý štvorizbový dom, ktorý sa nachádza v blízkosti katolíckeho kostola v Tejgaone. Miestny moslim Md Saifulla obsadil jeho pozemok 15. októbra 2015, doprevádzaný 50 ozbrojenými ľuďmi. Vnikli do domu a vysťahovali jeho rodinu.

Keď hovorí o tom, čo sa stalo, ovládnu ho emócie. "Už dva roky žiadam o pomoc dôležitých ľudí, ako napríklad arcibiskupa Dhaky a iných kresťanských vodcov, ale doteraz bolo všetko moje úsilie márne," povedal. "Mal som malý dom a teraz som bezdomovec, žijem s niektorými mojimi príbuznými," dodal Abraham.

Katolík, ktorý je v súčasnosti na dôchodku, ukazuje účty za používanie (plyn a svetlo), ktoré paradoxne musí ešte zaplatiť. "Môj dom je obsadený, už tam nežijem, ale stále platím účty." Pokúsil sa stretnúť s predsedkyňou vlády Sheikh Hasina a napísal jej dvakrát, ale nedostal žiadnu odpoveď.

"Pochybujem, že sa moje listy vôbec dostali do kancelárie predsedu vlády" .“Keby vedela o mojej situácii“, je presvedčený, že „by okamžite podnikla príslušné kroky a vrátila by mi môj dom."

Jumur Gomes, katolícka žena, žije na farme Kafrul Quasi, tiež v Dhake. Povedala, že pred niekoľkými rokmi predávala svoj dom stavebnej spoločnosti, ktorá jej mala zabezpečiť za výmenu byt.

Namiesto domu dostala len hrozby smrti. Spolu so svojou ovdovenou matkou a sestrou teraz žije v prenajatom dome v susedstve.

"Sme kresťania a z tohto dôvodu sme prenasledovaní," hnevá sa, "Dokonca ani polícia nás nechráni."

Babalia Talang, mladá katolíčka z diecézy Sylhetu, povedala, že stovky rodín Khasia žijú v strachu z vysťahovania tými, ktorí zabrali pozemky v farnosti Srimangal, aby pestovali čaj.

Povedala, že "Khasia sú horskí domorodí ľudia, ktorí pestujú listy betel, ale miestni vplyvní ľudia ich chcú vyhnať z krajiny."

Pater Liton Hubert Gomes, koordinátor komisie pre spravodlivosť a mier v  arcidiecéze Dhaka povedal, že "v diecéze Mymensingh sa niekoľko tisíc katolíkov obáva o svoje pozemky."

"Vláda plánuje vytvoriť prírodný park v meste Madhopur v okrese Netrakona. Ak tomu tak bude, kresťania sa stanú obeťami vyvlastnenia. "

"Bangladéšske náboženské menšiny, predovšetkým kresťania, sú obeťami nútených vyvlastnení práve preto, že sú kresťanmi. Vláda a vyvlastňovatelia nás považujú za slabých."

Zdroj: http://www.asianews.it/news-en/Thousands-of-Christians-persecuted-in-Bangladesh-over-land-44535.html

Foto: Terezia Bašová