Blogy (Aktívny Advent 2015)

« Späť

Adventný čas 3. deň - Pád

Gn 3,1-24

Dnes si čítame, ako prví ľudia zatúžili poznať všetko poznanie. Chceli sami rozhodovať o tom, čo je dobré a čo zlé. Žiadali si vidieť... A veru sa mi to splnilo. "Otvorili sa im oči... a oni uvideli, že sú nahí." Spoznali, že nemajú nič, len to, čo dostávajú od Boha. Žiadne zásluhy, ktorými by sa mohli pred Ním blysnúť. Ostali nahí, osamelí, ustrašení, biedni... pokúšajú sa prikryť aspoň kúskom figového listu. Už vidia nielen to dobré, čo dostávajú z Božej ruky, ale aj zlé, boľavé, škaredé, nedostatočné.

A tak je to aj s nami. Cez bolesť, utrpenie, hriech (iných ľudí, i náš vlastný) nevidíme vzácny dar, ktorý od Boha dostávame. Alebo ak ho chceme predsa uvidieť, musíme sa namáhať. Pretože "had" sa bude stále snažiť zakrývať nám Božiu dobrotu. Stále bude Jeho vzácne dary baliť do odpudzujúcich, škaredých, pichľavých a boľavých obalov. Možno sa nám nebude chcieť taký darček ani rozbaliť. Možno budeme potrebovať bratov a sestry, aby nám s tým pomohli. A možno potrebujeme čas, aby sme dokázali - cez bolesť toho, čo nám ukazuje náš zrak poškodený nezdravým ovocím - uvidieť vzácny dar od Milujúceho Darcu.

Chcem sa dnes modliť za každého z vás, aj za seba, aby sa nám darilo vidieť poza boľavý obal to, na čom naozaj záleží. Aby sme spoznali, že aj tá bolesť a utrpenie, čo nás niekedy čaká - vždy stojí za to. Pretože Boh je dobrý. On nás miluje a dáva nám VŽDY len dobré dary.  


Úloha: 
Boh napriek previneniu prvých ľudí - hneď im sľúbil Spasiteľa. Hoci ľudstvo padlo, Boh je verný. On pošle svojho vlastného Syna, aby nás pozdvihol - nie len na pôvodnú úroveň nepoškvrneného stvorenia, ale ešte vyššie - na svoju úroveň Božiu. Sme Božie deti...

Dnešná úloha preto bude trochu netradičná: Nájdite a zodvihnite niečo zo zeme. Môže to byť kamienok, šiška, vetvička... Možno sa vám podarí nájsť zakotúľaný peniaz, alebo ak už u vás snežilo, urobte si aspoň snehovú guľu a postavte si ju zvonku na okno. Čokoľvek. Možno je tá vec zafúľaná, nevzhľadná? Umyte ju. A položte ju na čestné miesto. Skúste to. A ďakujte Bohu za to, ako nás on pozdvihuje z našej porušiteľnosti a hriešnosti do svojej nádhery a nekonečnej - bezpodmienečnej lásky... 

Nech sa vám darí. Želám vám radostný deň a poznanie, že aj v tom, čo bolí, je ukrytý vzácny Boží dar. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým

Článok

Aktívny advent 2015

Každý deň, po celý advent, pribudne na tejto podstránke nová téma.
Postupne si budeme čítať z dejín spásy (Starý Zákon) - od stvorenia sveta až po príchod Spasiteľa na svet.

Každý deň iný príbeh.
Každý deň téma na vďačnosť.
Každý deň nejaká (malá) praktická úloha.
Aby sme boli pripravení.
Aby sme nezabudli.
V zhone dní... 

Článok

Pridajte sa k nám na Facebooku

Uzavretá skupina: 
cesta vďačnosti

Spoločne ďakujeme každý deň