Blogy (Aktívny Advent 2015)

« Späť

Adventný čas 20. deň - Ester

Est 4,1-17

Dnes si posledný krát čítame o postave zo Starého Zákona. Od zajtra sa už budeme pripravovať na Vianoce čítaniami o udalostiach bezprostredne pred narodením Ježiša. 

Poslednou postavou pre tohoročný advent je kráľovná Ester. Židovka, ktorá sa riadením "osudu" stala kráľovnou Perzskej ríše. V dnešnom úryvku sa má prihovoriť u kráľa za svoj ľud, ktorý dal kráľov radca Aman vyhubiť. Ale pri tom bude riskovať vlastný život.

Veľmi ma oslovuje veta, ktorú jej vtedy povedal Mardochej: "Nenazdávaj sa, že ty si zo všetkých Židov zachrániš život, pretože si v kráľovom dome. Keby si teraz mlčala, Židia dôjdu iným spôsobom k záchrane, ale ty a rod tvojho otca zahynie. A ktovie, či si neprišla práve preto ku kráľovskej hodnosti, aby si bola naporúdzi na takýto čas?"

To slovo sa týka aj nás. Azda si myslíme, že sa nás netýka utrpenie bratov (môžete si dosadiť tých, ktorých Pán kladie na srdce práve vám), kým my si žijeme v pohodlí "západného sveta"? Máme sa báť riskovať svoje postavenie, majetok, pohodlie, kým bratov ohrozuje nepriateľ? (Každý sám sa zamyslime, kto, alebo čo je tým našim Amanom.) Veď Boh má iste v pláne zachrániť svoj ľud. Ak neposlúchneš Jeho plán ty, zariadi to hádam nejako inak. Ale naozaj sa chceš spoliehať na svetské neisté "bezpečie"? Alebo radšej sa spoľahneš na Pána, ktorý je vládcom všetkého (a ktorý ťa bezmedzne miluje)?

Ester sa stala kráľovnou Perzie. Aj ja som kráľovná. Božia dcéra a nevesta, kráľovná, ktorú Pán postavil práve na toto konkrétne - MOJE - miesto. Mám kraľovať práve tu, kde práve teraz som. A s Božou pomocou to zvládnem. Mám na to všetky predpoklady. Aj keď sa mi to niekedy nezdá. Aj keď mi ľudia okolo hovoria, že zlyhávam. Aj keď sama vidím, že sa mi vôbec, ale vôbec nedarí.

Ale Boh mi verí. Preto ma sem postavil. 

Som vďačná za moje postavenie kráľovnej. A viem, že tú úlohu zvládnem len s Jeho pomocou. Nemôžem sa spoliehať na "priazeň svetských predstavených". Nemôžem sa spoliehať dokonca ani na moje schopnosti a šikovnosť. Pozor, nemýľme sa - môžem a MÁM POUŽÍVAŤ svoje schopnosti a dary. Aj Ester použila svoju krásu i svoj dôvtip. Ale pri tom všetkom sa chcem spoliehať len na Pána. Pretože v Jeho rukách som vždy v bezpečí. Aj všetky moje (Jeho) diela. 
 

Praktická činnosť: 
Meno Ester znamená "HVIEZDA". Aj ty si hviezda. Hviezda, ktorá svieti na Božom nebi a prináša Božie svetlo tým, ktorí ešte žijú v tme noci. Aby sme na to nezabudli, Vystrihnime, zložme, vyrobme... a zavesme si niekde na viditeľné miesto hviezdu. (Ak by ste potrebovali inšpiráciu, znovu prinášam niekoľko nápadov na pintereste.) 

Téma vďačnosti: 
Nájdime dnes aspoň tri HVIEZDNE DARY. 


Nech sa vám darí. Želám vám požehnané posledné adventné dni a odvahu kraľovať a zachraňovať, aj keď sa to niekedy zdá svetsky nemožné. 
Eva Letitia. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým

Článok

Aktívny advent 2015

Každý deň, po celý advent, pribudne na tejto podstránke nová téma.
Postupne si budeme čítať z dejín spásy (Starý Zákon) - od stvorenia sveta až po príchod Spasiteľa na svet.

Každý deň iný príbeh.
Každý deň téma na vďačnosť.
Každý deň nejaká (malá) praktická úloha.
Aby sme boli pripravení.
Aby sme nezabudli.
V zhone dní... 

Článok

Pridajte sa k nám na Facebooku

Uzavretá skupina: 
cesta vďačnosti

Spoločne ďakujeme každý deň