Blog

« Späť

Živiť sa Slovom

Živiť sa Slovom

Svoje telo živíme chlebom. Dušu živíme Slovom Božím. "Nie len z chleba je živý človek... ale z každého Slova, ktoré vychádza z Božích úst." Mt 4, 4;

"Jedlo samo o sebe je mŕtve, je to život, ktorý zomrel, a musí byť udržiavaný v chladničkách...," uvádza teológ Alexander Schmemann.

 

Živiť telo je  jednoduché. Keď sme hladní, sadneme si k stolu a prichystáme niečo na jedenie.

Podobne je to s obživou  duše. K tomu slúži  jedlo pre dušu. Zakaždým, keď sadáme k jedlu, je s nami Slovo Božie a my sa ním živíme. Biblia je vždy pri nás, aby sme mohli nasýtiť dušu práve tak, ako sýtime naše telo.

Stalo sa v našej rodine zvykom, živiť sa Slovom Božím.


Jediný spôsob, ako človek naozaj musí čítať Bibliu? Pravidelne .... Rovnako ako Ježiš robil, zo zvyku: "Vstal a číta, ako bolo jeho zvykom" (Lk 4:26).
 

Denne ...

 

Päť spôsobov, ako  jesť Slovo Božie, ako sa živiť z Biblie
   

 Existujú rôzne spôsoby, ako môžeme zdravo jesť, my sme často jedli rozdielne v rôznych ročných obdobiach ... tak to je aj s Mannou z neba.

   Tu sú niektoré tipy na duchovné diéty, z  ktorých sme žili my:

    1. Pomaly...

    Miesto prehĺtania veľkej časti Slov z Písma, sme počas niektorého obdobia jedli Slovo veľmi pomaly, vychutnávali sme len niekoľko veršov Písma naraz, pri prvom čítaní a počúvaní čítaného Slova, čítam len niekoľko veršov .... potom som Slovo pomalým tempom opakovala, ticho meditovala tieto verše, len 2-3 verše, slová, opakovala som ich znova a znova .... potom som pozdvihla hlas a srdce k modlitbe, modlia som sa Slovami Písma k Bohu ... a potom nasleduje život zo slov, môžeme dlho rozjímať dlho,  po celý deň,  a ruky, nohy aj jazyk môžu pritom pracovať.

    Ak chcete viac: Ako vychutnať Bibliu

    2. V spoločenstve ...

    Okrem meditácie počas jedenia, sme mali obdobie, kedy sme trávili spoločný čas  pokoja, spolu ako rodina, takže deti videli ako rodičia vychutnávali Pravdu a rodičia mohli ukázať deťom, ako sa má jesť Slovo.

    Kto chce viac: môžete robiť spoločné čítanie       V skupine nahlas, alebo potichu.

    3. Počúvanie Slova na Audio nahrávkach ...

    Robím to ako zvyk, keď upratujem, alebo keď sa pustím do rannej rutiny, a začnem plniť úlohy dňa v domácnosti, snažím  sa vždy prekĺznuť iným CD diskom audio Biblie: aby som vyčistila svoje srdce, kým trvá upratovanie domu.

    Ak chcete viac: Počúvajte zadarmo každý deň Audio Bibliu a čo mám v stereo nahrávke...Skúsenosti Biblie.

    4. Počas  roka ...

    Bolo veľa období, keď som prečítala Bibliu za rok. Možno, že môj najobľúbenejší plán bol plánom so záložkami, ktorý má iba 25 čítaní s drážkou na mesiac, čo je pre päť po sebe nasledujúcich dní. A nie nedobrý plán hľadania sem a tam.... Len zasunúť záložku. A začať bez ohľadu na ročné obdobie s tým, čo v Bblii práve máte.

    5. Opakovanie ...

    Tento spôsob stravovania sa Písmom priniesol veľké posilnenie, zdravie duše a vrelo ho odporúčam pre hladné srdce. Zistila som, že "kniha opakovania" je spôsob, ako čítanie Písma naozaj nechá dušu uvažovať o Pravde mocne a účinne. Jednoducho:

    a vyberte si  kratšiu stať z Biblie- napr. z  listu  Filipanom, al. Kolosanom a potom ďalšie;
    b prečítajte si text
    c Potom opakujte, niekoľkokrát..., veľakrát, aj dvadsaťkrát, čítaním podľa svojho obvyklého tempa, s ohľadom na knihu Písma ako celok a požite Slová ako jedlo ...

Zdá sa to dlho. Nie je.

Môžeme si vybrať menšie celky z textu, menšie časové úseky, každý podľa toho, ako mu dovoľuje povinnosť, podľa toho, ako môže čítanie zladiť v dennom živote.

Dôležité je robiť to každý deň.

Zdá sa, že je to dobré. Je to dobré pre nás. Existuje mnoho spôsobov pre rodinu, ako jesť Živé Slovo, nie je len jediný spôsob. Každá rodina má vlastné spôsoby a jednotlivé skúsenosti, ako jesť Slovo svojim vlastným tvorivým spôsobom.

Zdá sa, že je to dobré. Nie je .

Nie je to vždy iba dobré. Sú dni, keď je krik, je bitka detí nad  Bibliou ( všetky deti sú rovnaké!) Keď čítame príliš rýchlo, je plač a nikto nedáva pozor na čítanie. Niektoré Slová jedla sú ťažšie na pamätanie, no neprestaneme jesť. Skúšame znova, možno zmeníme spôsob, niekedy je to iba úsmev, jednoducho iba sedíme pri stole so sviečkami a nabudúce skúsime znova. Slová pokrmu vždy  začíname  jesť, znova a znova. Nevzdávame sa.

Potom zbierame a umývame taniere, je to vždy ten istý rytmus upratovania neporiadku,

Otvoríte debničku s Bibliou? Rozdáte Bibliu?

Veko na debničke (na krabici) sa otvára ako chladnička a je tu “plnosť” pokrmu Biblie (Slova), jediný živý, sladký, sýtiaci/napĺňajúci pokrm, čo sýti všetko živé, radikálny život tela, a všetkého, čo hladuje po hĺbke…

heart

Odporúčania od Jamesa M. Gray (1851-1935), v ", Ako sa stať majstrom v čítaní Biblie"

    "Prvú praktickú pomoc na zvládnutie vstrebávania  Biblie som dostala od jedného laika. Boli sme kolegovia - konali sme službu v istom kresťanskom spoločenstve. Zúčastnili sme sa na jednej konferencii a počas niekoľkých dní sme veľa spolu chodili. Mala som tak možnosť vidieť niečo zo spôsobu jeho kresťanského života. Pre porovnanie: cudzí človek-pokoj, odpočinok, radosť, druh duchovného postoja, o ktorom som ja vedela málo.

    Jedného dňa som sa odvážila spýtať sa ho, ako sa stal tak preniknutý Slovom a naplnený skúsenosťami. On na to odpovedal: "Čítaním kapitoly Efezanom." Bola som prekvapená, pretože som tiež čítala, ale bez takýchto výsledkov. Preto som ho požiadala, aby mi vysvetlil spôsob čítania. Porozprával mi svoju skúsenosť:

    Raz, keď sa vybral na cestu, aby pri jednej príležitosti strávil sobotu so svojou rodinou. Vzal so sebou vreckový kópiu listu Efezanom. Popoludní, išiel do lesa a poležiačky pod stromom, začal čítať. Keď prečítal po prvý krát,  dostal chuť čítať ju znova, a jeho záujem čítať znova rástol viac a viac.

    Myslím, že ešte dodal, že čítal Slovo asi dvanásť alebo pätnásť krát, ",  keď som potom vstal, aby som šiel  domov," povedal, "bol som preniknutý listom  Efezanov, alebo ešte lepšie vyjadrené, Slovo bolo v uložené vo mne, a ja som bol "vyzdvihnutý na nebesá, na miesta,o ktorých som čítal, a sedel som pri Kristovi Ježišovi" v prenesenom zmysle slova. , v takom rozsahu ako dovtedy ešte vo mne nebol,  stali sa vo mne pravdou, a už nikdy viac mi neprestanú byť  pravdou. "

    Musím sa priznať, že keď som počula  o tomto jednoduchom spôsobe,  ako môžem živiť moju dušu Slovom, moje srdce vzdávalo vďaky Bohu za odpoveď na  moje modlitby,  trvajúce niekoľko mesiacov, ak nie rokov."

heart
   

Rovnako je u nás zvykom, ak sme hladní, sadneme si k stolu, a dám variť vrchovatú misu zemiakov…

Potom mi povedal: syn človeka, zjedz, čo máš po ruke, zjedz tento zvitok, …  A keď som otvoril ústa, dal mi zjesť ten zvitok. I riekol mi: „Syn človeka, nakŕm si vnútro a naplň si útroby týmto zvitkom, ktorý ti ja dávam.“ Zjedol som ho teda a bol mi v ústach sladký ako med.      Ez3, 1-3;

Doslov

Text je z anglickej stránky, píše ho Ann Voskamp. Výber úryvkov z textov je zatiaľ nedokonalý. Napísala som prvý, ktorý ma oslovil. teraz sa podrobnejšie zaoberám témou života zo Slova Božieho, čo bude vidno v nasledovných textoch. Budú zjavne "lepšie" prekladané a usporiadané. Prosím touto cestou o porozumenie.

Ann píše o vlastnej rodine, píše o tom, ako začali v jej rodine prakticky žiť zo Slova Božieho každý deň, bez ohľadu na čokoľvek. Ann zdôrazňuje dôležitosť "dennej výživy" Slovom Božím. Sama to dodržiava aj pri plnom, preplnenom  programe, aj pri dennej rutine a obyčajných i vážnych povinnostiach, pri práci na veľkom farmárskom poli, a dokonca aj pri výchove svojich detí, ktorých má šesť.

Dôležité je  nikdy neprestať požívať Slovo Božie.

Slovo Božie je Život.

Zdroj:  http://www.aholyexperience.com/2012/05/bible-reading-as-a-family-devotiona/

 

Obrázky: Ann Voskamp