Blog

« Späť

Proti šikane

Proti šikane

Problém

 

Ako vyriešiť problém šikanovania

 

Je naozaj veľmi ťažké sledovať nový dokumentárny film Bully (český názov Proti šikaně) bez pocitov silného smútku a bezmocnosti. Film otvárajú zdrvené úvahy otca, ktorého syn spáchal samovraždu po tom, ako ho spolužiaci brutálne šikanovali.

 

Počas filmu si vypočujeme niekoľko podobných príbehov a sledujeme a počúvame, ako sú skutočné deti obťažované, zhadzované, zosmiešňované a v niektorých prípadoch fyzicky napádané, a to len preto, lebo sú určitým spôsobom iné. Najvýraznejšou postavou filmu je asi dvanásťročný chlapec Alex. Vyzerá ako priateľské dieťa, ktoré je šťastné v kruhu rodiny, no preto, že je trochu nemotorný, nespoločenský a zvláštne vyzerá (prezývajú ho „rybací ksicht“), spolužiaci si naňho nemilosrdne zasadli. Jeho každodenná cesta autobusom do školy je ako vystrihnutá z Danteho Pekla.

 

Ak by to nebolo také tragické, mohli by sme sa pousmiať nad nič netušiacim vedením školy (a všeobecne dospelými), ktorí by s daným problémom mali niečo robiť. Sledujeme, ako zástupkyňa riaditeľa Alexovej školy zasahuje proti agresívnymi žiakom a ako sa snaží uchlácholiť Alexových rodičov. Počujeme však len klišé, bezohľadné poznámky, otrepané frázy typu „chlapci sú už raz takí“ a, čo je najhoršie, sklony k prenášaniu viny na obeť. Keď sa rodičia sťažujú na autobus, ktorým Alex chodí do školy, zástupkyňa len odpovie: „Raz som sa tým autobusom viezla a deti boli ako anjelici.“ Je naozaj taká naivná a myslí si, že tak, ako sa správajú v prítomnosti zástupkyne riaditeľa, sa správajú každý deň? Priznám sa však, že som s ňou chvíľu súhlasil, keď sa pozrela do kamery a povzdychla si: „Už neviem, čo robiť.“ Mnohí dospelí vo filme mali asi podobný pocit.

 

Poznám niekoho, kto vie, čo robiť. Pred časom som písal recenziu na knihu Why Gender Matters (Prečo záleží na pohlaví) od Dr. Leonarda Saxa. Kniha je štúdiou o tom, že pri chlapcoch a dievčatách by sa malo k vzdelávaniu a formovaní osobnosti pristupovať veľmi odlišnými spôsobmi. Dr. Sax mi nedávno poslal svoju štúdiu Boys Adrift: The Five Factors Driving the Growing Epidemic of Unmotivated Boys and Underachieving Young Men (Chlapci bez cieľa: Päť faktorov stojacich za rastúcou epidémiou nemotivovaných chlapcov a zaostávajúcich mladých mužov). Ako prezrádza podnadpis, kniha sa zaoberá problémom „ulievačského chalana“ - adolescenta, ktorý by radšej hral videohry, než by išiel do školy, alebo mladíka, ktorý radšej polihuje v rodičovskom dome namiesto toho, aby si budoval kariéru. Ak sa chcete dozvedieť viac, preštudujte si túto informatívnu a prístupnú knihu.

 

Keďže tu hovoríme o šikanovaní, budem sa venovať len jednej kapitole knihy Boys Adrift s názvom „Pomsta opustených bohov“. Dr. Sax sa odráža od úvah Josepha Campbella a Richarda Rohra a s ľútosťou píše, ako naša kultúra už zabudla rafinované umenie pretvárania chlapcov na mužov. Napriek (alebo možno kvôli) tomu, že sa tak spoliehame na vedu, predpokladáme, že sa tento proces deje prirodzene. Naši „primitívni“ predkovia vedeli, že to tak nefunguje, a preto vyvinuli sofistikované iniciačné rituály, ktoré mali chlapcami otriasť a zbaviť ich prirodzeného narcizmu a zvykov chrániť len samých seba, a voviesť ich do morálnej a duchovnej zrelosti.

 

Či už hovoríme o Navahoch, masajských bojovníkoch alebo ortodoxných židoch, tradičné kultúry si uvedomujú, že chlapci musia podstúpiť skúšku, nejaký test zručnosti alebo vytrvalosti, počas ktorého si osvoja odvahu a sebaobetovanie. Niekedy sú tieto iniciačné rituály sprevádzané slávnostným zjazvením, pretože starší chcú, aby chlapci vedeli, že podstúpili skúšku, ktorá ich natrvalo zmenila. Sax si všimol, že mnohí významní americkí spisovatelia ako Faulkner, Hemingway, Dos Passos, Studs Terkel alebo James Dickey vášnivo a presvedčivo písali práve o tejto téme. Akýkoľvek veľký film od Hazardného hráča cez film V prístave a Rebel bez príčiny až po Statočné srdce a Gladiátora dramaticky zobrazuje proces, ktorým sa z chlapca stáva nesebecký, odvážny a heroický muž.

 

Ústredným prvkom iniciačného procesu, skutočného a aj fiktívneho, je zrelý muž stelesňujúci hodnoty, o ktoré sa usiluje chlapec. Chrabrí, dobročinní, ambiciózni a elegantní muži napokon pretvoria chlapcov na chrabrých, dobročinných, ambicióznych a elegantných mužov. Dr. Sax tvrdí, že keď sa táto mentorská dynamika vytratí, chlapci nemajú žiaden cieľ a mladíci si berú príklad z Eminema, 50 Centa, Akona a the Situation.

 

Teraz asi rozmýšľate, čo to má spoločné so šikanovaním. Jedným z dôvodov, prečo chlapci začínajú šikanovať je, že okolo seba nemajú nikoho, kto by ich zmenil na mužov. Chlapci sú plní energie, ktorá sa má nasmerovať na pozitívne ciele, k ochrane nevinných a budovaniu spoločnosti. Bez silných mužských vzorov a riadeného procesu iniciácie do dospelosti je však táto energia buď nesústredená (ako v prípade flákačov) alebo nasmerovaná k násiliu a využívaniu slabých (ako v prípade šikanovania). Dr. Sax uvádza, že z chlapca, ktorý šikanuje, asi neurobíte ukážkové dieťa, ale so správnym mužským mentorom ho určite môžete zmeniť na rytiera.

 

Ak vášho syna šikanujú alebo on sám šikanuje, veľmi by som vám odporúčal prečítať si knihu Boys Adrift a priviesť vášho syna k silnému, morálne bezúhonnému, cieľavedomému a odvážnemu mužskému mentorovi – a rýchlo.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Veľmi dôležitý príspevok! Vďaka! Je to dnes skutočne veľký problém spoločnosti, čiže nás všetkých, a žiaľ sa už rozrástol do šikany medzi dospelými, známej ako mobbing, bossing a pod. To sa stane s problémami, ktoré sa neriešia.... narastú.
Odoslané 29.8.2012 18:35.
Jarmila Semanová
Otec Rastislav,

vďaka. Sú Vám známi aj konkrétni muži, ktorí takúto iniciáciu už dnes robia?

Kde ich nájdem?
Odoslané 29.8.2012 18:42.