Blog

« Späť

Rómsky ples

Možno len obyčajný ples a predsa niečím výnimočný. Poznám rómske zábavy a keď som o svojich zážitkoch rozprával rodičom a súrodencom, alebo známym, všetci pozorne počúvali. O pikošky a rôzne extrémy nebolo núdza. 

Ustavične sa radujte v Pánovi!

Opakujem: Radujte sa! 

Vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom. Pán je blízko.

(Flp 4, 4 - 6)

Tento ples začínal modlitbou. Aby sme naplnili výzvu Božieho slova: Radujte sa V PÁNOVI. Možno polhodinová modlitba chvál na úvod plesu nebola pre nikoho z prítomných zbytočne zabitým časom alebo zbytočným odďaľovaním zábavy.

Prečo?

Lebo tí, čo prišli na tento ples mali úprimný úmysel dobre a bez hriechu sa zabaviť. Mnohí rómovia po svojich doterajších skúsenostiach akoby už neverili, že niečo tákéto je možné. Prečo nie, veď aj vlaňajší ples mal veľmi podobný priebeh ako tento. 

Vaša miernosť nech je známa...

Bez kvapky alkoholu!! Možno neuveriteľné, ale je to tak.

Ustavične sa radujte!  Bez prestania sa modlite, 

pri všetkom vzdávajte vďaky, lebo to je Božia vôľa v Kristovi Ježišovi pre vás!

1Sol 5, 16 - 18

 

Ples spestril zábavný program, ktorý si sami pripravili. Kapela Džido pani (SK: Živá voda) hrala do tanca, ale nie hocijaké piesne. Mnohé rómske piesne majú rôzne narážky sexuálneho charakteru, alebo provokatívne slová. Tieto piesne NEBOLI súčasťou repertoára piesní pre tento ples.

 

Záver plesu - to bolo vzdávanie vďaky. Nie len za tento jeden fašiangový večer, strávený v dobrej nálade a zábave, ale za všetky Božie dary a milosti.

Ples sa konal 5. februára 2011 v sále R. K. farského úradu v Spišskej Belej.

 

Keď sa mi podarí urobiť nejaký krátky zostrih videa, dám na youtube a zverejním na stránkach Rómskeho duchovno - spoločenského strediska. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
pekná spomienka na tento ples. Len mohol byť ešte trochu dlhšie.
Odoslané 7.2.2011 15:06.
fotky jsou úžasné, moc vám to tam všem sluší! A Peťo, v nejlepším se má skončit, alespoň se budete o to více těšit na příště emoticon
Odoslané 7.2.2011 18:28 ako reakcia na Peter Hangurbadzo.