« Späť

Za pápežom až z konca sveta

Na Svetové dni mládeže 2016 prídu tisíce mladých ľudí z celého sveta. Niektorí z nich nielenže nikdy neboli v Poľsku, ale Európa je pre nich terra incognita (neznáma zem). Niet divu, že mnohí z nich nevedia, čo očakávať a ako sa dostať do Krakova. To však neznamená, že nemajú nápady, ako to dokázať. Do stretnutia mladých s pápežom Františkom ostáva necelý rok. Na internete už môžete nájsť veľa informácií o tom, ako sa najlepšie dostať na SDM. Samozrejme, najväčšie problémy majú pútnici z najvzdialenejších krajín.

Väčšina ich plánov je založená na niekoľkých základných myšlienkach: vziať priamy let do Krakova alebo Varšavy a dostať sa do cieľa autobusom, vlakom či iným spôsobom; kombinovaná cesta – priletieť do Európy lietadlom, potom ísť vlakom z Amsterdamu, Paríža alebo Frankfurtu do Varšavy a nakoniec sa už len nejako dostať do Krakova poľskými železnicami. A práve to „nejako“ sa objavuje veľmi často. Mnoho ľudí stále nemá konkrétne plány, sú posudzované možnosti a ťažké časti tejto cesty, ale to je všetko. "Ešte neviem ako sa dostanem do Krakova,“ povedal Ai z Japonska, ktorý sa chystá na SDM. „Opýtam sa priateľov na Facebooku a dám vám vedieť. Čakal som niekoľko dní, ale neprišla žiadna odpoveď. Myslím, že som sa dotkol citlivej témy.“ Podobne je to aj s inými mladými z Filipín, Vietnamu či Brazílie, ktorí nedokázali odpovedať na otázku, ako sa dostať do Krakova. Je skvelé snívať o ďalekých cestách, ale horšia je realizácia týchto snov.

Podľa štatistík sa do Krakova chystajú prísť tisíce ľudí z najvzdialenejších kútov sveta. Pravdepodobne niektorí z nich už majú premyslený spôsob cestovania. Keďže ešte trvá prvá fáza registrácie, časť mladých je stále vo fáze plánovania a uvažuje o tom, ako sa dostať do Poľska. Málokto by priznal, že jedným z hlavných problémov nie je ani tak nedostatok príležitostí ako finančné otázky. Pozrime sa napríklad na výlet do Krakova z juhovýchodnej Ázie (Malajzia, Kambodža) – hovoríme o približne 3,5 tis. zlotých, keď priemerný mesačný plat je okolo $ 650 (asi 2,5 tis.zlotých). Celkom dosť. Samotní organizátori SDM sa tiež snažia pomôcť pútnikom dostať sa do Krakova. Organizujú rôzne kampane, ako napríklad "Lístok pre Brata", ktoré majú pomôcť pútnikom z východu. Biskup Muskus, ktorý koordinuje prípravy na pápežskú návštevu Poľska, opakovane apeloval, aby ľudia podporili túto kampaň a darovali príležitosť prísť do Krakova aj tým chudobnejším. Samozrejme, že niektoré skupiny si už letenky kúpili. Avšak ich lídri majú iné problémy. V jednej z farností v meste Phoenix miestny kňaz vyzýva veriacich, aby sa podujali na cestu do Krakova aj napriek diaľke, nákladom a námahe. Hovorí, že to bude úžasná skúsenosť, ktorá zmení celý ich život. Táto skupina Američanov má v pláne zastaviť sa aj v Ríme, Assisi, Osvienčime, Čenstochovej... Pre mnohých účastníkov to bude pravdepodobne celoživotná výprava. 



Podobné plány má austrálska skupina "The Road to Krakow" – po ceste do Krakova  chcú vidieť čo najviac z Európy a ukončiť púť návštevou Poľska a stretnutím s pápežom.
Ale sú aj takí, ktorí sa nenechajú odradiť finančnými ťažkosťami či vzdialenosťou. Niektorí sa rozhodli cestovať do Krakova na vlastnú päsť menej obvyklým spôsobom. Vzdialenosť sa síce nedá skrátiť, ale existujú crowdfundingové platformy, kde vďaka spoločnému financovaniu budúci účastníci SDM získavajú peniaze na letenky a ďalšie cestovné náklady.  Komunitný charakter akcie možno vidieť na sociálnych sieťach, kde môžete nájsť informácie o hľadaní spolucestujúcich. Boli vytvorené rôzne skupiny, ako napríklad "From Rio 2 Krakow," kde viac ako sto ľudí, plánuje spoločnú cestu. Na ceste do Krakova chcú navštíviť hlavné pamiatky starého kontinentu, čo nevylučuje cestovanie stopom a prespávanie v stanoch alebo pod holým nebom. Na internete už koluje veľa otázok o spôsobe, ako sa dostať do Krakova autostopom: na ktorých cestách stopovať, na čo si dávať pozor, atď. Hovorí sa aj o možnosti prísť do Poľska pešo – také nápady majú najmä obyvatelia susedných krajín. O niektorých z nich sa už zmienila o oficiálna stránka SDM a bude tak robiť aj naďalej. Ak sa všetky tieto plány podaria, potom bude cesta do Krakova pre účastníkov SDM zážitkom na celý život.

Zdroj: Krakov2016.com
Preložila: Alžbeta Kučerová