« Späť

Na zamyslenie

Na zamyslenie

Je na Slovensku demokracia ?

V demokracií ľudia chodia štrajkovať za vyššie platy, lepšie pracovné podmienky ale aj proti vláde pre to čo robí alebo nerobí.

To sa na Slovensku dosiaľ neudialo, všetci len čakajú na niekoho aby urobil nejaký protest inak sú všetci zalezení niekde aby ich nikto nevidel, a pritom štrajkovať by mali učitelia, živnostníci a mnohé iné skupiny zamestnancov, ktorí robia za mzdu, ktorá je tak nízka, že sa z nej nedá prežiť.

V demokracií platia jasné pravidlá a to pre každého a kto ich neplní je za to postihnuteľní.

Toto tiež neplatí, zákony sa u nás novelizujú ešte skôr ako nastane ich platnosť a potom je tu stav, keď ľudia nevedia podľa čoho sa majú riadiť.

V demokracií ľudia tolerujú názory väčšiny ale aj menšiny a obe majú zakotvené svoje práva.

Nemôžeme povedať, že by tento stav nastal a najmä po referende z dielne aliancie pre rodinu, ešte som nezažil aby niekto svojou kampaňou takto urážal iných ľudí.

V demokratickom zriadení sa snažíme eliminovať korupciu.

Tu máme žiaľ neuveriteľné rezervy, ľudia sú ešte stále vychovaný z čias komunizmu a dávajú úplatky a pritom branie alebo dávanie úplatku je trestný čin, a nehovorím o korupcií vo vysokých štátnych pozíciách.

Pomohla by asi osveta, ktorá by informovala ľudí, čo ich čaká ak dajú alebo zoberú úplatok.

V demokracií sa ľudia vedia spoľahnúť na svojich zákonodarcov a majú  v nich dôveru.

Na Slovensku vec absolútne nemysliteľná, zatiaľ každá vláda okráda svojich občanov a u nás je to viac než olympijsky šport

Pomohla by hmotná a trestnoprávna zodpovednosť politikov, ale aj platné a kvalitne urobené zákony, tu by pomohol model  nasledovný: poslanci by vytvorili zákon potom by šiel na kontrolu akademikom, po nich by si tento zákon pozreli ľudia z praxe a nakoniec  ľudia, ktorí tento zákon musia dodržiavať, každá zúčastnená skupina by vychytala muchy tomuto zákonu a ďalej by sa zákon už nemenil.

Je potrebné aby sa vytvorili centrá celoživotného vzdelávania, pretože v demokratickom svete a nároky na vzdelanie neustále mení a ľudia sa potrebujú neustále vzdelávať pre potreby trhu práce.

V demokracií platí právo pre každého a nielen pre bohatých, tu sme fakt za opicami, len súdne konanie trvá tak dlho, že ste radi, že sa vôbec niečo stalo a nie vždy súdy rozhodnú ak ste vy v práve.

Trochu odbočím od hlavnej témy a upriamil by som pozornosť aj na iné veci, ktoré sa neriešia už dosť dlho.

Na Slovensku po 25 rokoch nie sú postavené cesty, to je hanba nič iné sa na to nedá povedať.

Naše školstvo nie je vytvorené tak, aby študenti keď už nemôžu robiť to, čo sa vyučili, tak nevedia ani ako by mohli podnikať v rôznych sférach. Teda  máme socialistické školstvo, kde sa ľudia učia poučky ale tieto nevedia použiť v živote.

Nevytvára sa kvalitné podnikateľské prostredie a to hlavne pre tuzemských podnikateľov, nechápem prečo stále naše vlády dávajú peniaze zahraničným podnikateľom za to aby u nás zostali.

Výskum a vývoj je neuveriteľne podfinancovaný, čo by mal byť motorom každého hospodárstva.

Naša legislatíva vôbec nepomáha inováciám a im zavádzaniu priamo do praxe.

Protipovodňová ochrana je len v plienkach asi čakáme kým nás voda všetkých zatopí a potom sa bude aj niečo robiť.

Sú tu vysoké dane a odvody čo bráni podnikateľom ale aj občanom tohto štátu zarábať peniaze z ktorých by sa dalo aj vyžiť.

Štát neponúka občanom tohto štátu žiadne záruky okrem záruky vyšších daní a odvodov a toho, že prešľapy našich vždy zaplatí  zas len občan.

Nie je funkčný inštitút referenda, teda ľudia nemôžu reálne ovplyvňovať nič, plus máte vysoké kvórum pre referendum.

Je veľmi dôležité aby Slováci žijúci v zahraničí mali pocit, že sa môžu vrátiť do krajiny, kde všetko funguje a kde sa cítia komfortne a nie sú v strese z toho, čo bude zajtra.

Samy sa rozhodnite ako chcete žiť ale určite mi dá väčšina za pravdu, že chce žiť v štáte, kde platia pravidlá, kde je odluka cirkvi od štátu, kde nie je vplyv finančných skupín, kde žijú ľudia, ktorí nerobia zadarmo ale majú riadny plat, ktorý si chodia raz ročne vyštrajkovať na vyšší, kde máme páky na politikov, ktorí okrádajú tento štát o miliardy, kde sú odstránené všetky bilboardy a kde je pokrok spojený hlavne s technológiami, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Záverom by som apeloval na ľudí, aby sa prebudili a boli občiansky činní a robili štrajky, petície a hlavne sa vzdelávali a čítali knihy aby neboli politikmi ľahko manipulovateľní a neuverili im na opakujúce sa rozprávky, nežijeme v komunizme to si musíme všetci uvedomiť a po 25 rokoch sa musíme zobudiť a pobiť sa za svoje práva. Sme občania tohto štátu a ako bude tento štát vyzerať záleží len na nás.    

 

Predchádzajúci Ďalej
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Toto vyznieva ako apel do revolúcie, pretože všetko je zlé...Skúste vážený pisateľ, pisateľka, ísť aspoň na chvíľku do Ukrajiny... a rýchlo pochopíte, že nám tu nič nechýba... Iba skromnosť, pokora, láska, viera, milosrdenstvo...Ak toto máme, všetko ostatné sa nám pridá...
Odoslané 11.2.2015 13:29.