« Späť

Modré z neba zo života

Modré z neba zo života

Stretnutie priateliek

 

 

Tri roky mám „priateľku, dcérku, sestru“  v jednej osobe, s ktorou sa mi doteraz nepodarilo stretnúť len cez skype. Náš kontakt začal mailom, pokračoval telefonátmi na mobile a následne na skype. To čo predchádzalo nášmu vzťahu, je smutné, ale aj to je o živote.

V živote Kristínky vo veku 48 rokov nastali náročné situácie, kedy jej optimizmus, dynamickosť, skvelý temperament bol obraný ochorením na sklerózu multiplex. Ona toto ochorenie definuje: „ochorenie na sklerózu multiplex je ochorením všetkých svalových  funkcií tela, ktoré postihujú jedinca postupne. Mozog vysiela signály, ale telo nie je schopné to spracovať pre svalovú slabosť a strnulosť.  Prejavuje sa znížením svalovej sily,   bolesťami,  pričom postihuje jednu alebo viacero končatín. Typický je pocit únavy alebo námahy, najmä po chôdzi. Postupne môže túto svalovú slabosť sprevádzať  fenomén spasticity alebo meravosť končatín, ktoré sú v prípade Kristinky viditeľne prítomné. Napriek týmto okolnostiam, jej optimizmus nie je zatlačený v bode mrazu, nezanevrela na život, nestratila radostnú nádej, lebo vo svojich modlitbách dokáže úprimne ďakovať za toto ochorenie, ktoré jej tak zásadne zmenilo život, ale prinieslo pozitívne momenty, ktoré ona vie tak bravúrne spracovávať. Všetko robí vo viere, nádeji a láske k Bohu, k svojej rodine a v nie menšej miere k priateľkám a priateľom, ktorým neprestáva prejavovať svoju nesmiernu vďačnosť, ale na prvom mieste za nich ďakuje Pánu Bohu ako i za všetko, čo Boh robí v jej živote. Je dojímavé sa s ňou modliť, keď vyslovuje: „Pane,  som ti nesmierne vďačná za toto ochorenie, že si ma pri tom nenechal samú a poslal si mi toľkých obetavých a úžasných priateľov – priateľky, ktorým ďakujem za to, čím som teraz,  tvoje milujúce, šťastné, odovzdané dieťa, ktorej si dovolil poznať vyššie  životné hodnoty, než má väčšinou zdravý človek. Ďakujem ti za manžela, za svoje deti, ktoré sa museli nie ľahko prispôsobiť tejto novej situácii v rodine, že to takto zvládajú a ešte mi tak úžasne prejavujú svoju lásku“.   (Rodina, na čele s Jozefom, Kristínkiným manželom,  kvôli novej situácii realizovala postavenie nového  bezbariérového domu.)

Optimizmus,  energia, inšpirácia  a dobrá nálada každý deň sú zbraňou v rukách Kristínky voči tejto chorobe, čím je pre svoje okolie zdrojom šťastia a radostného napĺňania  života.  Pre každého je najdôležitejšie zdravie.

Prečo „Modré z neba“? Je to paradox, že Kristínka vysnila ťažko skúšanej chorej matke štyroch detí pomoc v núdzi cez reláciu Modré z neba.

Náš spoločný sen bol, aby sme sa mohli stretnúť naživo. Kristínku museli priviesť z Podolinca do Bratislavy na natáčanie v štúdiu. A zrodila sa príležitosť na uskutočnenie sna stretnutia Kristínky so mnou. Pred dvomi rokmi to neumožnilo moje ochorenie na v poradí už 8.-mom  zápale pľúc, čo zanechalo následok, že moje cestovanie už nebolo možné. Tak že „prišla hora k Mohamedovi „. Ale je tu ďalšia výnimočná osoba, Gertrúda, Kristínkina dlhoročná priateľka, ktorá sa v každej situácii o Kristínku svedomite stará a bez nej by táto cesta nebola možná a nebola by možná ani bez  obetavosti ďalšej Kristínkinej priateľky Danielky, ktorá ju priviezla do Bratislavy, aj ku mne domov, aby sme sa mohli stretnúť.  Radosť z tohto stretnutia nedokážem  opísať. Práve bojujem so zrýchleným tepom a dušnosťou, ale na chvíľu tieto ťažkosti prestali byť bremenom, lebo boli zdrojom radosti, že som takýchto úžasných ľudí mohla prijať  vo svojom malom jednoizbovom byte. Emócie boli otvorené, úprimné, radostné a niesli sa v duchu vďačnosti voči Bohu. S tým sme začínali a tým sme aj okolo polnoci ukončili túto Božích milostí plnú, požehnanú návštevu.  Niet v človeku väčšieho bohatstva ako je jeho duša. S dušou treba spolupracovať. Ktosi múdry povedal: Nech myšlienka neopustí miestnosť, v ktorej sme.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Kiež by som Pane môj, nikdy nezabúdala v radosti úprimne ďakovať, za to, čo ma stretne v živote z tvojej lásky i lásky mojich blížnych.
Odoslané 25.10.2012 10:44.
Najviac pomáhajú tí, ktorí by pomoc sami potrebovali.
Iba ten, čo prežíva veľké bolesti sa vie vcítiť do bolesti iných....
Odoslané 26.10.2012 6:43.
Odoslané 26.10.2012 11:46 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Anička, veľmi sa teším z Vášho stretnutia ... veľmi!
Odoslané 26.10.2012 19:15.
Evička, ďakujem Pánu Bohu aj za tvoju úprimnú radosť.
Odoslané 26.10.2012 20:46 ako reakcia na Eva Vráblová.