« Späť

Odpoveď viery

Odpoveď viery

Nie je to hmlistý a bezobsažný pocit. Má svoj obsah. Je ním vlastne Boh sám, ako sa zjavil v bohoľudských dejinách spásy.

 

Odpoveď viery je možná iba vtedy,  ak Boh predchádza človeka a ožiari ho svetlom svojej pravdy, ak ho uschopní vidieť a otvorí mu oči srdca.

 

Ef 1,18 Nech osvieti oči vášho srdca, aby ste vedeli, aká je nádej z jeho povolania, aké bohatstvo slávy je z jeho dedičstva vo svätých,

 

Viera je darom osvecujúcej milosti Božej. Napriek tomu ostáva viera slobodným a zodpovedným úkonom človeka. Podľa Augustína patrí k úkonu viery súhlas rozumu: verím, že Boh je a že sa mi zjavil; súhlas vôle: verím Bohu, t.j. dôverujem mu a úplne sa naňho spolieham. Z oboch . vyplýva: verím v Boha,  t.j. vydávam sa na cestu za ním a s ním.

Keďže viera je skrz-naskrz Božím dielom a súčasne skrz-naskrz dielom človeka, odohrávajú sa v nej bohoľudské dejiny spásy dnes a tu. Spása pre veriaceho je skôr istotou nádeje, akýmsi prednímaním , anticipáciou večného nazerania Boha z tváre do tváre.

1Kor 12,13  Veď my všetci, či Židia alebo Gréci, či otroci alebo slobodní, boli sme v jednom Duchu pokrstení v jedno telo. A všetci sme boli napojení jedným Duchom.

Napriek tomu ostáva viera človeka, nachádzajúceho sa ešte na ceste, vierou pýtajúcou sa, hľadajúcou a napádanou. Životné okolnosti dosť často hovoria celkom iným jazykom  ako Božie slovo. Nezriedka tu platia iné, na prvý pohľad prijateľnejšie smernice ako evanjelium, ktorého výroky tak často znejú pritvrdo a cudzo. Dokonca sa zavše zdá, že nezmyselnosti života, nespravodlivé utrpenie a ukrutná smrť sú výsmechom posolstva o Božej láske. Veriaci nemá a nesmie utekať pred týmito a podobnými otázkami; nesmie však pred nimi ani kapitulovať.  V konfrontáciami, ktoré sa predstavujú v rozličných podobách a v rozličných časoch, sa viera upevňuje a overuje.

Mk 90,24b  "Verím. Pomôž mojej nevere!"

Stiahnite si prezentáciu o nádeji

/c/document_library/get_file?uuid=dfdfaffa-b523-4fc8-8e02-1e085daefe06&groupId=2298897

 

Podľa knihy:  A. H. Mateje:  „Viem, komu som uveril“

Obrázky: internet

Spracovala: Anna Václavová 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vierou sa celý človek slobodne odovzdáva Bohu, podriaďuje mu rozum a vôľu a dobrovoľne prijíma jeho zjavenie.
Odoslané 25.1.2013 3:45.
Veľmi, veľmi pekné, milá Anička. Patriť Bohu máme s neotrasiteľnou vôľou a čoraz silnejšou vierou.
Odoslané 25.1.2013 11:28.
Zabudla som dodať, že aj veľmi pravdivé. Lebo Boh je Pravda sama...
Odoslané 25.1.2013 11:38 ako reakcia na Eva Vráblová.
Ž 89,9 Pane, Bože zástupov, kto je ako ty? Mocný si, Pane, a pravda je u teba.
Odoslané 25.1.2013 21:21 ako reakcia na Eva Vráblová.