« Späť

Nasledovanie Krista I 22

Nasledovanie Krista I 22

Tomáš Kempenský: NASLEDOVANIE KRISTA I. kniha - dvadsiata druhá kapitola

Tomáš Kempenský: NASLEDOVANIE KRISTA  I. kniha  -  dvadsiata druhá kapitola

ČO JE ČLOVEK?

 

 

„Duša, telesnosť, telo, srdce, duch“.  Biblické chápanie je diametrálne odlišné od všeobecnej mentality svetského chápania. Človek je dušou, keďže je oživený duchom života; jeho telesnosť poukazuje na to, že je pominuteľné stvorenie; duch znamená jeho otvorenosť k Bohu, telom sa napokon vyjadruje navonok. Jeho existencia závisí od  ducha života, ktorý do neho vdýchol Boh. Je to tvor slobodný, v stálom a podstatnom vzťahu k Bohu.

K dychu, ktorý spôsobuje, že človek sa stáva živou bytosťou, pripája Boh svoje slovo. Človek je spojený so stvoriteľom vzťahom životnej a prvotnej závislosti, ktorú má vyjadriť svojou slobodou v poslušnosti. Človeku dal Boh veľkú šancu priblížiť sa k nemu cez Pána Ježiša Krista, ktorý sa stal človekom medzi ľuďmi a vyjavil svetu dokonalosť  Božiu a veľkosť Božej lásky.

Človek stvorený na obraz Boží, môže nadviazať s Bohom dialóg. Človek je pánom prírody, je Božou prítomnosťou na zemi, „Ale beda ľuďom, ktorí nespoznajú svoju úbohosť, a ešte viac beda tým, čo milujú tento biedny a porušiteľný život!“ (sv. Tomáš Kempenský).

 

 

Biedny si, ktokoľvek si a kamkoľvek sa obrátiš, ak sa len neobrátiš k Bohu. (sv. Tomáš Kempenský)

 

 

Stiahnite si prezentáciu

/documents/2298897/3820230/NasledovanieJKI22.pps/ada10f3b-73e3-4550-81b4-cc3e7b96feb7

 

 

Obr.:  Beautiful-google