« Späť

NASLEDOVANIE KRISTA II 4 a 5

NASLEDOVANIE KRISTA II 4 a 5

Tomáš Kempenský: NASLEDOVANIE KRISTA II 4 a 5 II. kniha - a štvrtá a piata kapitola

Tomáš Kempenský:  NASLEDOVANIE KRISTA II 4 a 5 

  

II. kniha - a štvrtá a piata kapitola

 

II. kniha

Štvrtá kapitola

 

O ČISTOTE A ÚPRIMNOSTI SRDCA

 

Čistota je pojem, ktorý je vlastný starým náboženstvám, po dnes. Je to dispozícia, ktorá je podmienkou, aby sa človek mohol priblížiť Bohu. Podľa biblickej  viery, ktorá vníma  celé tvorstvo za dobré, pojem čistoty smeruje k tomu, aby sa stal vnútorným a mravným, až kým Kristus   nepoukáže na jeho jediný prameň – čistoty srdca vo svojom slove a obete.  Väčšina  nečistôt sa odstraňuje umývaním tela, predmetov a šiat. Ani umývanie, ani obety nemajú  mravnú hodnotu samy osebe, ak ich nesprevádza vnútorné očistenie, odstránenie tej pravej nečistoty, falošnosti srdca, ktorá v hriechu. poškvrňuje človeka, . Ježiš venuje svoju náklonnosť tým, ktorí sa mu odovzdávajú v jednoduchosti viery a lásky, tým, ktorí sú čistého srdca. Srdce človeka môže byť radikálne čisté Pánovou prítomnosťou v jeho živote.  „Vy ste už očistení slovom, ktoré som vám hlásal.“ (Jn 15,3).  Čistým srdciam Ježiš prisľubuje videnie Boha (Mt 5,8).

 

Dvoje krídiel povznáša človeka nad pozemské veci: úprimnosť a čistota. (sv Tomáš Kempenský)

Sv. Tomáš Kempenský: NASLEDOVANIE KRISTA

II. kniha

 

Piata kapitola

 

POZNAJ SÁM SEBA

Skôr, než človek poznáva seba, je poznaný Bohom. V náboženskom poznaní všetko začína iniciatívou Boha. Ako odpoveď na Božiu iniciatívu, by človek mal poznať svojho Boha, oddať sa mu v pravej úprimnej  láske. A na pravé poznanie Boha treba dokonalé, čisté, úprimné srdce. Takáto vnútorná premena srdca je možná len od Boha. „Dám vám nové srdce a vložím do vás nového Ducha... svojho Ducha vložím do vás“ (Ez 36,26n); to bude vzkriesenie Božieho ľudu (Ez 37,14).

Viera v Krista a krst dávajú veriacim prístup k poznaniu, ktorým je poznanie Ježiša Krista, poznať jeho samého a „moc jeho vzkriesenia a účasť na jeho utrpení“ (Flp 3,8nn).

 

Stiahnite si prezentáciu

/documents/2298897/3820230/NasledKrII4__5.pps/1b9ab6b1-3bc7-45ea-a65b-61e96b458b30

 

 

Obr.:  Beautiful-google

 

Je v nás len málo svetla, a aj to rýchlo strácame pre svoju nedbalosť. (sv. Tomáš Kempenský)