« Späť

Začať musím od seba

Začať musím od seba

Zmeniť treba najprv svoje srdce a svoje zmýšľanie, potom môžem pracovať na zmene svojho života.

 

Ako prvý krok musím  mať schopnosť rozlišovania, aby som svoju dušu správne nasmerovala. Pokiaľ súdim, závidím, neviem milovať svojho blížneho ako seba samého a neviem milovať aj svojho nepriateľa, vždy ostane záporný bod, ktorý bude brániť pozitívnej  zmene.  

Všemohúci Boh,   vidí  aj skryté veci. Ježiš Kristus nás učí konať  s čistým úmyslom z lásky k Bohu. Lebo jedine tak môžeme dostať večnú odmenu, ktorú  Boh pripravuje  tým, ktorí nehľadia na pominuteľnú svetskú slávu. Nedávno  sme sa nechali poznačiť popolom, čím  sme sa rozhodli svedčiť  zovňajškom o tom, že patríme Ježišovi Kristovi,  že On je náš Pán, ktorému patrí  naše srdce, s kým je spojená každá naša myšlienka a je ovplyvnený  každý náš skutok.  Odovzdajme sa do vôle Božej, aby sa naše pokánie uskutočnilo na našu premenu, aby sme  nepáchali zlo, neodmietali lásku, čím ubližujeme nielen sebe, ale svojim blížnym i Pánu Bohu, Ježišovi Kristovi,  i Duchu Svätému.

Prosím Pána Boha, aby sa mi podarilo priblížiť mu natoľko, aby som pod Jeho krížom neprestávala ho chváliť a velebiť, aby moje srdce vedelo spievať v radosti aj pri bolestiach a utrpeniach.

 Tak ako mám rada svoju vnučku,  svoje deti  a teším sa z každej chvíli, ktorú s nimi môžem tráviť, že si ich môžem privinúť, tak mám rada aj úprimnú kresťanskú lásku, ktorú vnímam vo svojich bratoch a sestrách, ktoré nežiarlia, nezávidia, ale ťa ustavične povzbudzujú,  čo napriek svojmu veku  potrebujem. Sú aj takí, čo nás znechucujú. 

 Takéto vyznanie ma priviedlo do hlbokého rozjímania aj zamyslenia nad mojim vzťahom k Bohu aj nad sebou. Už som sa naučila ďakovať Pánu Bohu aj za kríže. Už som to aj vyjadrila inde, ale častejšie sa mi stáva, že bolesti a útrapy prežívam ako sklamanie, nie ako radosť, že môžem niesť Kríž s Ježišom Kristom. Potom nastúpi úvaha, ktorá vyústi v kontemplatívnu modlitbu a tak sa moje srdce upokojí, lebo je oživené láskou. 

 Priateľ, ktorý má skutočnú vieru ťa len zahrnie láskou, neoberie ťa o nič, čo by ti mohlo uškodiť, nevysloví slovo, ktoré by ťa mohlo zraniť, lebo "miluje".

 Ako miluje? Roztrpčenie, hnev to je na míle od takého priateľa, veď jemu je naozaj vlastné, že  je schopný milovať rovnako každého človeka. 
Kto miluje Boha, miluje rozhodne aj blížneho. On nedrží  peniaze, ale ich božsky štedro rozdeľuje  a dáva  každému, kto potrebuje (aj mne). Dáva almužnu dobrému aj zlému, spravodlivému aj nespravodlivému, nepozná  rozdiel v telesných potrebách, ale rozdáva  všetkým rovnako podľa spravodlivej potreby. 

No láska sa neprejavuje iba rozdávaním peňazí, ale oveľa viac odovzdávaním božského učenia a poskytovaním telesnej služby a pravý priateľ je aj v tomto doma.

 

Milovať Boha, žiť pokorne, denne počúvať čo mi hovorí Boh vo svojom slove, prostredníctvom meditácií nad jeho slovom, prijímať Ježiša Krista v Eucharistii, vedieť prijímať-milovať všetkých ľudí, to môže nasmerovať naše kroky na cestu k dokonalosti.  Kresťanstvo  je  o láske, úprimnosti, obetavosti a pokore. Vedieť prijať toho druhého v láske takého aký je a nevyvyšovať sa, ale umenšovať sa a byť pri tom druhom, keď ma potrebuje v takých podmienkach, akých sa nachádzame a nie nárokujeme. Kresťan  nekategorizuje, ale miluje. Jeho prioritou je život vo viere, láske a v nádeji, morálno- vôľové  vlastnosti, ktoré preferujú slušnosť, pokoru, porozumenie, úctu, svedomitosť, ochotu, dobroprajnosť, miernosť, spravodlivosť a rozumnosť. 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vyborny clanok, dodal mi velmi vela energie do noveho tyzdna. Dakujem to som potrebovala, lebo som bola akasi "spomalena - akoby mna trapila jarna unava".
Odoslané 22.4.2012 16:00.
emoticon Gitka, nie si sama! Nezdala som sa sama sebe, že tak dlho trvala u mňa chrípka, ale aj ty si mi pripomenula "jaro". Vďaka!
Odoslané 22.4.2012 16:12 ako reakcia na Margita Dermiskova.
DAKUJEM ANICKA........ KAZDY DEN PROSME PANA O SILU ,ABY SME VLADALI V LASKE SLUZIT SVOJU BIZNEMU.
Odoslané 22.4.2012 17:18.
Jarmilka, ja ďakujem Pánu Bohu za vás s Miškom, Michalom a Jakubom, že som mohla poznať cez vás ako láska koná. Želám vám hojnosť Božích milostí a darov Ducha Svätého, aby ste naďalej zvládali svoje ťažké poslanie. Bez toho by sa to tak nedarilo.
Odoslané 22.4.2012 18:41 ako reakcia na jarmila suhajova.
Ďakujem, Anička, aj ja som sa tu našla...začať musím od seba...v pokore a láske...každý deň znova a nanovo...Tak mi v tom, drahý Bože, pomáhaj!
Odoslané 26.4.2012 18:20.